Niektóre obszary ciemnego modelu 3D od wersji Solidworks 2019

Cze wszystkim 

Odkąd przeszliśmy na wersję 2019 Solidworks, ciemne obszary pojawiają się i znikają w zależności od pozycji. To katastrofa, gdy pracujemy nad dobrze wydrążoną częścią.

Aby ułatwić Ci zrozumienie mojego problemu, zrobiłem 2 zrzuty ekranu. 

Chciałbym dodać, że żaden wygląd ani efekt nie został zmieniony ani dodany, jestem w oryginalnej konfiguracji Solidworks.

Z góry dziękujemy,

Miłego dnia.

exemple_image_sombre.png

Witam

Jeśli nie masz sceny lub wyglądów, czy próbowałeś bawić się światłami (pozycja, intensywność, aktywacja lub nie, kolor,...)? Dzieje się tak, ponieważ twoje stare pliki mogą być obsługiwane inaczej w SW19.

Pozdrowienia

lumieres_sw19.png
3 polubienia

Witam

Musisz zajrzeć do menu View ==> Show ==> odznaczyć "ambient oclusion, shadow in shaded image mode==> Graphic real view + ewentualnie kreskówka -==> nie zapominając o wyłączeniu ładowania Photoview 360 (można znaleźć w dodatkach pobranych podczas uruchamiania).
Wyłączono widok zdjęć, jeśli nie renderujesz przez cały czas. Włącz go tylko wtedy, gdy naprawdę często go używasz.

Na załączonym obrazie zobacz, co robi, jeśli włączysz określone opcje

Pozdrawiam

2020-02-20_10_09_18-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_affichage_.sldprt.jpg
1 polubienie

Ponownie

Dziękuję JMSAVOYAT i Zozo_mp za pomoc.

Po pierwsze, myślę, że w systemie Solidworks musi istnieć ustawienie, aby zmienić pewną jasność części,

Następnie odznaczyłem wszystkie funkcje, które mi powiedziałeś, a wynik jest dokładnie taki sam.

Dziwna ta historia.

@jordan

Czy możesz wysłać swoją monetę?

• Oczywiście, nie ma problemu

capture.png

Cóż, uh! To fragment .sldprt powinien być dołączony, a nie JPG, który nie będzie się przydawał

;-) ;-)

Do pluche

1 polubienie

Aby uniknąć tych cieni, musisz przesunąć światło otoczenia (które domyślnie ma wartość 0,3)

Zrobiłem 2 małe makra, aby rozwiązać ten problem

Jeden przesuwa światło otoczenia do 1 (do góry)

drugi umieszcza parametr z powrotem w punkcie początkowym

macro_lumieres.swp
1 polubienie

Drugie makro

macro_lumieres_ambiante.swp
1 polubienie

Witaj Pascal, 

Dziękujemy za pomoc, w jaki sposób implementujemy makra, które stworzyliście w solidworks ?

Dobry wieczór

Pomimo wielkiego talentu @paScal (któremu chylę czoła przed innymi) nie widzę sensu w używaniu makra do standardowego wyświetlania pomieszczenia.

Musisz @Jordan dezaktywować photoview360, aby wrócić do standardowego oświetlenia programowego.
@Jordan Opublikuj swój kawałek, żebym na coś patrzył :-)

@Zozo_mp

Nie ma w tym talentu.

Nie ma to nic wspólnego z Photoview. Standardowe oświetlenie SW wygląda jak oświetlenie studyjne ze światłem otoczenia i ewentualnie punktami punktowymi, nawet przy wyłączonym podglądzie zdjęć.

Problem polega na tym, że ta atmosfera jest obecna nawet bez chęci renderowania (co dla mnie jest głupie). Jeśli projektuję, zależy mi na jednolitym oświetleniu niezależnie od orientacji modelu. Jeśli renderuję, zarządzam oświetleniem.

Dla mnie nie powinieneś  mieć do czynienia ze światłem, kiedy tylko projektujesz. Powinniśmy być w stanie zobaczyć wszystkie szczegóły, pod każdym kątem, pomieszczenia bez oprogramowania nakładającego na nas "realistyczne" szare strefy.

Moje skromne makra mają na celu jedynie uwolnienie się od tego zarządzania światłem i umożliwienie powrotu do przeszłości.

@jordan.mouret.pro:

http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/t_assigning_macro_toolbar_button.htm?id=82dba0bcc26a4cbebb52343c0796b959#Pg0