Jak zmienić swój prtdot

OK
Chcesz, aby na twoich starych elementach były takie same właściwości nowych elementów.
Z tego, co zrozumiałem, używasz "Dostosuj właściwość" (po prawej); formularza; , aby dodać swoje nowe właściwości!

Czy słusznie?

Pozwólcie, że podsumuję

Utworzyłem nowe właściwości dla starej części i chciałbym, aby wszystkie stare części korzystały z tych nowych właściwości.

O ile dobrze rozumiem, te właściwości zostały zapisane w nowym pliku .prtdot, ale kiedy otwieram starą część, chciałbym, aby wskazywała na tę.

Oczywiście, jeśli w przyszłości stworzę nowy element, chciałbym, aby również korzystał z tych nowych właściwości

Uważaj, mówisz o 2 rzeczach jednocześnie
prtdot = szablony rysunkowe
prtprp= szablon części

Aby zmienić PRTPRP wszystkich twoich części, myślę, że jest to możliwe, ale jedna po drugiej ręcznie, zgodnie z tym, co wyjaśniłem powyżej.
Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Automatycznie nie jest to możliwe!
Te właściwości powinny zostać dodane do ale we właściwościach tutaj:

i ktoś utworzył nowy plik .prtdot, którego teraz używasz.
Lub
Za pomocą opcji "Dostosuj właściwość" (po prawej). Nazywa się to formularzem Właściwości. Ktoś dodał te właściwości i zarejestrował ten nowy plik .prtdot.

W pierwszym przypadku dla starych plików należy skopiować i wkleić właściwości.
W drugim przypadku możesz użyć tego formularza, aby dodać nowe właściwości do starych plików.

Kiedy próbowałem rozwiązać dwa problemy w tym samym czasie, skończyło się na tym, że nie byłem już zbyt jasny.

To, czego nie mogę zrobić, to części.
Jak powiedzieć monecie, aby używała nowego .prtprp.

@OBI_WAN dziękuję za stosowną uwagę. Do planów wybieram nowy model i presto!
Z drugiej strony dla części I stoisko

Dziękujemy@opiep27

Próbowałem tego, ale są tylko puste pudełka i jeśli nie wiesz, co w nich zrobić, nie posunąłeś się dalej.

Trzymam się dzięki wam wszystkim

W swoim formularzu uwzględniasz swoje zupełnie nowe nieruchomości (i stare też).
Umożliwi to umieszczenie ich w formularzu właściwości i zarejestrowanie ich w właściwościach niestandardowych.
A ponieważ używasz właściwości niestandardowych do wypełnienia swojej instalacji, będzie to przebiegać szybciej.

np. - w swoim formularzu dodajesz właściwość: Numer części.
- W twoim starym pokoju, który otwierasz, ta nieruchomość nie istniała. Wybierasz swój formularz (jak pokazano Obi_Wan). a po prawej stronie możesz wypełnić pole: Numer części.
- Patrzysz teraz na swoje właściwości niestandardowe→ O dziwo, jest dobrze złożony.
- Otwierasz MEP → aktualizacje właściwości.

Postaram się ze zdjęciami:
1- Przykład formularza w trybie tworzenia

2- Podgląd w pokoju (tutaj nowy, który normalnie ma już właściwości, ale możesz wywołać formularz dla starego pokoju)
2023-02-08_ex formulaire piece 2

3- To samo co 2, ale wypełniasz puste pola
2023-02-08_ex formulaire piece 3

4- Sprawdź swoje niestandardowe właściwości

5- Zamelduj się w swoim posłowiu

A jeśli masz narzędzia mycadtool, Smart Properties robi to samo z innymi funkcjami.
A integracja, pozwala zastosować go do kilku części, montażu...

Ale nie mogłem ci w tym zbytnio pomóc. Musisz zajrzeć do dokumentacji lub wezwać ekspertów.

Aby odpowiedzieć na to pytanie:
image
i
image
To jest pierwsza sekcja

Cześć chłopaki, przestańcie mieszać prtdot, drwdot, drwdrt i prp, zabierzecie @Zozo_mp na dno Rowu Mariańskiego!

Pozwólcie, że podsumuję początkowe pytanie:
Elementy zostały stworzone z określonym modelem (czyli kropką prt).
Od tego czasu prtdot został zmodyfikowany (tworzenie niestandardowych właściwości) i konieczna jest aktualizacja istniejących części (sldprt).

Nie ma dynamicznego powiązania między plikiem prtdot a plikiem sldprt, więc modyfikacja prtdot ma wpływ tylko na pliki sldprt, które zostaną utworzone później.

Aby zaktualizować stare pliki, bez użycia narzędzi zewnętrznych w stosunku do oprogramowania (@Zozo_mp nie ma MyCadTools, jak sądzę), musisz zastosować rozwiązanie zaproponowane natychmiast przez @ac_cobra_427 i @Cyril_f , które szczegółowo opisałem: skopiuj właściwości z części modelu.

Wydaje mi się, że harmonogram zadań wymaga wersji >standardowej, aby mieć dostęp do tych opcji.

Formularz właściwości wspomniany przez @opiep27 i @OBI_WAN jest praktyczny, ale wymaga od ciebie już komfortu w manipulowaniu niestandardowymi właściwościami i lokalizacjami plików SW, aby rozpocząć, a uważam, że tak nie jest w przypadku @Zozo_mp .

@Zozo_mp : Czy rozszerzenia plików pojawiają się w Twojej przeglądarce Windows? W przeciwnym razie musiałoby to sprawić, że wyświetlacz byłby bardziej uciążliwy wizualnie, ale pomoże Ci się w nim odnaleźć.

2 polubienia

Zakończyć
Nie musisz otwierać prtdot, robisz file/new, wybierasz swój szablon.
Utworzyłeś pusty plik sldprt, ale zwykle ma on właściwości osobiste, które Cię interesują.
Lubię co:

Po lewej stronie znajduje się część utworzona z prawym modelem, a po prawej część do zaktualizowania.
Zaznaczam interesujące mnie linie, klikając na numer linii (działają klasyczne opcje zaznaczania: shif, aby wziąć zakres, ctrl, aby dodać element), ctrl-c, ok, aby zamknąć okno

Idę do drugiego pokoju, zamierzam kliknąć na numer pierwszej pustej linii i ctrl-v.

Jeśli właściwość już istnieje, oprogramowanie zgłosi ją i nie nadpisze istniejącej:

1 polubienie

Witam @stefbeno

Dziękuję bardzo, to rozwiązuje część problemu.
Zrobiłem tak, jak w twoim doskonałym podręczniku dla początkujących.
A w przypadku drugiego planu działa to idealnie

OPRÓCZ!
Kiedy otwieram trzeci pokój i patrzę na nieruchomości, nie ma nic!
Czy to oznacza, że muszę zrobić ten sam manip opisany w instrukcji dla wszystkich starych części, aby móc zrobić MEP z wypełnionymi wszystkimi polami.

Jeszcze raz dziękujemy za pomoc!

Kamień

Cze wszystkim

FYI Nie mam narzędzi Mycad?

Potwierdzam, że nie jestem wystarczająco doświadczony, aby zacząć stosować tę metodę.

Dziękuję za pomoc, bo bardzo miło jest być otoczonym przez swoich kolegów.
To trochę tak, jakby Robinson Crusoe zobaczył te wszystkie garnki, kiedy był trochę jak ja, biedny, samotny kowboj, jestem daleko, daleko od domu. Krótko mówiąc, Robinson Crusoe przegrał w jabłkach.

(CIĄG DALSZY NASTĄPI...)

Pozdrowienia

Witam
Tak, zgadza się, musisz to zrobić dla każdego starego pliku. Tylko nowe będą miały już obecne właściwości.

Rzeczywiście, należy to zrobić dla każdego pliku.

W zależności od liczby plików do przetworzenia, w tym miejscu może być interesująca metoda nomenklatury.
Czy chciałbyś, żebym omówił więcej szczegółów?

Dziękujemy@Cyril_f

@stefbeno Mam ponad 100 sztuk do modyfikacji.
Wycinanie i wklejanie to nie śmierć, ale jeśli potrafisz mi opisać lepszą metodę, z pewnością warto?

Pozdrowienia

@Zozo_mp , po weryfikacji i mea culpa, planer pozwala to zrobić (wskazuje na listę właściwości zdefiniowanych w pliku tekstowym). Z drugiej strony nie wiem, jakiego poziomu licencji potrzebujesz, ponieważ mamy wersję premium.

Następnie, po kliknięciu na dalej, wyświetla się tabela, z której należy wskazać właściwości, które mają zostać zaktualizowane, przykład poniżej:
image
Z drugiej strony umieszcza właściwości w zakładce " dostosuj ", więc jeśli musisz kierować się na właściwości specyficzne dla konfiguracji, będziesz musiał moim zdaniem uruchomić je wsadowo.

Witam @Cyril_f

Dziękujemy za Twoją opinię.
Nie przejmuj się tym zbytnio, ponieważ są to zaawansowane funkcje, z których nie korzystamy na co dzień.

Mam wersję premium 2022

Cdlt powiedział:

Trochę za szybko:

• Umieść części w asm (zbiorczo, bez ograniczeń), w tym co najmniej jedną z właściwościami.
  • Tworzenie instalacji ASM
  • Wstawianie zestawienia komponentów (adnotacja/tabela/zestawienie komponentów)
  • zmień kolumny, aby miały żądane właściwości, dodaj kolumnę z właściwością SW-filename
  • Stamtąd możesz kopiować i wklejać zakresy części (ja pracuję bardziej według kolumn).

Jeśli istnieją wartości, które można wywnioskować z nazwy pliku, utwórz " zapisz jako " nomenklatury w formacie XL. Otwórz plik, utwórz formuły, aby wyodrębnić informacje, wybierz obszar do odzyskania/skopiowania, wróć do oprogramowania, wklej.
Podobnie jak w przypadku harmonogramu zadań, tworzy on właściwości jako specyficzne dla konfiguracji (nawet jeśli jest tylko jedna konfiguracja). Zobaczmy, czy jest to dla ciebie krępujące.

1 polubienie