Dziękuję bardzo!
Rudzik z czarno-białych Zulusów
unnamed.jpg
Witam
Korzystanie z konwertera nie jest możliwe? 3ds do kroku czy inny?
Nie możesz załączyć pliku bezpośrednio? Pozwoli to zaoszczędzić czas.
Myślę, że ten wpis niekoniecznie jest we właściwym miejscu.
Nic poważnego, zapraszam do ponownego zamieszczenia go albo w jednej z istniejących grup, na przykład "stanowisko do obsadzenia", albo do wysłania go bezpośrednio do Clementine, która z przyjemnością zamieści go we właściwym miejscu. =)
Powodzenia w realizacji projektu.
https://youtu.be/AMTXymPDDfk
Dobry wieczór wszystkim i dziękuję za odpowiedzi!
Możesz pobrać pliki w dowolnym formacie, który został utworzony tutaj:
http://we.tl/MenHq9ZO0z
(link dostępny do 1 czerwca, myślę, że wystarczy)
Zaznaczam, że ten plik jest używany tylko jako przykład, nie jest to ostateczna wersja, od tego czasu został trochę przeniesiony, to tylko po to, abyś mógł rzucić okiem na chmilblic =)
Mówiąc więcej, pomijając fakt, że te totemy , które mają 500 mm wysokości i 150 mm szerokości / głębokości, będą musiały ślizgać się (na wysokości 400 mm) wokół słupów o średnicy 115 mm (z częścią, która przykleja słup równo z dnem jak kołnierz), tak naprawdę nie ma innych stron. Mają również symetrię lewo/prawo, jeśli może to pomóc w wyborze narzędzia lub sposobu postępowania.
Myślę, że widząc plik, lepiej zrozumiesz problem. Czekam tylko na Twoją opinię, aby wiedzieć, czy muszę całkowicie przerobić model na solidworks, czy też możliwa jest konwersja lub "skan", a następnie skontaktuję się z Clémentine, aby skierować mnie we właściwe miejsce do opublikowania! Jeszcze raz przepraszam, że interweniuję w ten sposób trochę niejasno, zwłaszcza będąc neofitą na forum i w dziedzinie CAD =) W każdym razie bardzo dziękujemy za pomoc, to naprawdę miłe i z przyjemnością wspomnimy o lynkoa jako podziękowaniu na koniec projektu!
Witam
Nie ma innego formatu?
A priori możliwy jest eksport w formacie IGES, patrz ten link:
http://www.3dmax-tutorials.com/Exporting_IGES_Files.html
Udało mi się go zapisać w natywnym formacie Solidworks, a mianowicie .sldprt
Udało mi się utworzyć STL i WRL (po 110 MB), ale myślę, że te formaty też nie nadają się do druku?
Cze wszystkim!
Próbowałem już sam otworzyć .obj na solidworks świeżo zainstalowanym na tę okazję i naiwnie odesłałem go do producenta w .sldprt, nie jest to akceptowane. Nie wiem jak powiedzieć za dużo, ale myślę, że jest to odpowiednik wektoryzacji na ilustratorze (jestem grafikiem). Musisz zamienić ten stos kropek i maleńkich powierzchni w piękne, gładkie, czyste krzywe. Tak to powiem moimi słowami... Czy to jest to, co nazywamy plikiem "powierzchniowym"?
Po raz kolejny ten plik ma na celu wykonanie termoformującej powłoki z tworzywa sztucznego. Są przyzwyczajeni do pracy z ogromnymi firmami z branży motoryzacyjnej lub meblarskiej, na przykład potrzebują doskonałych plików "wektorowych" =)
STL powinien nadawać się do druku 3D, tutaj jest przymocowany (zapinany na zamek błyskawiczny zajmuje 10 razy mniej miejsca).
.PL dziękuję za odpowiedź!
Ale znowu, NIE jest to przeznaczone do druku 3D, ale do produkcji przemysłowej w termoformowaniu tworzyw sztucznych. (Stąd potrzeba zintegrowania precyzyjnych wymiarów.)
Myślę, że "czystym" rozwiązaniem będzie odtworzenie plików w całości na solidworks, biorąc za "model" nasz plik w chmurze kropek... Co myślisz?
W takim przypadku usunę ten post i opublikuję go ponownie w ofertach pracy =)
Dziękuję!
Rzeczywiście, przepraszam, nie przeczytałem dobrze wątku od początku.
Pytanie o to, czy plik jest zgodny, nic nie kosztuje!
Ale a priori nie ma w tym przypadku żadnego rozwiązania poza przeprojektowaniem...
Dziękuję za odpowiedź!
Zamierzamy wysłać ten plik do naszego producenta (nic to nie kosztuje, jak mówisz), ale myślę, że problem jest ten sam.
Więc rzeczywiście, przeprojektowanie totemów będzie moim zdaniem rozwiązaniem... Dziękuję!
Witam
Czy otrzymałeś odpowiedź od swojego dostawcy?
Czy nie ma sposobu na zwiększenie siatki? (zmniejsz rozmiar na element).
Czy Twój podwykonawca prosi Cię o powierzchnię zewnętrzną, pogrubioną powierzchnię (lub objętość)?
Za pomocą SW, Scan3D, możesz wyodrębnić powierzchnię z siatki. I korygować błędy powierzchniowe, których oprogramowanie nie może poprawić.
Przekształcenie w powierzchnię jest możliwe, ale dla dobrej podstawy konieczne byłoby potraktowanie totemów oddzielnie.
Otrzymuję wyniki, ale kuracja jest bardzo długa
Rzeczywiście, jak zauważa Gerald, zamierzamy całkowicie przeprojektować tę część w solidworks, ze względu na trudności związane z digitalizacją... Błędem neofity było więc posiadanie w bazie osoby, która zajmuje się modelarstwem, a nie pracą CAD.
Dostawca nie może pracować z takim modelem, bez wymiarów i bez pomiarów, co jest przecież bardzo logiczne.
W każdym razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam nadzieję, że może to pomóc innym osobom z tym samym problemem...
Rzeczywiście udało nam się wyodrębnić powierzchnię z siatki dzięki Skanowaniu do 3D, ale renderowanie i przybliżanie operacji jest dalekie od bycia wystarczająco precyzyjnym i wydajnym, aby stworzyć na razie opłacalny plik do produkcji przemysłowej.
Dziękuję Wam wszystkim!
@Robin
Plik, który wysłałem Ci przez transfer "surface totem 2" ma mniej i byłby łatwiejszy do naprawienia przez profesjonalistę od powierzchni.