Jak dostosować wydłużenie ciała do powtórzenia innego ciała

Cze wszystkim

Szukam rozwiązania, aby dostosować ciało do powtórzenia innego ciała.

Przejrzałem forum, znalazłem podobne rozwiązania, ale nie do końca to, czego potrzebuję.

Załączam obraz, aby zwizualizować to, co wyjaśniam.

Pracuję w soliworks 2018 przy konstrukcjach spawanych.

Narysowałem ramę bramy. Wewnątrz tej ramy mam pionowe rurki i górną rurę (na niebiesko na moim zdjęciu).

Używam funkcji regulacji/wydłużenia, aby przyciąć górną rurę na każdym początku i na końcu rur pionowych.

Liczba rur pionowych różni się w zależności od długości bramy.

Za każdym razem, gdy liczba rur pionowych się zmienia, jestem zmuszony do ponownej edycji funkcji regulacji/wydłużenia, aby zaktualizować ją zgodnie z nową liczbą rur pionowych.

Szukam automatycznego rozwiązania, aby nie być już zmuszonym do ponownej edycji funkcji.

Czy ktoś ma rozwiązanie bez makr?

Z góry dzięki,

Pozdrowienia

capture_portail.jpg

Witam

Jak wykonuje się powtarzanie pionowych prętów? Szkicując czy powtarzając linearnie?

Jeśli jest to drugi przypadek, musisz wykonać funkcję regulacji/wydłużenia przed powtórzeniem i nie będzie potrzeby wracania do niej

Klasa A+

1 polubienie

Witam

Ja też mam ten sam problem. 

Wypróbowałem  metodę regulacji przed powtórzeniem, trzeba jeszcze ponownie edytować funkcję i wybrać nowe spawane korpusy konstrukcyjne.

Czy masz plik do udostępnienia @Hubert.

Julia 

Lepiej byłoby wyregulować tylko 1. element poziomy, a następnie powtórzyć go w tym samym czasie, co ilości pośrednie.

Lub ułóż rurkę poziomo na całej długości i zamiast ją regulować, zrób szkic, aby usunąć materiał i powtórz to usuwanie materiału, łącząc liczbę powtórzeń i krok z powtórzeniem pionu.

1 polubienie

Przystąpiłem do linearnego powtarzania.

Funkcja musi być rzeczywiście ponownie edytowana po pojawieniu się nowych ciał.

Jeśli chodzi o odpowiedź sbadenisa, nie mogę przejść do powtórzenia rur poziomych, ponieważ odległość próżni między każdą rurą pionową jest inna.

Pozdrowienia

Kolejny trop dla Ciebie:

- Na pierwszym miejscu stawiasz swoje pionowe rury

- Nie używasz funkcji regulacji, ale usuwania materiału za pomocą małego równania, aby to wszystko kontrolować (odstępy/ilości w zależności od długości portalu.

- Następnie podajesz swoje ilości za pomocą równania, które bierze pod uwagę liczbę usuwanych materiałów.

Otóż to.

1 polubienie

Dziękuję Ronathan,

Wypróbuję twoje rozwiązanie. Wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie i proste do wdrożenia. Nie myślałem o tym.

Jeśli uważnie przeczytałeś mój 1-szy komentarz:

Lub ułóż rurkę poziomo na całej długości i zamiast ją regulować, zrób szkic, aby usunąć materiał i powtórz to usuwanie materiału, łącząc liczbę powtórzeń i krok z powtórzeniem pionu.

To jest dokładnie to, co proponowałem również Tobie!

2 polubienia

Tak sbadenis, masz rację. Przedstawił pan to samo rozwiązanie. Przepraszam.

Zostałem przy pierwszym zdaniu, które mówiło, żeby zrobić próbę.

Jeszcze raz dziękuję.

Przepraszam Sbadenis, nie chciałem skracać twojego postu. Źle odczytałem i rzeczywiście jest to mniej więcej to samo, co to, co opracowałem.

Nie martw się, ronathan , celem jest rozwiązanie problemu. I dobrze ci poszło,  ponieważ wszyscy przeszli przez mój punkt 2!

1 polubienie

Witam

W końcu przetestowałem roztwór sbadenis i ronathan. Działa tak, jak chcę.

Dziękuję.

Pozdrowienia