Szukam rozwiązania, aby dostosować ciało do powtórzenia innego ciała.
Przejrzałem forum, znalazłem podobne rozwiązania, ale nie do końca to, czego potrzebuję.
Załączam obraz, aby zwizualizować to, co wyjaśniam.
Pracuję w soliworks 2018 przy konstrukcjach spawanych.
Narysowałem ramę bramy. Wewnątrz tej ramy mam pionowe rurki i górną rurę (na niebiesko na moim zdjęciu).
Używam funkcji regulacji/wydłużenia, aby przyciąć górną rurę na każdym początku i na końcu rur pionowych.
Liczba rur pionowych różni się w zależności od długości bramy.
Za każdym razem, gdy liczba rur pionowych się zmienia, jestem zmuszony do ponownej edycji funkcji regulacji/wydłużenia, aby zaktualizować ją zgodnie z nową liczbą rur pionowych.
Szukam automatycznego rozwiązania, aby nie być już zmuszonym do ponownej edycji funkcji.
Lepiej byłoby wyregulować tylko 1. element poziomy, a następnie powtórzyć go w tym samym czasie, co ilości pośrednie.
Lub ułóż rurkę poziomo na całej długości i zamiast ją regulować, zrób szkic, aby usunąć materiał i powtórz to usuwanie materiału, łącząc liczbę powtórzeń i krok z powtórzeniem pionu.
- Na pierwszym miejscu stawiasz swoje pionowe rury
- Nie używasz funkcji regulacji, ale usuwania materiału za pomocą małego równania, aby to wszystko kontrolować (odstępy/ilości w zależności od długości portalu.
- Następnie podajesz swoje ilości za pomocą równania, które bierze pod uwagę liczbę usuwanych materiałów.
Lub ułóż rurkę poziomo na całej długości i zamiast ją regulować, zrób szkic, aby usunąć materiał i powtórz to usuwanie materiału, łącząc liczbę powtórzeń i krok z powtórzeniem pionu.
To jest dokładnie to, co proponowałem również Tobie!