Cze wszystkim
Obecnie jako kreślarz w firmie specjalizującej się w instrumentach medycznych, obecnie prowadzimy badanie mające na celu rozwój naszych narzędzi CAD i PLM. Obecnie pracujemy nad oprogramowaniem Pro-Engineer Wildfire 3.0 (CAD) oraz Windchill PDMLink 9.0 (PLM).
Jeśli chodzi o oprogramowanie CAD, wahamy się między Solidworks 2013 a Creo 2.0.
Jeśli chodzi o nasze potrzeby:
- Świetne wykorzystanie wzornictwa powierzchni.
- Nasze największe montaże do tej pory nie przekraczają 200 sztuk (ale jest możliwość, że kiedyś będziemy mieli większe montaże).
- Projektowanie odlewów i blach.
- Zastosowania (obecnie) modułów do analizy statyczno-wytrzymałościowej (RDM) i analizy reologicznej.
- Możliwość importowania plików CAD z innego oprogramowania i możliwość korzystania z nich tak łatwo, jak to możliwe.
Jeśli chodzi o oprogramowanie PLM, wahamy się co do Solidworks Enterprise PDM, Windchill PDMLink 10.1 i Infor Discrete.
Dlatego chciałbym poznać Państwa opinie na temat tych programów CAD i PLM, ich mocne i słabe strony, co o nich sądzą, możliwe doświadczenia z tymi różnymi programami. Jestem zainteresowany wszystkimi informacjami, które mógłbyś mi udzielić.
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco wyraźnie. Moje pytanie może wydawać się nieistotne na tym forum, ale ponieważ użytkowników oprogramowania CAD jest wielu, jest bardzo prawdopodobne, że uda mi się uzyskać różne opinie na ten temat, co byłoby dla mnie plusem. ;)
Z góry dziękuję za pomoc.
Do zobaczenia wkrótce.