Zmień kropkę na przecinek i poproś o pomoc ocenę

Witam

Zajmuję się rysunkiem na staż w zakresie inżynierii mechanicznej DUT.
Zdarza się, że robię plany na USA, gdy oceniam firmę lubi wyświetlać swoje wymiary w wymiarze granicznym i umieszczać pisemną adnotację z oceną nominalną.

Hurt:
Wymiar nominalny/wymiar graniczny/bąbelek numeracji.

Tak więc na moim wymiarze nominalnym muszę go umieścić w ułamku dziesiętnym i zdarza się, że Windows stawia kropkę na klawiaturze numerycznej. Czy można go zmienić na przecinek?

Drugi punkt, czy możliwe jest sformatowanie wymiaru, aby uniknąć kopiowania i wklejania wymiaru nominalnego? Na przykład, gdy kliknę na długość, natychmiast mam jednocześnie wymiar nominalny i granicę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PS: Z góry przepraszam za błędy ortograficzne.

exemple_cote.png

Witam

Aby wyświetlić przecinek zamiast kropki, jest to opcja --general > --> "Użyj domyślnego symbolu dziesiętnego dla wymiarów" zobacz załącznik

Miłego dnia

symbole_par_defaut.jpg
1 polubienie

Witaj Rim-b

Zmienia to wymiar graniczny, ale ponieważ mój wymiar nominalny jest zapisany w notatce, klucz nie jest zarządzany przez Solid, ale przez Windows.

Dlatego chciałem wiedzieć, czy możliwa jest w pełni spersonalizowana wycena.

Jeśli jest to system Windows, musisz przejść do opcji regionalnych systemu Windows, ale uważaj, ma to wpływ na ogólne użytkowanie komputera, a więc inne oprogramowanie (takie jak XL).

Cześć @Thomas.Prsst 

"moja ocena nominalna jest zapisana w przypisie" Co masz na myśli? Czy to jest ręczne?

W rzeczywistości możesz ustawić swoje wymiary w dowolny sposób w "Opcjach dokumentu". Następnie należy zapisać normę i zapisać szablon rysunku, aby wszystkie nowe plany miały odpowiednie ustawienia. 

1 polubienie

Cześć Rpicard,

Tak, wymiar nominalny jest adnotacją w instrukcji, a wymiar z liniami jest wymiarem, ale w granicy.

Niestety nie znalazłem w opcji doktora

@Thomas.Prsst 

Umieszczanie wymiarów w notatkach ręcznych jest ryzykowne i niekonwencjonalne. Radzę wstawić 2 razy większy wymiar: raz w limicie i raz w normie. Manipulacja jest tak długa, jak tworzenie notatki, ale mniej ryzykowna w przypadku zmiany w 3D.

Spowoduje to również ustawienie przecinka.

2021-05-05_10h11_29.png
4 polubienia