Jak sklasyfikować pliki produktów i części oraz jak się do nich odnieść? Catia V5R20

Witam

Zaczynam pracę z wieloma częściami objętościowymi (częściami) i zespołami (produktami) w moich plikach. Nie jestem jeszcze na tyle zaznajomiony z Catia V5R20, aby wiedzieć, jak mogę odwołać się do moich części i zespołów. Czy masz jakieś wzorce do naśladowania?

Czy możliwe jest wygenerowanie listy części prezentowanych w Excelu?

W jaki sposób należy uporządkować pliki? Czy powinienem oddzielić produkty od akcji?

Na razie jest to naprawdę masowo, przyzwyczaiłem się do (złego) tworzenia folderu odpowiadającego montażowi i umieszczania w nim używanych części. Ale czasami łapię się na tym, że używam tych części do innych zespołów, więc poprzez zarządzanie kopiami zapasowymi tworzę niezależną kopię, ponieważ nie wiem, czy zamierzam ją modyfikować. Krótko mówiąc, nie bardzo widzę, jak się zorganizować, aby stworzyć logiczną bazę danych.

Masz jakieś pomysły, porady, dokumentację na ten temat?

Z góry dziękujemy!

Aż :)

Bo niestety nie mam PDM (Product Data Managera).

Witam

Organizacja nie jest zależna od używanego oprogramowania , ale od Klientów, bibliotek wewnętrznych, typów projektów, nawyków, współpracy itp. itd.. itd..

Powinieneś zadać i przeformułować swoje pytanie w sposób + ogólny, a nie tylko za pomocą filtra CATIA, określić swoje stanowisko, rodzaj projektu, środowisko pracy, liczbę pracowników itp,...

Jeśli chodzi o CATIA jest powiązana

Dixit : Czy możliwe jest wygenerowanie listy części w Excelu?

Tak w zakładce Analiza / Zestawienie materiałów / (W zakładce Zestawienie materiałów) będziesz mógł zapisać (.txt; . Html; .xls)

Dixit : Czy powinienem oddzielić produkty od akcji ?

Bez organizowania folderów, zapisywania udziałów i wypełniania lokalizacji tych folderów (kolejność wyszukiwania CATIA) nie jest zalecane, aby CATIA domyślnie szukała tych linków w folderze, w którym zapisany jest otwierany plik (po tym jest to kolejność wyszukiwania ), która mówi mu, gdzie szukać.

Narzędzia / Opcje

1 polubienie

Witam

Jak stwierdził @franck.ceroux, kolejność plików nie jest regułą Catia. Możesz funkcjonować tak, jak chcesz.

Z drugiej strony, aby odpowiednio tym wszystkim zarządzać, zalecałbym, aby aktywne były tylko linki do katalogów i sekcji "inne foldery". To właśnie w tym ostatnim będziesz mógł skonfigurować swoją "kolejność wyszukiwania". W przeciwnym razie nigdy tak naprawdę nie wiesz, skąd Catia weźmie pliki. Ważny punkt, jak sama nazwa wskazuje, wyszukiwanie respektuje kolejność zdefiniowaną podczas konfiguracji (zobacz listę folderów, które dodajesz na dole okna, które otwiera się po zablokowaniu "innych folderów").

Na przykład w mojej firmie pracujemy w następujący sposób: 1 folder na standardy, 1 wspólny folder na wszystko, co specyficzne dla projektu (bez podfolderów) i 1 folder dla każdego projektanta, w którym zapisuje tylko elementy, nad którymi pracuje (przed włożeniem ich z powrotem do wspólnego folderu po zakończeniu pracy). Pliki "lokalne" zachowują tę samą nazwę, więc kolejność wyszukiwania jest skonfigurowana tak, aby najpierw otwierać to, co znajduje się w dedykowanym folderze, zanim zostanie otwarty wspólny folder (nawet jeśli otworzysz niezmodyfikowany produkt ze wspólnego folderu). Ktoś, kto pracuje nad inną częścią, będzie nadal widział to, co znajduje się w przestrzeni wspólnej w całkowicie przejrzysty sposób.

Ale po raz kolejny to od Ciebie zależy, czy określisz swoją potrzebę. Jeśli pracujesz sam, niekoniecznie potrzebujesz folderu "lokalnego". Klient może też wymagać oddzielenia plików 3D i 2D. Ważne jest, aby określić w Catia, gdzie rzeczy są przechowywane.

Ostatni punkt, aby zaoszczędzić czas, zobaczysz, że możesz wyeksportować/zaimportować kolejność wyszukiwania, aby łatwo zmienić projekty. W ten sam sposób to od Ciebie zależy, gdzie je przechowujesz (folder projektu lub dedykowany dla Twojego zamówienia wyszukiwania)

Szczęśliwe myślenie

1 polubienie

Nie lepiej niż koledzy.

Dodałbym z doświadczenia:
- Bezcelowe, a nawet przynoszące efekt przeciwny do zamierzonego, jest rozdzielanie plików ze względu na ich typ komputerowy (jest to możliwe lub konieczne z powodu X modelowania części jako złożenia. 
- W zależności od tego, jak działasz, musisz:
   + repertuar standardowych części (takich jak);
   + katalog dla każdej szansy sprzedaży lub produktu
           Dla przypadku lub produktu utwórz podkatalogi według głównych podzbiorów

- Pracuj również nad nazewnictwem plików: tylko numer części, numer i oznaczenie (unikaj oznaczeń, które zawierają wymiary). Unikaj używania samego oznaczenia: rzadko jest to właściwy wybór, ponieważ oznaczenia są na ogół zwięzłe i uproszczone.

2 polubienia