Środek masy

Witam

Po poszukiwaniach na forum nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój "problem"

Rzeczywiście, próbuję znaleźć środek masy zespołu ze stali niestopowej, zastosowałem materiał do wszystkich komponentów, zapisałem skrzynkę narzędziową, aby uniknąć czytania w pojedynkę !
Zastosowałem opcję środka masy, jest ona wyświetlana na biało i zielono tylko przy uruchomieniu, wygląda jak błąd, w ciągu 2 sekund ładowania pojawia się, a potem po niczym, a jednak wydaje się, że jest obliczona, kiedy przybliżam zaznaczenie, nie widzę go, ale wydaje się, że jest poprawnie umieszczony, Czy znasz ten problem i masz cudowne rozwiązanie?

Zaznaczam, że korzystam z solidworks 2014

Z góry dziękuję

Julia

Czy spojrzałeś na ten link

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_Center_of_Mass_Point_Ref_Geom.htm

@+

W przeciwnym razie masz to makro, które działa całkiem nieźle.

Umieszcza punkt w szkicu trójwymiarowym (3D).

centredegravite_2012-12-01.swp
1 polubienie

Witam

Może 2 rozwiązania,

Po pierwsze: u góry wyświetlacza być może go nie wyświetliłeś, sprawdź to...

Drugi: czy w drzewie tworzenia Menedżera funkcji może być również ukryty? (symbol ramki pod 2014 r.).

Czy umieściłeś go na każdym ze swoich elementów? (wstawianie/geometria odniesienia/środek masy).

Mówię to, ale nie jestem przekonany, że trzeba to zrobić, aby mieć to właśnie w zgromadzeniu.

Mam nadzieję, że te odpowiedzi rozwiążą Twój problem.

Pozdrowienia.

Fab Camp, wstawienie geometrii odniesienia środka masy nie daje nic więcej, ten sam problem

Z drugiej strony mam kilka zespołów w zespole, środek mas jest obecny i działa na jednym podzespole, a nie na drugim, gdy otwieram  te zespoły osobno, naprawdę dziwne!

"Po pierwsze: u góry wyświetlacza, być może go nie wyświetliłeś, sprawdź to... "
Nie widzę opcji środka ciężkości na wyświetlaczach!?

GT22, tak, dokładnie to zrobiłem, to działa, gdy robię test na prostej części, nawet na zespole testowym i nie ma tam, a jednak środki masy są obecne w momencie startu tylko 2 sekundy, a potem znikają od razu.

Makro jest rzeczywiście rozwiązaniem ale używam kilku stacji, szkoda przerabiać integrację tego makra zwłaszcza, że środek masy działa z jednym podzespołem, a nie z drugim, myślę, że to problem konfiguracji wewnętrznej...
W najgorszym razie przeszedłbym przez makro, ale szkoda, chciałbym to zrozumieć

Jeszcze raz dziękuję

Właśnie testowałem makro, też nic nie daje, nawet tam gdzie środek mas pracował na podzespołach, makro nic nie daje...

Podałem przykład zespołu, który nie działa w dropbox link , prosty podnośnik, 2 podstawowe części do złożenia i montaż 

https://drive.google.com/open?id=0B5z_rYVafnyscUxOMkxyU2ZYSVk

Nie rozumiem, mam środek masy, który jest wyświetlany w domu...

centre_de_masse.jpg

W którym SP 2014 jesteś? Osobiście jesteśmy w SP5, może nie wszyscy macie te same aktualizacje?

Fab Camp, jeśli chodzi o mnie, nie jestem w tym dobry...

Opcja środka masy nie została zaznaczona w parametrze wyświetlania, miałeś rację! Nie zwróciłem uwagi, była na dole, nie widziałem jej!
Dziękuję za pomoc, problem rozwiązany i szybko dodatkowo dziękuję za skuteczność

Nie ma problemu, zdarza mi się też czasami lol ;)