Mój stary komputer mnie zawiódł, więc muszę kupić nowy (laptop).
Muszę korzystać z Solidworks 2021 (złożenia, realistyczne renderingi za pomocą narzędzia photoview 360), Illustrator i Photoshop. Nie gram w gry, inne zastosowania, które mógłbym z niego zrobić, to automatyzacja biura, internet i oglądanie seriali.
Problem w tym, że nie mam bardzo dużego budżetu i dlatego nie stać mnie na komputer z certyfikowaną kartą graficzną taką jak Nvidia Quadro. Zauważyłem dwa komputery ze zintegrowanymi kartami graficznymi, które być może załatwiłyby sprawę:
Czy może to stanowić problem dla złożeń w Solidworks? A może realistyczne rendery (ale widziałem już, że Lenovo daje radę je zrobić)? A co z Photoshopem?
Zasadniczo, który z nich byłby lepszy między tymi 2?
Rzeczywiście, oferowane komputery są tańsze niż większość w Internecie, ale wciąż znacznie więcej niż mój budżet, który nie może przekroczyć 1000 euro...
Dlatego chciałbym wybrać pomiędzy 2 prezentowanymi komputerami (Honor i Lenovo), które nadal wyglądają przyzwoicie, a wziąć "najmniej najgorsze"
Jestem studentem, więc mam kilka dość intensywnych projektów w ciągu roku, ale jest to bardzo punktualne, przez resztę czasu z niego nie korzystam.
Są to małe złoża o niewielkich wymiarach (małe przedmioty po około 20 sztuk, aby dać wyobrażenie).
Zastanawiałem się, czy jeden z procesorów lub kart graficznych w oferowanych przeze mnie komputerach nieco przewyższa drugi do tego rodzaju zastosowań? Ale jeśli naprawdę nie pasuje, mogę pójść i rzucić okiem na te odnowione.
Jeśli Twój wybór ogranicza się do dwóch wskazanych modeli, wybierz Lenovo ze względu na jego mocniejszy procesor. Może być odpowiedni do użycia SolidWorks, który opisujesz (skromne złożenia...). Główne ograniczenia tych dwóch maszyn: - karty graficzne: mogą szybko pokazać swoje ograniczenia w edycji wideo lub edycji zdjęć, lub w realistycznym renderowaniu w SolidWorks. Z wydłużonym czasem przetwarzania; - Pamięć RAM tylko 8 GB: jest dopuszczalna, jeśli istnieje dedykowana pamięć wideo. Nie zawsze tak jest w przypadku zintegrowanej grafiki; - dysk SSD ograniczony do 256 GB. Preferowana byłaby pojemność 512 GB.
W przypadku rodzaju zastosowania, które rozważasz, dedykowana karta graficzna będzie bardziej odpowiednia niż zintegrowany chipset. Nie idąc tak daleko, jak modele pro, certyfikowane, ale bardzo drogie, są wydajniejsze karty nvidia model GeForce GTX (do laptopów), bez problemu z SolidWorks, z dedykowaną szybką pamięcią, zdolną do obsługi wysokich rozdzielczości (jako student pomyśl o możliwym zastosowaniu na dwóch ekranach lub z projektorem wideo). Zachowaj ostrożność w przypadku ultraprzenośnych komputerów, sprawdź, czy oferują one wyjście wideo HDMI lub DisplayPort.
Szybkie zapoznanie się z (obfitą) ofertą w internecie pozwala znaleźć komputery tego typu w cenie zbliżonej do 1000 €. Przykład poprzez podążanie za tym linkiem maszyny rzekomo przeznaczonej dla "graczy", jednak która wydaje mi się odpowiadać Twoim potrzebom. Są też inne.