Witam wszystkich i szczęśliwego nowego roku!!
Mam problem, który na pewno wyda Ci się fałszywy, ale wariuję!
Tłumaczę się, robię szkic na powierzchni (jak na razie jest dobrze). Zmieniam nachylenie powierzchni (nie usuwam jej, po prostu przechodzę z nachylenia 45° do 90° w pionie). A potem, odrętwienie!! Mój szkic stracił już swoje odniesienie (nie ma problemu, po prostu muszę ponownie kliknąć twarzą), ale przede wszystkim mój szkic obraca się o 90° w prawo (lub w lewo). Na CATIA możesz wybrać orientację swoich szkiców (nawet podczas aktualizacji), w skrócie raj. Jestem pewien, że na SW też jest taka możliwość (no mam nadzieję, że w większości).
Jeśli ktoś ma rozwiązanie, czy może dać mi znać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Witaj @Floris.Morales
Cieszę się, że znów Cię widzę po tak długiej nieobecności na forum 
Czy możesz zamieścić swoją pracę, ponieważ na powierzchni jest to trochę bardziej skomplikowane niż szkice na planie.
Dzięki Twojej części nasi eksperci ds. powierzchni z pewnością będą w stanie zaoferować Ci odpowiednie rozwiązanie.
Pozdrowienia
Witaj Zozo,
To prosta objętość. Rzeczywiście, wyraziłem się źle, zastąp "powierzchnię" słowem "twarz"
Dziękuję
Witam
Czy masz obraz, zawsze jest bardziej wymowny 
Czy próbowałeś wykonać szkic za pomocą płaszczyzny na powierzchni, a nie bezpośrednio na powierzchni?
Ponieważ gdy Twój plan zostanie odwołany ze szkicu, możesz zmienić normalną swojego planu. Klikasz prawym przyciskiem myszy na mapie i pojawia się ikona " Normalna inwersja":

W przeciwnym razie, aby łatwo edytować szkic, masz narzędzia, które pozwalają obracać i przesuwać szkic. Podczas edycji szkicu przechodzisz do Narzędzia/Narzędzia szkicu i masz Przesuń lub Obróć:
++
Mikołaj
1 polubienie
Witam
Twój przypadek jest łatwy do odtworzenia, a wynika to z faktu, że Twój szkic nie jest ograniczony względem dwóch osi lub wymiarów od krawędzi.
Z drugiej strony nie jestem w stanie odtworzyć inwersji, innymi słowy, szkic wędruje z przodu, ale pozostaje prawidłowo zorientowany.
Pozdrowienia
PS: Proszę zamieścić swój utwór lub przynajmniej częściowy widok z widokiem na drzewo tworzenia
1 polubienie
Witam
Aby nie komplikować sobie życia, robię z niego blok i stamtąd mogę z nim robić, co chcę.
Niech Moc będzie z wami.
2 polubienia
Witam @OBI_WAN
Myślę, że blok nic nie zmienia, jeśli nie jest zablokowany na dwóch krawędziach, osiach, płaszczyznach.
Jeśli jednak mój przykład jest poprawny, szkic nie jest zniekształcony, tylko się porusza!
Powiedz mi, czy mówię bzdury, czy coś równoważnego 
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam
Gdy szkic jest tworzony na powierzchni, automatycznie dodaje nowy początek układu współrzędnych i względne osie x-y, które są rzutami początku układu współrzędnych i osi bezwzględnego układu współrzędnych.
Gdy zmienia się orientacja powierzchni, jej układ odniesienia jest aktualizowany. Jeśli orientacja zmieni się z 45 na 90°, zmieni się kwadrant, dzięki czemu poziomo/pionowo można odwrócić zgodnie z niezbędnym rzutem.
Jeśli szkic nie jest powiązany ze ścianą, będzie podążał za położeniem i orientacją swojego względnego układu współrzędnych.
Tak więc rozwiązanie podane powyżej jest jedynym. Całkowicie zwiąż szkic w stosunku do powierzchni. Unikaj ograniczeń H/V.
4 polubienia
@soring
Wow! Czapki z głów! To jest wyjaśnienie
BAM !
Ponowne BAM
Kiedy to czytam, czuję się totalnie igniard (ale nikomu
o tym nie mówię)
Bravo Soring nie waha się sprawić, że będziemy tacy jak my! 
Pozdrowienia