Jak przebiegała Twoja integracja zawodowa jako technika w biurze projektowym?

Witam

Jako młody absolwent szukam obecnie pracy jako kreślarz. Poza tym, że natrafiam na mały problem, przy każdej ofercie pracy stwierdzam, że wymagane jest od 3 do 5 lat doświadczenia. Mam więc kilka pytań do osób, które pracują w tej dziedzinie: 

- Czy od Ciebie też systematycznie wymagało się tyle lat doświadczenia? A może tylko z powodu tego trudnego okresu jest tak? 

- Jeśli tak, to w jaki sposób zabrałeś się za zdobywanie tego doświadczenia, wiedząc, że wszystkie oferty pracy wymagają doświadczenia? 

Z góry dziękuję

Witam

Rzeczywiście, bardzo trudno było znaleźć pracę w biurze projektowym.

Na przyjęte miejsce musiałem wysłać 300 listów, mimo że nie miał żadnego napadu.

Wtedy pytali, czy odbyliśmy służbę wojskową, ... Więc widzisz te wszystkie okresy przed i teraz, to się nie zmienia, problem jest ten sam, potrzebujesz doświadczenia, najlepszy jest program praca-nauka, wykonywany tam na wyższym poziomie (inżynier) niż ten, którego szukasz, Tak więc ubieganie się o program pracy i nauki jest również trudne do znalezienia.

Ze swojej strony przerwałem studia na maturze, znalazłem pracę w BE i wznowiłem studia w BTS CPI w Alternance, trudne, ale jest to wykonalne.

Radzę wytrwać, nie przestawać szukać, pomyśleć o zmianie regionu lub kraju, jeśli masz język (najlepiej angielski).

To wszystko, jeśli chcesz odnieść sukces w ten sposób BE, przejdź przez małą stałą umowę, jeśli to możliwe, a następnie program praca-nauka, działa w tym kierunku, jeśli firma tego chce.

Jest też wiele biur projektowych w serwisie lub do pracy tymczasowej wyspecjalizowanych na budowach, ponownie jest to dobra okazja do zdobycia doświadczenia

To jest moje doświadczenie, życzę Ci dużo odwagi, trzymaj się, jeśli chcesz, dotrzesz tam, to moje motto.

@+.

AR

7 polubień

Witam

Z doświadczenia jako inżynier BE, ale to to samo, przejdź przez serwis, aby zdobyć doświadczenie, zobaczyć kilka firm i wyrobić sobie opinię. Później zdobędziesz doświadczenie, które pozwoli Ci ubiegać się o umowy na czas nieokreślony bezpośrednio lub otrzymać propozycję umowy od firmy klienta, z którą pracujesz.

Z drugiej strony, nie polecam studiowania inżyniera tylko po to, aby zdobyć doświadczenie, chyba że jest to praca, do której dążysz. Zbyt wielu techników wywodzących się z DUT/BTS wykonuje inżynierię w pracy, nie chcąc być inżynierem, tylko dlatego, że jest taka możliwość, w wyniku czego rynek jest nasycony, zatrudniamy inżynierów do wykonania rysunku i nikt już nic nie rozumie o kwalifikacjach!

Takie jest moje zdanie, w każdym razie uważam, że występ w tych czasach jest dobrym sposobem, aby się dostać.

3 polubienia

Witam

Tak, całkowicie się zgadzam AGrd, to rzeczywistość, której doświadczyłem osobiście, nie będąc inżynierem (dziękuję za to wyjaśnienie Agrd). Ale usługa jest najlepszym rozwiązaniem.

@+.

AR

2 polubienia

Wydajność i praca tymczasowa są rzeczywiście najlepszym sposobem na stworzenie doświadczenia.
Musisz tylko wiedzieć, że w tej sytuacji często jesteś uważany za mięso armatnie...

2 polubienia

Witam

Jak już wspomniano:

- Program praca-nauka (który był moim wyborem).

-Korzyść.

-Tymczasowy.

W BE, w którym jestem, znajdujemy 3 przypadki, mniej więcej równe, które przekształciły się w umowy na czas nieokreślony.

Pozdrowienia

2 polubienia

Ze swojej strony na początku nie miałem żadnych problemów, ponieważ mój 1 szef był egzaminatorem mojego dyplomu i wpadłem mu w oko.

Z biegiem czasu mogę powiedzieć, że lata doświadczenia zależą od danej osoby.

Moja pierwsza firma była małą strukturą, w której szybko konfrontujesz się z rzeczywistością, musisz sam opracować czujniki, zobaczyć jak maszyna jest zmontowana, a czasem nawet maszyna, gdy jest w pośpiechu... Ale to wszystko sprawia, że rysujesz potem znacznie lepiej, ponieważ zdajesz sobie sprawę ze swoich błędów (tych, których nie uczysz się w szkole).

Podczas gdy wtedy znajdowałem się w dużej strukturze, w której nie mogłem widzieć dalej niż w 3D.

Dla początkującego pierwsza firma jest znacznie bardziej kształtująca, powiedziałbym nawet, że 1 rok = 5 lat w dużej strukturze.

Potem, bez doświadczenia, masz 2 punkty, które mogą Cię wysunąć na prowadzenie: Pokaż, że chcesz, bycie rysownikiem to praca z pasją. Jeśli twój przyszły szef nie czuje pasji, nie weźmie cię. Potrzebny jest też silny charakter. A potem musisz upewnić się co do swojej podstawowej wiedzy, pokazać, że wiesz, jak zdobywać punkty, ponieważ zaczniesz od szczegółów i małych podzbiorów.

I mogę Wam powiedzieć, że nawet panowie z 10-letnim doświadczeniem nie wiedzą, jak wymusić funkcjonalny wymiar czy wybrać temat.

3 polubienia

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, potwierdza to wrażenie, jakie odniosłem w związku z dostępnymi ofertami pracy. Zamierzam więc starać się o pracę w firmach usługowych lub na czas określony.

Tak naprawdę znajoma mi osoba, która pracuje w biurze projektowym, poradziła mi, żebym unikała firm usługowych, bo warunki pracy nie zawsze są bardzo dobre. Ale biorąc pod uwagę sytuację na rynku pracy w tej chwili, mam wrażenie, że aby móc mieć nadzieję na znalezienie kiedyś stałej umowy w biurze projektowym, nie ma innego wyjścia, jak przejść przez to. Ale hej, potem jest w porządku, to tak jak ze wszystkimi pracami, zawsze zaczynasz od rzeczy, których nikt nie lubi robić, zanim będziesz mógł robić to, czego naprawdę chcesz. 

Mam więc dwa inne pytania: 

- Jaka jest różnica między agencjami pracy tymczasowej, które oferują stanowiska w BE, a firmami usługowymi w BE? Bo to wciąż jest dla mnie trochę niejasne.

- Ponieważ planuję doskonalić swoją wiedzę na temat projektowania mechanicznego podczas szukania pracy, jak myślisz, jakie są rzeczy, które naprawdę musisz wiedzieć, aby być dobrym technikiem w biurze projektowym?

Z góry dziękuję

Witam

Rzeczywiście, to prawie to samo, ponieważ agencja pracy tymczasowej może również zawrzeć umowę na czas nieokreślony, i tak, mogę to powiedzieć, ponieważ tam byłem.

Powiedzmy, że jest to wynagrodzenie, które jest wyższe w pracy tymczasowej niż w pracy. Z mojej strony, aby zdobyć trochę doświadczenia, lepiej przez to przejść, nie masz wyboru, chyba że masz tłok...

Chodź, powodzenia, idź teraz, nie bój się, jesteś młody, idź po to.

@+.

AR.

Nie określił Pan/Pani swojego obszaru geograficznego ani możliwości w zakresie mobilności.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ubiegać się o pracę, która wymaga doświadczonej osoby. Musisz tylko dążyć do przejścia pierwszego filtra:
- brak reklam agencji rekrutacyjnych;
- brak ogłoszeń dużych firm;
- dać pierwszeństwo MŚP, które przyjeżdżają bezpośrednio, a jeśli to możliwe, nawet podróżują, aby nawiązać pierwszy kontakt, przekazując CV.
Oczywiście musisz mieć coś do zaoferowania, aby zrekompensować brak doświadczenia...

Jedną z opcji, jeśli jesteś we Francji, jest status automatycznego przedsiębiorcy (skontaktuj się z lokalnym CCI, aby uzyskać więcej informacji). Jeśli nadarzy się okazja, będziesz pełnić służbę na własną rękę i nie przeszkadza ci to w wykonywaniu tymczasowej pracy równolegle lub pomiędzy dwoma "klasycznymi" misjami służbowymi.

W przypadku pracy tymczasowej umowa jest umową na czas określony między Tobą a agencją. Czasami praca tymczasowa pozwala na testowanie ludzi przez dłuższy okres niż zwykły konwencjonalny okres próbny.

W usługach istnieje kilka rodzajów umów, ale generalnie jest to forma umowy na czas nieokreślony. W moim przypadku pracowałem na tradycyjnej umowie na czas nieokreślony i to mój pracodawca musiał znaleźć mi przydział lub zmusić mnie do pracy w swoim zakładzie. Usługa, dla klienta końcowego, pozwala mu na elastyczność pracy tymczasowej bez ograniczeń.

Dla Ciebie przekłada się to głównie na widoczność (lub nie) Twojej krótko-/średnio/długoterminowej przyszłości, masz (lub nie) wypowiedzenie na zmianę firmy (/!\ możesz "zerwać" umowę na czas określony tylko w przypadku zatrudnienia na stałe).

Bycie na stałym kontrakcie ułatwia znalezienie miejsca do życia, aby być lepiej widzianym przez swojego bankiera.

To było na pierwsze pytanie!

Po drugie, sprawa jest prostsza: jeśli nie szukasz studenta wzornictwa pracującego w konkretnej dziedzinie, musisz być wszechstronny (elastyczność umysłu), mieć ogólną wiedzę (lepiej nic nie wiedzieć o wszystkim, niż wiedzieć wszystko o niczym).
Mój punkt widzenia jest z pewnością oparty na moim doświadczeniu: podwykonawstwo badań (a więc tylko usługi), trzeba umieć (na obraz) zaprojektować naczepę tak samo jak robota domowego!

1 polubienie

Jeśli chodzi o to, co powiedziałeś o swojej wiedzy na temat firm usługowych, to po części prawda: z doświadczenia, z doświadczenia kolegów z klasy itp., unikaj dużych grup usługowych: Mam na myśli Alten, z którym "współpracowałem" przez kilka miesięcy, nic nie poszło dobrze, Myślę, że trzeba to przeżyć, żeby to sobie uświadomić. Faworyzuj małe firmy, osobiście jestem z tego zadowolony!

2 polubienia

To samo tyczy się dużych grup serwisowych z punktu widzenia klienta, do nas trafiają ludzie z 5-letnim doświadczeniem i w końcu trafia się na osobę, która prawie nic nie wie o oprogramowaniu czy rysowaniu, bo właśnie skończyła szkolenie, małe firmy usługowe są z drugiej strony bardziej uczciwe

Ze względu na moje doświadczenie (produkcja kotłów BTS w 96 roku) zacząłem od przygotowania (plan 2D) do uruchomienia (opracowanie blachy, cięcie...)

Potem, po roku, miałem to szczęście, że po miesiącu budowy znalazłem swoją pierwszą posadę w biurze projektowym i jedną w warsztacie, aby szkolić się w wymaganiach zawodu.

1 polubienie