Jak tworzyć szokujące relacje?

Cze wszystkim 

Chciałbym wiedzieć, jak sprawić, by pokój A nie przechodził przez pokój B, gdy go przesuwam, tak aby na siebie wpadały, czy też wiem, czy jest to po prostu niemożliwe. 

Dziękuję!

05170794-647d-490e-bd99-5c08376a4775.png

W ruchu 

Jest taka opcja

Wykrywanie kolizji, które ostrzega sygnałem dźwiękowym, gdy część styka się z drugą częścią lub zdefiniowaną ścianą

@+

1 polubienie

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, jest część obrotowa i część nieruchoma.

Aby mieć zatrzymanie jak w prawdziwym życiu , musisz umieścić limit naprężenia kątowego.

Musimy tutaj rozumieć "granicę" jako granicę między dwiema wartościami, która będzie znajdować się między dwoma kątami. Tak więc, wiedząc, że twój minimalny i maksymalny skok jest znany, możesz wykonywać wszystkie ruchy w przerywnikach filmowych, jakie chcesz: tak jakbyś miał prawdziwe części, które zatrzymują się, gdy się zetkną.

1.  Aby uniknąć problemów związanych z kontaktem z punktem (co nie działa dobrze w kinematyce dynamicznej), radzę (z doświadczenia starych wyjadaczy) ustawić płaszczyzny styczne do części cylindrycznej i równoległe do części B.
  2. Umieść zaawansowane ograniczenie ==> następnie kąt ==> następnie wypełnij kąt minimalny i kąt maksymalny, ==> zatwierdzić.

W ten sposób za każdym razem, gdy przesuwasz część, zatrzymuje się ona w punkcie styku z drugą częścią, niezależnie od tego, czy znajduje się w pozycji A, czy w pozycji B.

Doskonałe rozwiązanie zaproponowane przez @gt22 (moim zdaniem) jest słuszne tylko do wykrywania nieoczekiwanych, a przede wszystkim niechcianych kolizji, które niekoniecznie pojawiają się po prostu projektantowi w skomplikowanych zespołach (słynne nieoczekiwane rampowanie);  w szczególności kiedy zajmujesz się kinematyką. Jeśli jednak przesuniesz swoje części wiele razy, aby przeprowadzić testy kinematyczne, rozwiązanie zaproponowane powyżej z ograniczeniem "kąta granicznego" wydaje mi się bardziej odpowiednie.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam i dziękuję za odpowiedzi! 

Próbowałem kilka razy, ale bez powodzenia :/

Nie mogę wypełnić kąta, gdy walec jest wybrany w wiązaniach, a jeśli nie jest, nic się nie zmienia po sprawdzeniu poprawności wiązania.

Znam tylko zanurzoną część solidworks i nie jestem przyzwyczajony do wykonywania tego rodzaju operacji

Dziękuję za pomoc :)

1 polubienie

Witam

Aby uzupełnić informacje o gt22 i Zozo_mp, aby umieścić naprężenie kątowe na części cylindrycznej, potrzebujesz elementu, który jest promieniowy (płaszczyzna, krawędź). Podstawowe plany twojego cylindrycznego pokoju powinny załatwić sprawę.

1 polubienie