Witam wszystkich, mam nadzieję, że wszyscy jesteście dobrze ograniczeni i życzę powodzenia wszystkim, którzy pracują...
W ramach projektu końcowego mam zaprojektować wywrotkę wózkową dla przemysłu spożywczego. Do przechylenia tego wózka muszę użyć trójfazowego silnika elektrycznego marki LEROY SOMER; ale nie wiem o tym absolutnie nic lub bardzo mało...
Wyznaczyłem moment obrotowy i moc (na wale wyjściowym): Moment obrotowy: 1425 Nm; Moc: 336 W
Planowałem użyć koła pasowego/systemu paska zębatego do przechylenia tego wózka, jednak masa do przechylenia wynosiłaby 1500N (maksimum). Czy system koła pasowego/paska jest odpowiedni dla masy 1500 N? Jeśli nie, jaki system byłby Twoim zdaniem najlepszy? Zębatka/łańcuch?
I wreszcie, jeśli chodzi o wydajność, myślałem o tym, aby wybrać 0,5, co dałoby mi niezbędną moc 672 watów...? Rozumiem, że przy paskach zębatych jest tylko niewielki ubytek (98% sprawności), czy to prawda? Jakiego zwrotu należy się spodziewać?
Proszę bardzo, wiem, że jest wiele pytań, ale jestem kompletnym ignorantem w tych kwestiach, błagam o wybaczenie mojej ignorancji.
Z góry dziękujemy,
Z poważaniem, Fabrice.