Jak zmienić swój prtdot

Witam @ Wszyscy

Znowu brnę z plikiem .prtdot! :triumph: :rage:

Zrobiłem projekt, w którym udało mi się stworzyć .prtdot, który działa poprawnie, szczególnie dla wszystkich informacji zawartych w "property ==> customize i którego używam do automatycznego wypełniania pól MEP.

Przejmuję projekt, który używa starego pliku .prtdot

Kiedy otwieram starą część, jak mogę ponownie dołączyć nowy plik .prtdot, który po prostu zastąpi stary.

Postępuję w następujący sposób

Pozdrowienia

Cześć @Zozo_mp ,

poza równolegle otwieraniem nowego i starego pokoju i robieniem CTRL-C, a następnie CTRL-V nie widzę zbyt wiele, chyba że z harmonogramem zadań
https://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_TASK_CUSTOM_PROPS.htm?id=9acfb2899c564a048897339e01b4f8f4#Pg0

3 polubienia

Witam
Domeny .dot nie mogą być aktualizowane w dokumencie (o ile mi wiadomo, ani za pomocą harmonogramu zadań).
Osobiście opracowałem fragment kodu, który podczas zapisywania sprawdza niektóre parametry pliku i stosuje ostatnie zmiany, które udało nam się zaimplementować w prtdot (czyszczenie właściwości, dodawanie brakujących...)

4 polubienia

Witam

Aby wykonać tę manipulację, umieszczam właściwości niestandardowe w formularzu.
A ja nazywam to formą w starych pokojach. Dzięki temu mogę uzupełnić brakujące właściwości i automatycznie wypełnić mep.

2 polubienia

Witaj @Cyril_f ,

DRWDOT można zaktualizować, kopiując nową mapę bazową, a następnie zmieniając jej nazwę na SLDDRT (odłączony rysunek) i aby zaktualizować starą, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy w MEP, następnie właściwości i wybrać " Rozmiar standardowy ", a następnie przeglądać i wyszukiwać SLDDRT. Myślę, że szkoda, że nie robi tego samego z pożyczkami...

2 polubienia

Tak i nie dla remisu, jeśli się nie pomylę. Mapa bazowa jest częścią szablonu dokumentu i nie jest tą, która aktualizuje opcje dokumentu, które są integralną częścią drwdot.
Jeśli, na przykład, zmienisz ISO, nie jest ono przenoszone przez slddrt.

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

@ac_cobra_427 Czuję, że to jest to, co robię, ale to nie działa. Zanim złożysz kolejną propozycję, sprawdzę tę jeszcze raz.

Od razu się tego trzymam :scream:

1 polubienie

@ac_cobra_427

Cóż, skopiowałem .slddrt do katalogu SW (nie było go w standardowej lokalizacji od czasu przejścia na 2022 rok.
C:\ProgramData\SolidWorks\SOLIDWORKS 2022\lang\english\sheetformat\GARPA -A4 poziomo 2021-12-28.slddrt
Odtworzyłem plan wybierając tak jak wskazałeś i działa.

Pozdrowienia

PS: Mam inny problem, który umieściłem w rzędzie

BJR @Zozo_mp ,
W przypadku swoich planów nie ma problemu, po prostu utwórz swój plan, korzystając z szablonu planu, który działa dobrze i który musisz mieć.
Twoje zmartwienie w prawdziwym życiu, myślę, że to twoja zabawa. Musisz tylko nadać mu odpowiedni plik .prtprp
Na każdej części kliknij nr 1, a następnie nr 2, aby przypisać jej właściwy PRTPRP.
Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witaj @OBI_WAN (bardzo się cieszę, że cię widzę, tęsknimy za tobą)

Nigdy nie zagłębiam się w te sprawy, czy byłbyś na tyle uprzejmy, aby wskazać mi pełną ścieżkę
Opcje modelu = ???

Gdy ten problem zostanie rozwiązany, powinienem być w stanie zrobić mój MEP.
Daj mi swoją siłę we mnie

Pozdrowienia

1 polubienie

BJR @Zozo_mp Tak, przepraszam, ale jestem bardzo zajęty różnymi tematami zawodowymi i sportowymi.
W przypadku swoich plików musiałeś je utworzyć, ponieważ twoje rysunki były dobre w przeszłości.
swoją ścieżkę i ścieżkę utworzoną w szablonach dokumentów.
Normalnie, gdy klikniesz nr 2, powinieneś się na nim znaleźć.

1 polubienie

[ZOzo w GŁUPIM TRYBIE WŁĄCZONYM]

Nie mogę znaleźć tej ścieżki, ponieważ nic nie rozumiem z logiki SW.

[zozo w TRYBIE CRETIN /Wył.]

Najprostszym sposobem jest skopiowanie i wklejenie właściwości prtdot do starych części.
Uważaj na konfiguracje, ale myślę, że generalnie ich unikasz.

Inną metodą jest narysowanie zespołu, umieszczenie zestawienia materiałów (tylko części) i wypełnienie pól (SW zapyta, czy chcesz zachować połączenie z częścią, czy nie: więc zatwierdź). Jeśli właściwość nie istnieje, zostanie utworzona.
Zaleta: jeśli wartość pojawia się regularnie, możesz kopiować i wklejać z jednej części do drugiej, a nawet do całej partii części.

Aby zgubić się na dobre, możesz również przygotować swoją nomenklaturę za pomocą Excela oraz skopiować i wkleić z XL do SW.

Bez urazy Obi_Wan, porzuć ten aspekt SW, nie jest dla ciebie odpowiedni.

1 polubienie

Nazywa się to formularzem właściwości oprogramowania.

i znajduje się albo w zakładce zasobów (po prawej stronie ekranu oprogramowania), albo w menu startowym Windows/SW Tools (niezbyt logiczne, odwrotnie byłoby łatwiej znaleźć: narzędzia SW)

2023-02-08_ Formularz SW proprietes.pdf (176.2 KB)

A jeśli masz zespół z częściami, możesz zmodyfikować jego właściwości, wybierając 1 część w elemencie i wybierając odpowiednią formę (w widoku pokazanym na Obi_Wan).

A jeśli nie, istnieje inne narzędzie MyCadTools, które również to robi. (uh nie pamiętam który, może inteligentne właściwości lub integracja)

Powodzenia

1 polubienie

@stefbeno gdzie jest popieprzony .prtdot STP

Cześć @Zozo_mp ,
DOMYŚLNE Można go znaleźć tutaj:
C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 2021\templates

Ostrożny!! Folder "ProgrammeData" jest folderem ukrytym, musi być widoczny.

1 polubienie

Witam
W porównaniu z pierwszym pytaniem, polegającym na zastąpieniu nowego PRTDOT starym, masz:
1 / skopiuj wklej wszystkie funkcje!
2/ stosować standard ubioru

Kto kopiuje właściwości (nowego) dokumentu do innego (starego) dokumentu.

Ale z mojej strony nie ma sensu tego robić! musisz tylko uruchomić swój formularz na starym planie.
Liczy się Twój plan. Na rysunku zastępujesz mapę bazową! jeśli masz nowy.

1 polubienie

Witaj CEDRIC

Skopiowałem .prtdot do tego katalogu, ale teraz, jak mogę sprawić, by istniejące części odnosiły się do tego .prtdot.
Kiedy to robię ==> plik ==>właściwość Nie mam odpowiedniego szablonu, więc dla każdej części, którą zamierzam otworzyć, muszę powiedzieć jej nowy .prtdot, który należy wziąć pod uwagę, a to jest to, czego nie wiem, jak to zrobić

Do planu udaje mi się mieć odpowiedni plan tła, to tylko część, którą muszę rozwiązać

OK
O ile dobrze zrozumiałem, kiedy robisz nową sztukę, nie masz odpowiedniej receptury sztuki, słynnego PRTDOT!
Czy słusznie?

Tak, do tego też, ale jest to bardziej stary projekt, więc stara część, do której chcę dołączyć odpowiedni szablon, aby mieć nowy, który zawiera więcej właściwości, które są automatycznie pobierane w MEP w celu napełnienia kartridża

Dziękujemy za cierpliwość
Dziękuję @ All za cierpliwość