Wybór oprogramowania

Witam wszystkich,

Jestem początkującym w CAD, jestem konstruktorem fortepianów.

Zamierzam opracować instrument, ale napięte struny wywierają na siebie około 20 ton poziomego nacisku.

Używam Solidworks do rysowania (jestem początkujący, potrzebowałbym dobrego szkolenia) i chciałbym wiedzieć, jakie byłoby najlepsze oprogramowanie (lub łatka solidworks) do obliczenia i zaprojektowania metalowej ramy, która wytrzyma to naprężenie.

Znajomy opowiedział mi o oprogramowaniu, które samo skubało bezużyteczne części ramy, tak aby pozostawało tylko to, co było przydatne.

Dziękuję za odpowiedzi.

Najmłodsze dziecko

SolidWorks jest w stanie zoptymalizować projekt

Zobacz ten film między innymi

https://www.3ds.com/fr/produits-et-services/solidworks/solutions-par-industrie/verification-de-conception-et-analyse/

@+

6 polubień

Pełne obliczenia SolidWorks to "Symulacja"

W zależności od wersji możesz go mieć

5 polubień

Zobacz także ten film

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Iw35bJgHdwk&feature=endscreen

@+

2 polubienia

Na zdjęciach:

2 polubienia

Witam Państwa,

Dziękuję za odpowiedzi, miałem w telefonie przedstawiciela handlowego, który powiedział mi, że istnieje kilka wersji narzędzia symulacyjnego.

A priori, ci ostatni nie podążają za wersjami solidworks, standard nie ma szczególnie standardowej symulacji.

Czy istnieją tańsze konkurencyjne wtyczki? Ponieważ oferuje mi symulację premium, która jest warta bagatela 15 000 €.

Nie jestem na tyle bystry, aby wiedzieć, która wersja jest dla mnie odpowiednia...

Dziękuję

W rzeczywistości istnieje SW Simulation Express i symulacja SW.

SW Simulation Express jest zawarty w standardzie oprogramowania, ale jest bardzo prosty. Pozwala tylko na krótkie zweryfikowanie  rozmiaru.

SW Simulation jest częścią SW Premium (i może Pro), ale rzeczywiście można go nabyć osobno (nie jestem pewien, czy to interesujące).

Z punktu widzenia użytkownika Express jest łatwy w obsłudze, Simu jest bardzo kompletny i wymaga specjalistycznego przeszkolenia (oprócz posiadania podstawowej wiedzy z zakresu obliczeń).

Witaj Benjamin,

Myślę, że z tego, co powiedziałeś, domyślam się, że masz standard SolidWorks.

Istnieją 3 rodzaje licencji programowych > Standard, Professional i Premium.

W SolidWorks premium dołączony jest moduł symulacji liniowej statyczności (wraz z optymalizacją geometrii).

Dostępne są również licencje specyficzne dla symulacji: Standard, Professional i Premium.

Te różne wersje zapewniają dostęp do różnych narzędzi symulacyjnych.

Następnie musisz znać granice badań swojego projektu (statyka liniowa, wyboczenie, częstotliwość...).

Podsumowując, w przypadku, gdy nie chcesz, aby Twój system działał tylko w trybie liniowym:

1/ "Uaktualnij" swoje standardowe oprogramowanie do oprogramowania Premium --> dostęp do modułu symulacji Linear Static

lub:

2/ Kup licencję na symulację standardową --> dostęp do statyki liniowej i częstotliwościowej

Miłego dnia

Juliański

1 polubienie

Witam

To prawda, że symulacja oprogramowania Pro i Premium kosztuje C*****

Interesujące może być przyjrzenie się temu, co dzieje się z wydawcami darmowych lub prawie darmowych produktów.

Próbowaliśmy .com simscale, myślę, że to 3000h za darmo, ładujesz swój model, a obliczenia są wykonywane u nich! Dzięki temu możesz kontynuować pracę nad swoją pracą! Możesz wybrać ilość procesorów dedykowanych do obliczeń.

Był to początek upadku SW, które ociągało się, pobierając zbyt wysokie opłaty za oprogramowanie i moduły, a także zgłaszało błędy przy najprostszych operacjach.....

Słowo do mądrych!

W odpowiedzi Julienowi:

Nie, nie mam Solidworks Standard ani żadnego innego.

Dlatego trochę się gubię w tych wszystkich różnych i różnorodnych wariantach.

Testowałem Premium przez 1 miesiąc, ale nie byłem szkolony... Na pewno straciłem dużo danych.

Teraz zamierzam kupić oprogramowanie, więc poszedłem bezpośrednio do SW, a sprzedawca zaproponował mi wzięcie SW Standard i Premium Simulation, ponieważ muszę symulować i optymalizować zgodnie z wyboczeniem, pęknięciami i częstotliwością.

Znajomy powiedział mi, że ANSYS robi to bardzo dobrze, ponieważ świetnie nadaje się do optymalizacji. Zadzwoniłem więc do Digicada, dystrybutora ANSYS, a także Solid Edge, który chwalił zalety tego ostatniego, a także jego atrakcyjną cenę w porównaniu do SW, ale nie będąc jego częścią.... Staję się zagubiony.

Więc nowe pytanie: Czy SolidEdge jest tak samo potężny jak oprogramowanie do rysowania 3D, wiedząc, że projektuję instrumenty muzyczne więc w drewnie klejonym lub mechanicznie spawanym lub przykręcanym metalu, bez płynu,

Do symulacji i optymalizacji: wyboczenie, odkształcenie, pękanie, odłączanie, częstotliwość i optymalizacja.

Czy możesz mnie oświecić między tymi dwoma rozwiązaniami: SolidEdge i SW, a następnie SW Simulation i ANSYS

Wielkie dzięki :-)

Najmłodsze dziecko