Jak przypisać numer do produktu lub części dla BOM i podpowiedź do rysowania w catia V5?

Jak przypisać numer do produktu lub części dla BOM i podpowiedź do rysowania w catia V5?

Czy elementom składającym się na zespół możemy automatycznie przypisać numer w kolejności drzewa tworzenia? 1, 2, 3.... ?

Witam

Nie mam pod ręką Catii, przyjrzę się temu dziś wieczorem, ale znalazłem to, jeśli może ci pomóc: catiatutorial.free.fr/assemblage/Capteur/nomenclature.html

Dimitri

W rzeczywistości ich metoda działa, jeśli wygeneruję zaawansowaną nomenklaturę. Ale jeśli włożę nomenklaturę, to nie działa, nie powiedziano mi żadnych przypisanych numerów. Wolałbym mieć możliwość przypisania numeru wcześniej niż nomenklatura, ponieważ nomenklatura to nazwa części w naszym makrze.

Witam

musisz wygenerować numery z Assembly Design

bulage.png

Super! dziękuję bardzo Franck

Prawdę mówiąc, mówiłem zbyt szybko. Próbowałem z zespołem, w którym w środku znajdują się również zespoły produktów. A Catia nie umieszcza numeru na tych zespołach, ale na częściach, które je tworzą. (to nie jest to, czego chcę) zobacz załączone zdjęcia.

Czy masz rozwiązanie tylko dla numeracji pokoi na 1. poziomie?

capture.jpg

Witam

Po prostu chcesz nomenklatury pierwszego poziomu!

Najlepiej byłoby zobaczyć, że w Dassault jest prawdopodobnie moduł, który pozwala na zapisywanie i modyfikowanie formatów BOM (ja go nie mam).

W przeciwnym razie możesz majsterkować, ale po wygenerowaniu nomenklatury musisz zamrozić widok zawierający tabelę.

Innymi słowy, aktualizacje będą wykonywane ręcznie.

Sztuczka polega na tym, aby zaimportować część (nie pustą),  która zajmie numer podzespołu (umieszczamy go tuż poniżej lub powyżej) podzespołu.

Generujemy numerację.

Usunąć w obszarze Analiza / nomenklatura / definicja formatów (zawartość okna Właściwości podsumowania)

W CATDrawing generujemy liczby, a następnie tabelę

Następnie w CATProduct usuwamy wcześniej zaimportowane części

Aktualizujemy rysunek.

Usuwamy bąbelki ze składników poziomu 2

Wymieniamy bąbelki usuniętych elementów na odpowiednich podzbiorach poziomu 1

Numery podzbiorów poziomu 1 są wypełniane ręcznie

Zamrażamy widok, który zawiera nomenklaturę.

Oczywiście, jeśli będziesz musiał zaktualizować, będziesz musiał zwolnić widok i ponowić ręcznie.

Zachowaj ostrożność podczas dodawania elementów do opcji, aby zachować istniejącą numerację.

To jest majsterkowanie.