Zmienianie układu współrzędnych kompasu

Witam

Układ współrzędnych kompasu jest używany w widokach, takich jak widok ISO. Obawiam się, że albo chciałbym zmienić orientację osi tego układu współrzędnych, albo poprosić catię, aby nie używała układu współrzędnych kompasu dla widoków, ale wybranego przeze mnie układu współrzędnych zdefiniowanego pod węzłem punktów odniesienia.

W tym samym duchu umieściłem post, aby uzyskać ogólne informacje na temat kompasu catia  :https://www.lynkoa.com/forum/catia/utilisation-de-la-boussole-aussi-appel%C3%A9-robot-dans-catia

Za pomocą tego panelu możesz wybrać "lokalny układ osi". Z drugiej strony, CATIA nie bierze mojego obecnego układu współrzędnych (pierwszego układu osi w układach współrzędnych) do definiowania tych widoków.

Następnie, za pomocą funkcji "Zamień bazę i płaszczyznę YZ" (patrz zrzut ekranu), zmieniam orientację znacznika mojego kompasu. Nie mogę jednak dostosować układu współrzędnych kompasu do mojego układu osi w węźle współrzędnych, który znajduje się w bieżącym układzie współrzędnych.

PS: Interesuje mnie również, czy znasz działanie tego panelu w sitodruku, aby dowiedzieć się, jak manipulować tym kompasem;

Z góry dziękuję za radę.

Witam

Jest to układ współrzędnych zdefiniowany jako bieżący , który definiuje orientację widoków (przód, tył, prawo itp.)

Nie kompas.

Po zmianie bieżącego układu współrzędnych, jeśli jego orientacja różni się od poprzedniej , zmienia się orientacja widoków.

2 polubienia

Poprawny. Dziękuję Franck. Zmieniając zestaw referencji na bieżący, udało mi się uzyskać widok, na którym mi zależało.

Z drugiej strony, jaki jest cel opcji "użyj lokalnego systemu osi" tego panelu kompasu?

Orientowanie kompasu

local.mp4

Idealny, odpowiadasz mi idealnie