Jak zgiąć drążek?

Witaj droga społeczności Lynkoa,

Chcę zgiąć stojak do projektu. W celu zamodelowania tego wygięcia chcę nawinąć ten pręt wokół walca (patrz zdjęcie w PJ). Po kilku próbach i poszukiwaniach w Internecie nie udało mi się znaleźć żadnych odpowiedzi, które by mi na to pozwoliły.

Masz jakiś pomysł?

Czy to właściwy sposób postępowania?

Koncepcyjnie

Ronan

imagesw.png

Witam

Spójrz tutaj, umieściłem wszystkie sposoby, jakie znam, aby się tam dostać.

Musisz rozumować na odwrót, zaczynając od schylania, a następnie rozwijania.

3 polubienia

Witam

Nie wiem, czy to jest właściwa droga, ale w solidworks jest polecenie gięcia.

Pozdrowienia

Philippe

3 polubienia

@ plabaune

Rzeczywiście, funkcja gięcia pozwala to zrobić dość łatwo, jednak zależy to od promienia, ponieważ nie może on przekraczać 180°.

@Ronan Mauvoisin

Zachowaj ostrożność, ponieważ zębatka musi być używana płasko, w przeciwnym razie zębnik może wypaść.  Krzywizna zmienia profil zęba, nawet jeśli wydaje się mały, a krzywizna nie jest  bardzo wyraźna. W rzeczywistości wszystko zależy od obciążenia, które zostanie przyłożone do szczytu.
Nie żartuję, zakrzywiony stojak nazywa się kołem zębatym. Profil zęba to nie to samo, co koło zębate i jest to coś wyrafinowanego, nawet jeśli wydaje się proste, gdy patrzy się na ząb.

Pozdrowienia

1 polubienie

Problemem jest stojak 

Nie należy go modyfikować, a przynajmniej w jak największym stopniu.

więc stwórz szkic funkcji gięcia tak dokładnie, jak to możliwe, aby uniknąć deformacji tego stojaka, przynajmniej szczeliny Sup zębów 

i będzie to przeciwległe włókno zewnętrzne, które będzie miało odkształcenie Max 

Utwórz więc ten stojak ze szkicem profilu zbliżonym do pierwotnego okręgu na około połowie zęba

@+

U mnie w rzeczywistości po zgięciu nie pozostał ani jeden ząb. Kawałek zostanie zatem wygięty przed wycięciem zębów, dlaczego nie narysować w tej samej kolejności?

1 polubienie