Po zbudowaniu spirali za pomocą narzędzia helisa/spirala w solidworks, chciałbym być w stanie znaleźć różne środki , które pozwoliły oprogramowaniu prześledzić tę spiralę. Oznacza to, że narzędzie spiralnej spirali po prostu prosi nas o podanie średnicy wewnętrznej, średnicy końcowej i skoku; W związku z tym chciałbym wiedzieć, ile środków ma spirala i sprawić, by się pojawiły. Z góry dziękuję.
Nie rozumiem twojego pytania: śmigło ma tylko jeden środek, a raczej tylko jedną oś.
Jeśli szukasz jego osi, możesz ją narysować za pomocą opcji Wstaw/Odniesienie do geometrii/Oś, a następnie wybrać płaszczyznę szkicu używaną dla spirali i punkt odpowiadający środkowi okręgu.
To nie jest helisa, ale spirala i narysowałem ją za pomocą narzędzia spirala z opcją spirali. Na spirali jest tyle środków, ile jest różnych promieni. Chciałbym wiedzieć, z jakim środkiem zbudowana jest moja spirala i znaleźć ich położenie.
Nie mam pod ręką SW, ale wrzucam zrzut ekranu swojej spirali. Powiedziałbym, że spirala jest wykonana z bezstopniowo zmiennym promieniem. Jeśli tak nie jest i pasuje do tego, co mówisz, a ta spirala została użyta na przykład do wykonania przeciągnięcia, powinieneś widzieć krawędzie na ścianach za każdym razem, gdy zmienia się promień.
Już to odbudujem, zobaczymy możliwe dośrodkowania później.
Przesyłam Ci dwa zrzuty ekranu w pdfie. Spirala została użyta do wykonania mojego szkicu, aby móc modelować część. Część jest modelowana i możliwa do opracowania. Teraz jestem w trakcie rysowania i chciałbym narysować swój szkic, aby móc go narysować na blasze w warsztacie.
Jak @Benoit mówi, spriale to parametryczny obiekt narysowany zgodnie z równaniem, które zmienia promień w sposób ciągły w funkcji kąta. Jest więc tylko jeden ośrodek, który jest punktem wyjścia.
To, co próbujesz zrobić, byłoby możliwe tylko wtedy, gdyby spirala składała się z szeregu łuków i w takim przypadku już byś zobaczył środki na szkicu.
Chociaż równanie jest dość proste (np. promień = n x kąt), nie znam żadnego narzędzia do bezpośredniego rysowania spirali. Ponadto za każdym razem musiałby być konkretny.
Najprostszym sposobem jest więc rozpoczęcie od szeregu punktów, które z grubsza łączysz ręcznie.
Przepraszamy, nasze odpowiedzi się skrzyżowały. Ale część odpowiedzi już znasz.
Domyślam się, że w rzeczywistości chciałbyś znaleźć powiązane parametry. Jeśli nie mówię bzdur, znasz promień R1 na początku swojej spirali odpowiadający kątowi A1 oraz promień i kąt R2 na A2 na końcu. Więc jak R1 = nxA1 i R2 = nxA2, możesz powiedzieć, że n = (R2-R1)/(A2-A1). W twoim przypadku n = (R2-R1)/360, jeśli wykonasz vriację w ciągu 1 tury.
Myślę jednak, że to i tak nie pomoże ci prześledzić swojej spirali w studiu.
Aby ręcznie opracować tego rodzaju część, musisz samodzielnie stworzyć odpowiednią część, miałem książkę do śledzenia, która wyjaśniła to jaśniej, ale tutaj jest link , który pokazuje zasadę
http://choumac44.free.fr/
Następnie w śledzeniu \ prosta bryła \ kolanko stożkowe