Współczynnik bezpieczeństwa złącza śrubowego (symulacja solidworks)

Witam

Mam dwa łączniki śrubowe w jednym przykładzie z obciążeniem wymuszonym. W warunkach wytrzymałości, które wybrałem bez żadnego współczynnika wzrostu tj. 1 a dla drugiego łącznika współczynnika 2, obliczenia dają mi współczynnik w odniesieniu do materiału 1,15 i ............ Interpretacja łącznika śrubowego daje mi ten z 1 prawidłowym i ten z 2 niezgodnymi. Jak należy interpretować tę odpowiedź? 2 musi pokrywać współczynnik 1,15 .

Pozdrowienia.

Widmo

coeff_securite_ok_nok.jpg

Witam

Mam wrażenie, że pytanie brzmi raczej, dlaczego miałbyś chcieć mieć innego CS-a.

To powiedziawszy, jeśli pierwszy CS wyjdzie na poziomie 1,16 (co jest niskie dla CS), można bezpiecznie założyć, że drugi również znajduje się w tych wartościach, ale ponieważ pytasz o CS równy 2, wydaje się normalne, że wskazuje to na niezgodność.

Aby powiedzieć więcej, musiałbyś mieć pojęcie o różnych objętościach i ciałach, które składają się na ASM (na twoim obrazie widzimy tylko jedną), a także o wszystkich ograniczeniach, które nałożyłeś.
Nie znam Twojego poziomu zaawansowania w symulacji oprogramowania, ale z mojego doświadczenia wynika, że szybko możesz popełnić błędy, zwłaszcza przy "złączach śrubowych"

Czy możesz opublikować swój ASM z pakietem i iść lub przynajmniej opublikować zdjęcia wszystkich parametrów swojej symulacji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękujemy, celem jest sprawdzenie wpływu obciążenia wstępnego na wydłużenie i dobranie odpowiedniej jakości.

Ręcznie z liczydłem dostawcy, aby poznać maksymalne obciążenie. Jest dołączony.

Celem jest skompensowanie wydłużenia podczas dokręcania i porównanie za pomocą symulacji przy użyciu Solidworks

Zasadniczo współczynnik bezpieczeństwa jest wybranym limitem. Na przykład Re z Rpe= Re/ współczynnik bezpieczeństwa, tak samo  jak Rg z Rpg, ale tutaj wybrałem 1 bez wagi , oblicza 1,15, a solver daje prawidłowe złącze, tam coś, czego nie interpretuję....

Dla dwóch różnych wartości ma to być określenie problemu interpretacji, zgadzam się z Tobą, nie zrobię tego na moim modelu.

Zobacz moje podejście do walidacji jakości zgodnie z maksymalną siłą dokręcania w zależności od użytych materiałów.

Pozdrowienia.

Widmo

validation_effort_serrage_maxi.jpg
1 polubienie

Witam

Chciałbym przeprowadzić to badanie równolegle za pomocą symulacji, aby uzyskać rzeczywiste obciążenie obsługiwane przez mój przykręcany montaż projektu w procesie walidacji, fazy kontrolnej.

Skończyłem robić to ręcznie dziś rano i jest to dość długi ........ Aby uzyskać różne stożki w zależności od sztywności elementów, osiąga się cel, aby uzyskać stosunek sztywności części do sztywności z nakrętką;

Przechodząc przez elementy skończone, chciałbym zweryfikować empiryczny kąt 30°, który pozostaje niezmienniczy w odniesieniu do materiałów.

Solidworks ma bazę materiałową, więc kuszące jest eksperymentowanie.

Ponadto, czy możliwe jest przetworzenie rzeczywistego współczynnika obciążenia w połączeniu gwintowym za pomocą symulacji przy użyciu SOLIDWORKS?

Dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrowienia.

Widmo.

raideur_boulon_ok.xlsx
1 polubienie

Witam @spectrum ,

Z mojego odkrycia Symulacji powiedziałbym, że jest błąd interpretacji (mówisz o współczynniku ważenia) na wartości CS: Myślę, że wartość, którą wprowadzamy, jest wartością progową, która pozwala SW wskazać, czy łącznik jest prawidłowy, czy nie.
Znajdujemy ten pomysł na dostarczonym przez Ciebie obrazku: prosisz o współczynnik równy 1, SW znajduje współczynnik 1,16, więc łącznik jest prawidłowy, dla drugiego prosisz o 2, a jeśli SW znajdzie niższą wartość, deklaruje, że łącznik jest nieprawidłowy.

3 polubienia

Chciałbym usłyszeć od @stefbeno 

To powiedziawszy, staram się zrozumieć twój cel.  "Cel został osiągnięty: uzyskać stosunek między sztywnością części a sztywnością z nakrętką""""

Nie jestem tak wykształcony jak ty prawdopodobnie jesteś, ale prowadzę inne rozumowanie: powiedzmy, pragmatykę doświadczenia.

Mój punkt widzenia (do omówienia oczywiście)

1. i spełniają precyzyjne normy, więc ich nie przeliczam. Wybieram klasę zgodnie z zakładanym wysiłkiem lub informacjami z symulacji dla skomplikowanych lub granicznych przypadków.
  2. Nie ma oczywistej korelacji, gdy mówisz "różne stożki w zależności od sztywności elementów", w rzeczywistości zależy to od kształtu części i rodzaju (śruba, nakrętka lub śruba kotwiąca.
  3. W normach jest już CS, ale to nic nie mówi o CS zespołu, ponieważ część może być zbyt mała lub zbyt duża. Dodam, że ilość i też zmienia grę (np. przejście z dwóch na trzy lub cztery lub zmiana położenia otworów).
  4. Od stopnia zaawansowania montażu zależy, czy porównam naprężenia w silniku poddanym dużym wibracjom, czy też porównam płatowiec do ramy spawanej mechanicznie.
  5. Przeprowadzenie badania statycznego lub dynamicznego, na przykład z uwzględnieniem analizy częstotliwości i częstotliwości drgań własnych, również zmienia zasady gry.

Z mojego punktu widzenia chęć dokonywania porównań poza kontekstem i poza ograniczeniami specyficznymi dla tego sektora nie wydaje mi się istotna i prowadzi do nadmiernej jakości lub do osiągnięcia niewłaściwego celu, a nawet do mylenia się co do pożądanego rezultatu.

Pozdrowienia

PS: czy nie byłbyś przypadkiem uczniem lub w szkole Sup ;-)

2 polubienia

Witaj ZOZO,

Podzielam Twój punkt widzenia, połączenia śrubowe są bardzo delikatne w obsłudze w zależności od wielu parametrów.

Producent, dzięki swojemu doświadczeniu , podaje wartości użytkowe, których należy przestrzegać.

Moje podejście jest motywowane wykorzystaniem modułu symulacyjnego do przeprowadzenia wstępnego wymiarowania i wyznaczenia kursu oraz anulowania ścieżek i skrócenia badania w czasie.

Zostanie przeprowadzona prostsza orientacja mojego badania, dziękuję za rady.

Śledząc forum, wiele się uczę.

Pozdrowienia.

Widmo.

1 polubienie

Witam

Osobiście nie używam CS na (ani na reszcie, jeśli o to chodzi).

Ale zasada jest taka, że jeśli współczynnik bezpieczeństwa (maksymalne naprężenie / rzeczywiste naprężenie) zostanie przekroczony, pokazuje obszar na czerwono.

Tak więc materiał o granicy plastyczności 100Mpa pojawia się na czerwono z CS 2, gdzie naprężenie jest większe niż 50Mpa (ponieważ współczynnik bezpieczeństwa będzie mniejszy niż 2). Jeśli CS jest na poziomie 1 (i przy tym samym obliczeniu), będziemy czerwoni, jeśli przekroczymy 100Mpa

Fajnym narzędziem symulacyjnym jest w: Narzędzie Symulacja / Wynik/siła w łącznikach: podaje siły w każdym złączu (osiowe / ścinanie i zginanie).

Narzędzie to może odpowiedzieć na pytanie "czy możliwe jest przetwarzanie rzeczywistego współczynnika obciążenia w złożeniu śrubowym za pomocą symulacji za pomocą SOLIDWORKS" (jak dla mnie dość niejasne pytanie).

Dziwną rzeczą w twoich obliczeniach Excela jest to, że skupiają się one na tym, co dzieje się w ciasnym materiale, ale wcale nie w (co zwykle jest pierwszym pytaniem dotyczącym zespołu śrubowego: czy przekrój mojej () jest wystarczający, aby poradzić sobie z moim obciążeniem).

Uwaga: Na poziomie w kosmosie możemy albo zastosować moment obrotowy (którego SW użyje do obliczenia swojej osiowej siły sprężającej), albo bezpośrednio siłę osiową.

2 polubienia