Witam
W rzeczywistości istnieje kilka "poziomów" certyfikatów, są certyfikaty dla techników wsparcia, są to pytania w formie pytań wielokrotnego wyboru specyficznych dla wsparcia (pytania dotyczące instalacji, korzystania z Rx, możliwości, nowe funkcje...). Zaświadczenia te można zdawać w kilku językach, w tym po francusku.
Następnie istnieją certyfikaty, które mogą zdobyć wszyscy użytkownicy z kontem wirtualnego testera, w kolejności trudności:
CSWA (Certyfikowany SolidWorks Associate)
CSWP (Certyfikowany SolidWorks Professional)
CSWE (Certyfikowany Ekspert SolidWorks)
Do certyfikacji CSWA jest kilka pytań, od projektu, montażu, do kolejnych dwóch jest bardzo dużo wzorów, nawet 100% projektów jeśli dobrze pamiętam.
Zacząłem od CSWA, aby zobaczyć jak to wygląda, certyfikacja nie jest zbyt skomplikowana dla użytkownika, który pracuje na SolidWorks od kilku lat.
W przypadku CSWP dostępnych jest kilka modułów:
CSWP Core (projektowanie części mechanicznej, zmiana wymiaru, użycie równania, odpowiedzi dotyczą masy części lub położenia środka ciężkości.
Ten certyfikat jest podzielony na trzy segmenty, jeśli jeden z segmentów zostanie pominięty, można go ponownie zdać indywidualnie bez konieczności ponownego wykonywania całego certyfikatu.
Do tego dochodzą konkretne moduły, rysunek CSWP (moim zdaniem najprostszy), blacha CSWP (projekt blachy, wariacja wymiarów... i się albo o masę części, albo o długość rozłożonej części), powierzchnię CSWP (dość skomplikowaną i moim zdaniem czas jest dość napięty), jest też narzędzie do formowania, konstrukcja spawana i symulacja, ale ich nie zdałem. Certyfikaty, o których wspomniałem powyżej, można zdawać po francusku, angielsku...
W przypadku CSWE nie próbowałem, w każdym razie, aby móc go zdać, trzeba mieć certyfikat CSWP Core i co najmniej 4 moduły CSWP.
Na stronie SolidWorks, jeśli jesteś na podstawie umowy serwisowej, znajduje się link do certyfikatów (patrz załączony zrzut ekranu), znajdziesz rodzaje certyfikatów i przykłady w formacie PDF (radzę zrobić przykłady), jest też darmowy kod do zdania certyfikatu CSWA oraz kod do jednego z modułów CSWP (link do kodu znajduje się na części (po prawej) strony Oferty certyfikacji dla klientów korzystających z usługi subskrypcji )
Powodzenia
Mickael
sw.png