Wybieranie wymiarów, które mają być wyświetlane na stałe w zespole oprogramowania

Cze wszystkim

Po wielu bezowocnych poszukiwaniach w necie próbuję szczęścia na fofo.

Wykonuję próby montażowe jednej z moich maszyn, sterowane jednym lub kilkoma szkicami szkieletu.
To, czego chcę na jednym z nich, to możliwość wybrania pewnych ważnych wymiarów szkicu (na przykład tylko odległości od środka cylindra i kąta) i uczynienia ich ostatecznie widocznymi na ekranie, tak abym miał je bezpośrednio i szybko pod ręką, aby przesunąć mój zespół, bez szukania ich w szkicach na drzewie.

Czy myślisz, że jest to możliwe? FYI, obecnie korzystam z SW2021 SP3.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Mickaël powiedział:

Witam

Można jednak wymiarować bezpośrednio w zespole za pomocą funkcji wymiarowania i w ten sposób pojawiają się ważne wymiary.

1 polubienie

Witaj ac kobra 427,

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, jestem w trakcie tworzenia kilku wersji, w tym jednej z prostymi ograniczeniami między podzbiorami. Moim celem jest porównanie różnych typów podzespołów i czasów załadunku potrzebnych do przemieszczenia maszyny w zależności od potrzeb. Stąd moje pytanie o to rozwiązanie szkicu szkieletu, które wydawało mi się "najlżejszym" / mniej zachłannym rozwiązaniem.

W końcu celem jest jak najszybsze sterowanie 3D za pomocą naszego arkusza Excel, który służy również jako notatka obliczeniowa (testuję PilotAssembly równolegle, ale na razie nie jestem do końca zadowolony)

Mickaël powiedział: