Jak skonfigurować właściwość niestandardową

Witam wszystkich,

Nie wiem, czy jest to możliwe, ale na pewno tak, czy można ustawić właściwość niestandardową i jak to zrobić?

Z góry dziękuję

Witam

Skonfigurować to w stosunku do czego? Bo jest ogromny.

2 polubienia

Ok, przepraszam za niejasność i dziękuję za pytanie,

Mam właściwość niestandardową, która informuje mnie o kierunku słojów kawałka drewna, który na początku jest "długim słojem", ponieważ mój element ma wymiar długości większy niż jego szerokość.

Ale kiedy ustawiam wymiar długości, ta długość staje się mniejsza niż szerokość.

Chciałbym więc ustawić "Long Wire" na "Short Wire" dla mojej drugiej konfiguracji.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno

Witam, posiadam ścieżkę jeszcze nie testowaną, w zasadzie z warunkiem IIf(), możliwe jest określenie dłuższej długości dwóch zmiennych (typ miary), następnie we właściwościach niestandardowych możliwe jest powiązanie z tą wielkością, 

2 polubienia

Dostępna jest również prostsza wizualizacja sześcianu, gdzie długość dostosowuje się automatycznie,

Umyka mi tylko jedna rzecz, nie znam się na drewnie, ale jeśli jest to to samo, co krata metalowa, kierunek nośny musi być prostopadły do podpór (45 stopni, aby uniknąć błędów), aby nie zmieniał się w zależności od długości i szerokości, 

1 polubienie

Dziękuję Lynk za informacje,

Podoba mi się warunek IIf(), ale nie mogę znaleźć miejsca, w którym jest przechowywana moja właściwość niestandardowa, aby całkować równanie.

Czy możesz mnie poprowadzić?

FYI, oto jak zarejestrować moją niestandardową nieruchomość:

screen_shot_01-07-22_at_06.48_pm.png

Rzeczywiście, przycisk radiowy Sterowanie pozwala użytkownikowi wybrać predefiniowane wartości,

W tym przypadku nazwa właściwości tych "kierunków gwintu", których wartość może wynosić tylko 0, 1 lub 2 w zależności od tego, co użytkownik sprawdził,

Dla warunku, poniżej znajdują się ilustracje,

Właściwość "wire direction" jest zdefiniowana w niestandardowym langlet, ponieważ ta wartość jest obliczana globalnie, unika przypisania dla każdej konfiguracji ;)

(osobiście skłaniam się ku kostce wizualizacyjnej, jest mi prostsza i bardziej praktyczna) 

capture_00.png
capture_01.png
capture_02.png
capture_03.png
4 polubienia

Dziękuję Lynk za ten mini samouczek, jest świetny!

Z drugiej strony nadal mam problemy, bo to nie do końca to.

Wartość zwracana przez kierunek przewodu powinna być długa rura lub krótka przewoda, a nie największy wymiar części, co już mam z kostką wizualizacji, o czym mówiłeś powyżej.

Jeśli wezmę przykład kawałka o wymiarach 300x150, a mój kierunek gwintu to 300, to jest to długa nić, z drugiej strony, jeśli przytnę długość od 300 do 100, mam kawałek o wymiarach 100x150 i z krótkim gwintem, ponieważ kierunek gwintu się nie zmienił.

Mam nadzieję, że po raz kolejny wyraziłem się jasno

Ok, w tym przypadku sugeruję przekazanie równania za pomocą excela (tabela projektowa), ponieważ narzędzie równania może przetwarzać tylko wartości bez tekstu, więc właściwość "kierunek gwintu" będzie specyficzna dla konfiguracji 

capture_04.png
capture_06.png
1 polubienie