Wybór sprężyny do zagęszczarki

Cze wszystkim

W ramach projektu szkolnego muszę zaprojektować zagęszczarkę do puszek 33cl. Na razie badam różne systemy (korbowód/korba, mimośród, krzywka itp.). Obecnie pracuję nad systemem krzywkowym: krzywka popycha popychacz, który sam zmiażdży szpulkę... Aby utrzymać rolkę w kontakcie z krzywką, planuję 2 sprężyny. Ale mam problem z określeniem za pomocą obliczeń z jednej strony, których sprężyn potrzebuję, a następnie z określeniem siły potrzebnej zarówno do zagęszczenia szpulki, jak i siły niezbędnej do naprężenia 2 sprężyn. 

Aby zmiażdżyć puszkę, zaczynam z siłą 1500 N. Do tej siły muszę doliczyć siłę F dla sprężyn, ale nie wiem jak to wyznaczyć... Skok zagęszczający szpulkę wynosi 90 mm.

Czy moje rozumowanie jest poprawne? Ps: Załączam zrzut ekranu.

Z góry dziękuję za pomoc, której możesz mi udzielić.

Szczęśliwe zamknięcie dla wszystkich.

Pozdrowienia

Fabrice

excentrique_ressort_1.png

To ciekawe pytanie.
Przyjrzę się temu bliżej.

1 polubienie

Był taki post, który zawierał ciekawe informacje na temat źródeł:

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/dimensionnement-ressort

1 polubienie

Witaj Fabrice

Skoro wybierasz kamerę, uważam, że komplikujesz sobie Covid, przepraszam, komplikujesz swoje życie.
Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić ścieżkę krzywkową, aby podróż w obie strony była ubezpieczona bez sprężyny, co upraszcza projekt. Ponadto, jeśli umieścisz ścieżkę krzywki na górze i pod spodem, popychacz będzie nadal wyśrodkowany z moim naciskiem na osie.

Co więcej, 1500 N to całkowita przesada, 60 N jest więcej niż wystarczające z trzech powodów.
Od momentu użycia mimośrodu (korbowodu lub krzywki) siła wzrasta do siły nieskończonej (w granicach RDM).

Ponadto ma świetną sztuczkę, aby zmniejszyć wysiłek, który należy wykonać, jeśli dwa końce puszki są ściśle równoległe, to wysiłek na początku jest ważny (pamiętaj, że jeśli stoisz na szpulce, najmniejszy ruch na cylindrze (z boku) tam sprawia, że natychmiast się miażdżysz (po prostu musisz bardzo szybko  usunąć palce ;-) jeśli nie buuuu
Jeśli więc upewnisz się, że dwa elementy ściskające nie są całkiem równoległe (lub że na jednej z dwóch płyt ściskających występuje narośl), siły, które należy wytworzyć, są śmiesznie niskie, zwłaszcza jeśli używasz krzywki.

Aby zrobić swoje kamery, masz to, czego potrzebujesz w przyborniku ;-)  

Ponadto zastanawiamy się, dlaczego chcesz używać paska.

Zwróć uwagę, że w twoim przypadku wystarczy ultra prosta kamera.

Pozdrowienia

PS: możesz zrobić kamerę w cztery minuty na płasko

1 polubienie

Zobacz również ten link

https://www.lynkoa.com/forum/documents-commerciaux/cr%C3%A9ation-dune-machine-%C3%A0-engrenage-compacteur-%C3%A0-canette

@+

Dziękuję Zozo, dziękuję Aliende, dziękuję Gt22,

Niezła sztuczka z nierównoległymi płaszczyznami, aby zagęścić puszkę, ale musiałbym być w stanie określić mniejszą siłę, której już nie potrzebuję, za pomocą obliczeń - (Nie przejmuj się, po prostu myślę sobie).

Używam paska, ponieważ mimośród będzie napędzany silnikiem elektrycznym: więc zilustrowałem pasek w SdWks, czy powinniśmy faworyzować coś innego? Koła zębate, łańcuch?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, życzę miłego weekendu!

@Fabrice.M

Prosty motoreduktor załatwi sprawę, jest bardziej kompaktowy, ma bardziej natychmiastowy moment obrotowy, jest bardziej niezawodny w brudnym środowisku (sprasowane puszki wszędzie wytwarzają sok i cukier.

Do obliczeń, jeśli masz opakowanie z wodą umieszczone na puszce i wykonasz dwa jednoczesne ruchy z każdej strony patyczkiem i Prouiiiqk, jest to zagęszczone. Zacznij od butelki, potem dwóch, potem trzech na drewnianym talerzu i zobaczysz. Możesz zastąpić opakowanie z wodą młodszym bratem lub siostrą, to ich teraz rozbawi.

Pamiętaj, że w przypadku motoreduktora i krzywki siły są proporcjonalne. Tak bardzo mocne, gdy łożysko znajduje się na zewnętrznej średnicy krzywki. Prędkość kompresji również nie jest stała, jeśli zrobisz prostą krzywkę (taką jak mój model.

Pozdrowienia

PS: bądź ostrożny, wydaje mi się, że duże puszki robią więcej niż rasa, którą wskazujesz.

Dziękuję Zozo,

Moja zagęszczarka jest przeznaczona tylko do 33 cl.

W przypadku motoreduktora myślałem o tym, jednak muszę wykonać pewne obliczenia do mojego projektu.

Jeszcze raz dziękuję

Fabrice

@Fabrice

Ostatnia drobna uwaga w oczekiwaniu na wykonanie obliczeń.

Wiesz, że dzięki rowkowanemu systemowi krzywkowemu możesz podwoić produkcję bez zmiany prędkości i bez znaczących zmian w maszynie.

Pozdrowienia

To może dać wyobrażenie o prostej wersji

https://www.youtube.com/watch?v=wgn1hi_vWIw

EDIT: Widziałem lepszy, w którym tłok jest w rurze, aby lepiej go prowadzić , ale zasada jest taka sama

Witam @Fuz3D

Tak, ale! Jak @Fabrice mówi, badał [[ badania różnych systemów (korbowód/korba , mimośród, krzywka itp.). Obecnie pracuję nad systemem krzywek]]: Zaproponowałem  tylko bardzo niewielką poprawę jego ASM.  ;-) ;-) 

Pozdrowienia

Dziękuję za wszystkie rady!

Przyjrzę się teraz zmniejszeniu prędkości silnika elektrycznego.

Dla silnika znalazłem to:

https://www.maxongroup.fr/maxon/view/category/gear?etcc_cu=onsite&etcc_med_onsite=Product&etcc_cmp_onsite=R%c3%a9ducteur+plan%c3%a9taire+(GP)&etcc_plc=Strona-przeglądu-Gears&etcc_var=%5bfr%5d%23fr%23_d_&target=filter&filterCategory=planetarny

Kręci się z prędkością 7500 obr./min, a ja chciałbym, aby moja krzywka kręciła się z prędkością 10 obr./min... Czy jest to przesadzona prędkość obrotowa silnika , czy nie spowoduje to problemów? Na początku zamierzam użyć kół zębatych, zanim spróbuję czegoś innego. 

Zaznaczam, że zupełnie nie znam się na motoryce, proszę mi wybaczyć, jeśli mówię bzdury , ale jak mówi przysłowie: "Ten , kto zadaje  pytanie, ryzykuje, że przez pięć minut   będzie wyglądał głupio, ten , kto  nie zadaje pytania .  Pytanie pozostanie głupie przez całe  życie.

Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkim miłego wieczoru!

FUZ3D, 

Dzięki za film, zagęszczarka jest bardzo dobra, jest bliska temu, co chcę zrobić, dobry pomysł!

Zozo, 

Dobry pomysł na drogę krzywkową, nawet jeśli tak nie wyobrażam sobie, to jest to pomysł, o którym mogę opowiedzieć w moim "raporcie"...

Ogólnie rzecz biorąc, motoreduktory są używane do niskich prędkości bez przechodzenia przez napędy o zmiennej prędkości

Witam @ wszystkich

Pierwotne zamówienie dotyczyło rysunku SW 3D z krzywką i obliczeniami sprężyny.

Dowiedz się, kto może! W końcu wybór ostatecznie padł na zwykły "pręt korbowy"???

Wyjdź z żądania dotyczącego sprężyn. Prosty link do youtube dla hiper majsterkowiczów, crash-can, pokonał pytanie.

Ale zauważam, że nasz bardzo doświadczony kandydat mówi to [[ ścieżka krzywki, nawet jeśli tak nie wyobrażam sobie, to jest to pomysł ]].

No cóż,  wracam do mojego tipi, medytując nad swoją naiwnością.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo, Witam wszystkich,

Jeśli chodzi o wyliczanie sprężyny, to jest to dla mnie trochę skomplikowane, więc nie zamierzam tego brać pod uwagę.

Film na youtube z zagęszczarką korbowodu pozwala mi po prostu zaproponować inny pomysł i tak, łatwiej mi się obejść bez sprężyn.

Wreszcie mam maturę zawodową na poziomie EDPI i w przeszłości uczęszczałem na kurs literacki, więc nie jestem inżynierem, jest wiele rzeczy, których nie wiem, więc odkrywam, rozumiem i uczę się. Nie chodzi mi o to, aby robić rzeczy idealnie, ale aby wyciągnąć z nich coś pozytywnego.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

Z pozdrowieniami, Fabrice

Zozo, 

Nie ma co ironizować, na pewno nie jestem zbyt doświadczony.

Dobry pomysł na medytację!