Wybór DAO

Witam

Obecnie jestem pod wpływem zwolnienia z pracy, a więc z możliwością uzyskania prawa do dodatkowego szkolenia. Do dnia dzisiejszego, a także przez ostatnie 10 lat, korzystam z oprogramowania Solid Edge (v19) jako projektant maszyn specjalnych dla przemysłu rolniczego w regionie Bordeaux.

Dziś zastanawiam się nad możliwymi wyborami:

Aby uzupełnić swoją wiedzę na temat oprogramowania Solid Edge?

Weź udział w szkoleniu Solid Works?

Zrobić szkolenie Catia?

Twoje komentarze mogą być dobrą radą, która pomoże mi dokonać właściwego wyboru. Dziękuję

Witam

Solidworks pozostaje najczęściej używanym oprogramowaniem. Wystarczy spojrzeć na reklamy, aby to zobaczyć (niestety).

6 polubień

I nie mówię tego, żeby sprzedawać Solidworks, ponieważ pracuję na CREO!

3 polubienia

Witam

Pracuję w branży mechaniki rolniczej. Tak blisko twojego?

Korzystamy z oprogramowania jak większość naszych współpracowników czy podwykonawców.

Życzę Panu/Pani samych sukcesów w rozwoju zawodowym.

3 polubienia

Ponieważ wszyscy pracują i znają Solidworks, zamiast tego wybierz Creo podczas szkolenia.

Pozwoli Ci to wyróżnić się z tłumu i aplikować z niewielką konkurencją do firm, które poszukują użytkowników Creo.

S.B

8 polubień

Witam

W sektorze maszyn specjalnych SolidWorks jest bardzo rozpowszechniony!

Firmy produkujące maszyny rolnicze, które znam w moim regionie geograficznym , również znajdują się na SW.

Powodzenia na przyszłość.

3 polubienia

Witam

Myślę, że adaptacja z jednego oprogramowania do drugiego nie wymaga dużego wysiłku!

Dlaczego więc nie wziąć udziału w szkoleniu SolidWorks Discovery, które jest najbardziej powszechne (aby mieć dobre podstawy i nie dać się nabrać na błędy początkujących) i jednemu z najłatwiejszych do nauczenia, a także dogłębnego szkolenia z innego oprogramowania, takiego jak Catia lub Creo?

Powodzenia!

Edit: Myślę, że po 10 latach korzystania z Solid Edge, szkolenie przyniosłoby tylko minimalne korzyści!

Przewrotnym efektem dla rekrutera, gdy widzi CV z dużą ilością oprogramowania, może być to, że myśli, że nie opanowałeś żadnego z nich, więc dostosuj CV do firmy, podkreślając ostatnie szkolenie!

I ostatnia uwaga: AutoCAD jest nadal bardzo poszukiwany!

3 polubienia

Z grubsza rzecz biorąc, większość oprogramowania wygląda tak samo.

Tak więc, zgodnie z radą s.b., może lepiej będzie trenować na jednym z dwóch dużych facetów, Creo lub Catia. Pozwoli Ci to wyróżnić się z tłumu w Twoim CV.

A na razie bardziej wierzę, że z Creo naprawdę wychodzisz... bardzo niewiele osób korzysta z niego we Francji, dlatego stajesz się rzadkim towarem dla firm, które z nim współpracują

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź.

Creo, znam tylko z imienia. Co za różnica z listą klasyków SE, SW. Tak naprawdę nie znam żadnych użytkowników. W Żyrondzie mam również możliwość rozszerzenia moich przyszłych poszukiwań pracy o aeronautykę lub podwykonawstwo w branży lotniczej. Czy Creo jest używane również w tym obszarze?

@+

Witam:

PB treningu polega na tym, że jeśli nie zastosujesz go w praktyce, dość szybko zapomnisz.

Przeglądałbym oferty pracy.

Daje to dobre wyobrażenie o tym, które sektory rekrutują  i które oprogramowanie wychodzi na wierzch

cao-emplois.com Region Akwitanii

Powodzenia na przyszłość

3 polubienia

Najprostszym sposobem byłoby wyszukanie w swoim regionie na CAO-emploi, na przykład, poprzez sprawdzenie liczby reklam oprogramowania według regionu!

Na przykład w przypadku Creo (dawniej Pro-Engineer) są 4 strony odpowiedzi:

http://www.cao-emplois.com/intl/jobseeker/jobs/jrp.aspx?exCrit=st%3da%3buse%3dALL%3bCID%3dFR%3bSID%3dB%3bTID%3d0%3bLOCCID%3dFR%3bENR%3dNO%3bDTP%3dDRNS%3bYDI%3dYES%3bIND%3dALL%3bPDQ%3dAll%3bPDQ%3dAll%3bPAYL%3d0%3bPAYH%3dgt120%3bPOY%3dNO%3bETD%3dALL%3bRE%3dALL%3bMGT%3dDC%3bSUP%3dDC%3bFRE%3d30%3bCHL%3dIL%3bQS%3dsid_unknown%3bSS%3dNO%3bTITL%3d0%3bJQT%3dRAD%3bJDV%3dFalse%3bSITEENT%3dCEJ%3bMaxLowExp%3d-1%3bRecsPerPage%3d25%3bSOFTID%3dCESOF15

2 polubienia

Jeśli szukasz aero: Catia V5!

Edycja: jak wskazuje @.PL, AutoCAD jest nadal bardzo poszukiwany i nie ogranicza się do przemysłu: techniczne pakiety budowlane działają prawie wyłącznie z nim!

2 polubienia

Jest to coraz mniej prawdziwe Benoit.LF. 

Przeprowadziłem wywiad w firmie zajmującej się inżynierią lądową, która powiedziała mi, że przechodzi na 3D, aby móc zobaczyć interakcje rur i przewodów z podłogą sufitu (tak, cóż, każdy ma swój powód, aby przejść na 3D, co)

Z drugiej strony, jeśli chcesz przesiąść się na samochody lub aeronautykę, to jest to Catia bezpośrednio. (Dassault zobowiązuje do aeronautyki ;) )

Creo jest bardzo ... Anglosaski jako sposób robienia rzeczy. Ale jest bardzo dobry dla powierzchni (podobnie jak Catia).

Jeśli warto być przeszkolonym, nie mogę powiedzieć, że jest to bezużyteczne. Na przykład w przypadku Creo widziałem Pro-Engineer podczas studiów (7 lat temu)... i od tamtej pory nie był dotykany. W zeszłym roku musiałem przesiąść się na Creo. 

Otóż mimo, że wersja jest nowsza niż w czasie moich studiów, cieszyłem się, że dzięki mojemu "estudentyńskiemu szkoleniu" poznałem środowisko i wiedziałem czego gdzie szukać. Bo o to właśnie chodzi. To wiedza o tym, na co oprogramowanie pozwala, a na co nie pozwala, i znajomość sposobu, w jaki oprogramowanie myśli.

3 polubienia

@coin37coin: Proszę zobaczyć! :-)

Współpracuję z projektantami płynów (wentylacja, elektryka, hydraulika itp.), którzy pracują nad projektami na dużą skalę: widzieli tylko jeden projekt 3D, to było 3 lata temu! Wszystko inne odbywa się w programie AutoCAD!

1 polubienie

@El pescaro,

Dla szkolenia SolidWorks:

Axemble Bordeaux

Budynek 3
Canteranne Park
31 Avenue de la Canteranne
33608 Pessac Cedex

Centrala telefoniczna: +33(0)5 34 46 01 79 - Faks: +33(0)5 61 72 16 74

1 polubienie

Co, sugerowałbyś, że przecenili mi swoją koncepcję podczas rozmowy kwalifikacyjnej? ;)

Chociaż ja też tak uważam, to jednak nadal uważam, że inżynieria lądowa również będzie migrować do 3D w mniej więcej dłuższej perspektywie. Pracuję z nimi trochę od roku i czuję, że nadal są naprawdę podniecające. Potem, jak wszędzie, musisz kwestionować rzeczy, które były zakotwiczone przez lata

1 polubienie

Witam

Aby bardzo dobrze poznać okolice Bordeaux i SO w ogóle...

Tak, szkolenie Creo (Pro-E) pozwoliłoby wyróżnić się z tłumu. Jednak: ilu klientów na dpt 33, 47, 40? A co więcej, w maszynach rolniczych...

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zadać pytanie w precyzyjny i bardzo konkretny sposób sprzedawcy 4Cad ProE

Dla SolidWorks, co najmniej 400 klientów ze wszystkich branż. Nie wszystkie z nich są związane z sektorem rolniczym, ale jest kilka świetnych referencji.

W przeciwnym razie jest to Catia: oto jesteśmy w sektorze Aero z innymi problemami i innymi rodzajami firm użytkowników.

Pozdrowienia

3 polubienia

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Myślę, że Autocad opanowałem go wystarczająco, ponieważ po tym, jak zacząłem jeździć na deskorolce, przerzuciłem się na CAD około 18 lat temu. 

Zazwyczaj muszę też spotkać się z osobą z urzędu pracy, w ramach CSP, która powinna pozwolić mi wybrać ścieżkę kariery.

Ostatnio w firmie, w której pracowałem (przez 15 lat, a) szczególnie w ciągu ostatnich kilku lat, zarządzałem aktami od projektu wstępnego do szczegółowych planów (a także kontynuacji fab. ). CAD i SolidEdge całkiem nieźle mi odpowiadały (nawet V19). Jako "stary projektant" i wiele samokształcących się, nadal mam trochę problemów z podjęciem kroku bezpośredniego tworzenia w CAD. Biorąc udział w kilku wyzwaniach, odczuwam swoje opóźnienie, gdy odkrywam prezentacje innych zawodników, a zwłaszcza czas spędzony i pokazany (między innymi Grega, Benoit.LF, Barta, franck.barrauda, sbrousse czy flegendre'a).

Dzisiaj myślę o kontynuowaniu samokształcenia na SEdge, w domu, a także na SolidWorks (który wydaje się podobny) na moim komputerze (mam nadzieję, że wytrzyma). I znajdź mi szkolenie Catia lub Creo z może stażem do manipulowania.

@PL, zgadzam się, że nie jest dobrze mieć zbyt wiele podobnych strun na tym samym smyczku, ale moim życzeniem byłoby podążać, znaleźć pewną ciągłość, nie idąc złą drogą.

Flegendre, dziękuję za kontakt, miałem już z nimi kontakt wcześniej.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję wam wszystkim za zachętę.

Witam!

Za przećwiczenie 2 (SE i SW), SW może sprawić, że będziesz chciał więcej. QQ lepsze rzeczy, ale wiele innych raczej na dole linii...

Tak więc samo "podstawowe" szkolenie, "prezentacja" SW powinna wystarczyć, ale przy okazji jeśli uda Wam się zobaczyć coś takiego jak Catia (Creo nie wiem), to może to poszerzyć Wasze horyzonty:)

Szczęśliwego treningu i świetlanej przyszłości dla Ciebie!

(2 lic eko i przeprowadzka za mną ;))

1 polubienie

Witam

Uważam również, że szkolenia CATIA są droższe niż inne programy i trudniej je znaleźć geograficznie. Połączenie kilku kursów nie jest niemożliwe

Powodzenia na przyszłość