Zapisałem się na staż w Autocad, ale zastanawiam się, kiedy zobaczę, co mogę zrobić z SketchUp (prostym) i zastanawiam się, czy Autocad będzie tak przyjazny dla użytkownika w tworzeniu jak SUpro.
Nie znam Layout, oprogramowania do prezentacji i edycji, które jest dostarczane z SUPro. Wygląda na całkiem kompletny, może nie tak kompletny jak Autocad.
Co myślisz?
NB: Mam wykształcenie z rysunku w zakresie produkcji mechanicznej z maturą F1, jestem dość utalentowany w widzeniu w kosmosie.
Nie mam problemu z komputerami (znowu Mac), ponieważ na dość długi czas zrezygnowałem z rysowania na rzecz programowania komputerowego i DTP.
Teraz chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że Autocad (lub Draftsight) będzie bardziej przeznaczony tylko do użytku 2D, w przeciwieństwie do SketchUP Pro, który jest 3D (ale który pozostaje ograniczony w porównaniu z największymi graczami w tym sektorze.
Tak, ale nie tylko. Jest również ograniczony pod względem funkcji. Może być bardzo odpowiedni na przykład dla projektanta, nawet jeśli jest bardziej zorientowany na architekturę, ale jest znacznie mniej odpowiedni dla tych, którzy pracują w specjalnej maszynie.
Tak więc znam Layout tylko z patrzenia na te funkcje. Nie wiem, ile to jest warte w porównaniu z AutoCADem czy DrafSightem, ale na pierwszy rzut oka wygląda całkiem nieźle. Ale tutaj znowu wszystko zależy od sektora działalności i Twoich potrzeb, to jest przede wszystkim to, na co musisz zwrócić uwagę (oprócz wiedzy, czy działa na Macu, ponieważ jesteś na Macu)