Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest zmiana części w zespole za pomocą rodziny części, z funkcją ukrywania/pokazywania.
Dołączam swój zespół.
Zasadniczo chciałbym mieć możliwość przełączania się między stożkowymi otworami wlotowymi i wylotowymi, aby zamiast tego wyświetlać kwadratowe otwory, w zależności od potrzeb użytkownika.
Tak, możliwe jest usunięcie lub ukrycie pokoju w rodzinie pokoi.
Najprostszym sposobem na wykonanie części jest ręczne wykonanie różnych konfiguracji, które chcesz, a następnie automatyczne utworzenie rodziny części, a następnie zobaczysz, jak działa solidworks, aby usunąć lub ukryć część.
Bądź ostrożny, ukryta część często nie jest najlepszą metodą, ponieważ twoja część pojawi się w nomenklaturze, lepiej umieścić ją w stanie usuniętym.
Aby to uzupełnić, w sieci dostępnych jest wiele samouczków, oto przykład:
Mój montaż odbywa się w taki sposób, że użytkownik może za jego pomocą skonfigurować wymiary według swoich potrzeb, a następnie za jej pomocą mieć podgląd zainstalowanej w swoim systemie, dzięki czemu nie potrzebuję zestawienia materiałów.
Chciałbym się upewnić, że jeśli zdecydujesz się użyć kwadratowego otworu, na przykład jako wejścia, cylindryczny otwór wejściowy zniknie i że te wymiary zostaną "wyłączone", aby nie spowodować błędu.
Przed linkiem wyjaśniam, jak zrobić rodzinę części o 2 różnych konfiguracjach.
Tworzysz zespół w tym złożeniu, tworzysz 2 konfiguracje, jedną z ukrytą częścią, drugą bez ukrytej części, a następnie automatycznie tworzysz swoją rodzinę części, a następnie sprawdzasz, które solidworks umieściłeś w rodzinie części, aby ukryć lub wyświetlić część.
Dotyczy to usunięcia lub nawet zmiany konfiguracji artykułu. Metoda pozostaje taka sama
Tak, widziałem, znalazłem sposób ukrywania / pokazywania i zmieniania części do usunięcia / rozwiązania.
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś!
Mam ostatnie małe pytanie, aby określić położenie moich kwadratowych otworów na, jestem zmuszony użyć płaszczyzny, którą ograniczam w odniesieniu do powierzchni na końcu mojej, a następnie ustawiam odsunięcie, czy wiesz, jak mogę wpłynąć na to przesunięcie w rodzinie części? Próbowałem umieścić ograniczenie przesunięcia w +, ale staje się ono nadmiernie ograniczone (tak, to było oczywiste) ^^
Wiązanie musi być skonfigurowane zgodnie z konfiguracją. Na tej samej zasadzie co dla reszty umieszczasz wartość domyślną, a w konfiguracji zmieniasz wartość. Podczas tworzenia tabeli będziesz mieć dodatkową kolumnę z wartością ograniczenia.
Nie do końca rozumiałem, co próbowałeś mi wytłumaczyć.
Tworzę konfigurację 1 z moją częścią hide, a następnie, gdy ukrywam moją część i tworzę konfigurację 2, moja część również ukrywa się w konfiguracji 1.