Chcę zgiąć stojak do projektu. W celu zamodelowania tego wygięcia chcę nawinąć ten pręt wokół walca (patrz zdjęcie w PJ). Po kilku próbach i poszukiwaniach w Internecie nie udało mi się znaleźć żadnych odpowiedzi, które by mi na to pozwoliły.
Rzeczywiście, funkcja gięcia pozwala to zrobić dość łatwo, jednak zależy to od promienia, ponieważ nie może on przekraczać 180°.
@Ronan Mauvoisin
Zachowaj ostrożność, ponieważ zębatka musi być używana płasko, w przeciwnym razie zębnik może wypaść. Krzywizna zmienia profil zęba, nawet jeśli wydaje się mały, a krzywizna nie jest bardzo wyraźna. W rzeczywistości wszystko zależy od obciążenia, które zostanie przyłożone do szczytu. Nie żartuję, zakrzywiony stojak nazywa się kołem zębatym. Profil zęba to nie to samo, co koło zębate i jest to coś wyrafinowanego, nawet jeśli wydaje się proste, gdy patrzy się na ząb.
U mnie w rzeczywistości po zgięciu nie pozostał ani jeden ząb. Kawałek zostanie zatem wygięty przed wycięciem zębów, dlaczego nie narysować w tej samej kolejności?