Środki spirali w solidworks

Witam

Po zbudowaniu spirali za pomocą narzędzia helisa/spirala w solidworks, chciałbym być w stanie znaleźć różne środki , które pozwoliły oprogramowaniu prześledzić tę spiralę. Oznacza to, że narzędzie spiralnej spirali po prostu prosi nas o podanie średnicy wewnętrznej, średnicy końcowej i skoku; W związku z tym chciałbym wiedzieć, ile środków ma spirala i sprawić, by się pojawiły. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Witam

Nie rozumiem twojego pytania: śmigło ma tylko jeden środek, a raczej tylko jedną oś.

Jeśli szukasz jego osi, możesz ją narysować za pomocą opcji Wstaw/Odniesienie do geometrii/Oś, a następnie wybrać płaszczyznę szkicu używaną dla spirali i punkt odpowiadający środkowi okręgu.

To nie jest helisa, ale spirala i narysowałem ją za pomocą narzędzia spirala z opcją spirali. Na spirali jest tyle środków, ile jest różnych promieni. Chciałbym wiedzieć, z jakim środkiem zbudowana jest moja spirala i znaleźć ich położenie.

Nie mam pod ręką SW, ale wrzucam zrzut ekranu swojej spirali. Powiedziałbym, że spirala jest wykonana z bezstopniowo zmiennym promieniem. Jeśli tak nie jest i pasuje do tego, co mówisz, a ta spirala została użyta na przykład do wykonania przeciągnięcia, powinieneś widzieć krawędzie na ścianach za każdym razem, gdy zmienia się promień.

Już to odbudujem, zobaczymy możliwe dośrodkowania później.

1 polubienie

Przesyłam Ci dwa zrzuty ekranu w pdfie. Spirala została użyta do wykonania mojego szkicu, aby móc modelować część. Część jest modelowana i możliwa do opracowania. Teraz jestem w trakcie rysowania i chciałbym narysować swój szkic, aby móc go narysować na blasze w warsztacie.

document1.pdf

Witam

Jak @Benoit mówi, spriale to parametryczny obiekt narysowany zgodnie z równaniem, które zmienia promień w sposób ciągły w funkcji kąta. Jest więc tylko jeden ośrodek, który jest punktem wyjścia.

To, co próbujesz zrobić, byłoby możliwe tylko wtedy, gdyby spirala składała się z szeregu łuków i w takim przypadku już byś zobaczył środki na szkicu. 

1 polubienie

Tak więc, aby móc prześledzić spiralę w warsztacie , najlepszym sposobem dla wybrzeża jest utworzenie chmury punktów poprzez określenie współrzędnych?

Chamade, jak mogę to zrobić w solidworks , aby wyznaczyć równanie mojej spirali?

Chociaż równanie jest dość proste (np. promień = n x kąt), nie znam żadnego narzędzia do bezpośredniego rysowania spirali. Ponadto za każdym razem musiałby być konkretny.

Najprostszym sposobem jest więc rozpoczęcie od szeregu punktów, które z grubsza łączysz ręcznie.

Przepraszamy, nasze odpowiedzi się skrzyżowały. Ale część odpowiedzi już znasz.

Domyślam się, że w rzeczywistości chciałbyś znaleźć powiązane parametry. Jeśli nie mówię bzdur, znasz promień R1 na początku swojej spirali odpowiadający kątowi A1 oraz promień i kąt R2 na A2 na końcu. Więc jak R1 = nxA1 i R2 = nxA2, możesz powiedzieć, że n = (R2-R1)/(A2-A1). W twoim przypadku n = (R2-R1)/360, jeśli wykonasz vriację w ciągu 1 tury.

Myślę jednak, że to i tak nie pomoże ci prześledzić swojej spirali w studiu.

Wydaje mi się, że najprostsze rozwiązanie

w zasięgu wzroku Twojego pokoju

Twój obrabiany przedmiot ma x sekcji 

więc plan X

Na tych sekcjach można utworzyć środek (oś po obu stronach wspomnianych  sekcji

Te osie przetną twoje spiralne śmigło

Od Ciebie zależy, czy utworzysz punkt na każdym skrzyżowaniu i utworzysz go z wymiarami w x, y, z 

@+

HS, to bardzo piękny kawałek, który tam masz!!

Miałem już okazję "natknąć się" na niektóre i zastanawiałem się, jak moglibyśmy to narysować w parametryce. To byłoby warte samouczka!

2 polubienia

Aby ręcznie opracować tego rodzaju część, musisz samodzielnie stworzyć odpowiednią część, miałem książkę do śledzenia, która wyjaśniła to jaśniej, ale tutaj jest link , który pokazuje zasadę

http://choumac44.free.fr/

Następnie w śledzeniu \ prosta bryła \ kolanko stożkowe

Dla zasady rozwijania stożkowego łokcia.

1 polubienie