Wybór silnika i pompy

Witam, jestem studentem Wydziału Nauki i Technologii (licencjat z inżynierii przemysłowej)  Tanger FSTT w Maroku  . Obecnie przygotowuję się do pracy dyplomowej PFE  , której temat .; badanie maszyny do perforacji do opróżniania butelek PET, puszek i TetraBarik (LiquiDrainer). Proszę o więcej informacji na temat wyboru silnika i pompy do takiej maszyny (chcę określić procedurę, którą należy wykonać w tym badaniu) 

Bardzo dziękuję 

Witam

Najpierw musisz określić niezbędny moment obrotowy, który ma być przenoszony na rolki. (Najmniej łatwe)

Dzięki P = C x omega otrzymujesz moc.

W ten sposób określasz potrzebną moc hydrauliczną za pomocą Pmeca = Phydro x wydajność hydrauliczna, otrzymujesz niezbędną moc hydrauliczną. 

Następnie przy Phydro = P (ciśnienie) x Qv (przepływ objętościowy) otrzymujesz niezbędne natężenie przepływu.

Następnie musisz określić moc silnika, postępując zgodnie z tymi samymi wzorami, ale w odwrotnej kolejności, ponieważ od teraz przejdziemy od mocy hydraulicznej do mocy mechanicznej.

3 polubienia

Jeśli chodzi o wybór typu pompy i silnika. Myślę, że będą to elementy orbitalne. Następnie musisz omówić szczegóły ze swoim dostawcą: maksymalne dopuszczalne ciśnienie, maksymalna prędkość...

Model maszyny to silnik elektryczny, prawdopodobnie trójfazowy ale można go modyfikować.

Rzeczywiście, konieczne byłoby poznanie lub określenie wysiłku wymaganego do przebicia butelki oraz liczby jednoczesnych punktów kontaktu.  Aby upewnić się, że maszyna nie znajduje się stale blisko stoiska, nie wahaj się zwiększyć tej wartości.

Ponadto należy określić średnicę rolki. Aby móc "połknąć" butelki, uważam, że średnica butelek nie powinna przekraczać 10% (maksymalnie 20%) średnicy rolki.

Następnie możemy użyć formuły remrem, aby określić potrzebną moc.

Jeśli chodzi o pompę, nie wydaje się, aby była konieczna. Ciecz przepływa grawitacyjnie do zbiornika przez ruszt.