Jak stworzyć termoformowane wykończenie wnętrza na ciele

Cze wszystkim

Szukam rozwiązania do modelowania listew karoserii .

Posiadam 3D (stopień powierzchniowy) elementów karoserii i chcę zamodelować panele termoformowane.

Termoformowany musi zajmować nadwozie w jego głównych liniach, ale musi mieć raczej proste kształty (płaszczyzny / promienie)

W załączeniu znajduje się zdjęcie ciała, o którym mowa.

Myślałem:

- Narysuj projekt powierzchni

- zrób "odcisk" objętości o pożądanym kształcie, a następnie zamień go w narzędzie do stemplowania;

- Użyj funkcji "objętość rdzenia/wnęki" funkcji formy;

... krótki... Na razie nic mi się nie udało... :-(

Z góry dziękuję za pomoc.

Laurent

vue_car1.png

Witam

Czy masz pogląd na to, co chcesz robić?

Witam

Nie widzę żadnych załączników z mojej strony...

Zaktualizowałem swój post o załączone zdjęcie...

a oto sekunda tego, co pragnę uzyskać.

vue_car2.png

Witam

Biorąc pod uwagę złożoność utworu, nie widzę innego rozwiązania niż powierzchnia, aby osiągnąć swoje cele.

Z drugiej strony, robienie powierzchni nie jest bułką z masłem i wymaga dość długiej krzywej uczenia się, ponieważ nie jest to do końca ta sama logika budowy. Co więcej, musisz być dość mocny w geometrii. (na tym forum jest kilka mocnych maouss na powierzchni, które ci doradzą)

Zaletą oprogramowania i powierzchni programowej jest to, że można uzyskać model nadający się do użytku przemysłowego o kontrolowanych wymiarach, w przeciwieństwie do czystych modelarek. Innym prostszym rozwiązaniem jest zeskanowanie części blaszanej z ograniczeniem, że listwa nie przyjmuje wszystkich wgłębień i wgnieceń (wzmocnień itp.), więc po skanerze i tak trzeba pobrać część na powierzchni AMHA.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Aby móc otworzyć swój STEP jako użyteczną część, wystarczy zrobić, file==>otwórz i wybierz KROK, gdzie masz  wszystkie pliki, a następnie opcje i zobacz mój załącznik do ustawień. Następnie możesz użyć swojego STEP, aby stworzyć formę z funkcją "objętość rdzenia/wnęki" lub inną 

option_dimport_step.jpg
1 polubienie

To nie zadziałało...

2018-08-24_12_04_07-.png

@ lpascal Twoja praca nie ma objętości, jakby była szkicem. Czy możesz opublikować swój kawałek STEP?

@ac kobra po odzyskaniu kształtu, jak wskazujesz:  i tak będzie musiał zostać uproszczony (jak wskazałem), więc na tym etapie, co proponujesz jako narzędzie lub metodę  :-) :-) :-)

1 polubienie

Musisz trzymać się prostych funkcji powierzchni: z zaimportowanego modelu, powierzchnia/odsunięcie (o wymiarze 0) na interesujących powierzchniach, wypełnienie luk (funkcja wypełnienia), połączenie elementów za pomocą zaokrągleń/zamiatania. To da ci skórę, która musi zostać zagęszczona (weź pod uwagę grubość w poprzednich liściach).

2 polubienia

Oto plik STEP mojego ciała testowego.

c000346204.step

Przykład (SW2015) tego, co można wydobyć, poświęciłem na to chyba z 20 minut. Nie wszedłem głębiej, aby rozwiązać to, co zapobiega zgrubieniu.

Aby wypełnić luki, musimy żonglować między funkcjami spełnienia i graniczenia. Celowo zostawiłem dziurę "naprawiającą".

Ograniczyłem się do jednej z części, jeśli zachodzi potrzeba polegania na innych częściach, lepiej zachować zespół jako część, a następnie pracować nad tą częścią (usuwając zbędne części).

panneau_interieur_seulg000548175_v09_01.sldprt
1 polubienie

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię,

Myślę, że pójdę na zmianę powierzchni... Zamierzam poczekać na trening Advanced Surfaces, który zaplanowałem dla siebie za kilka dni, aby móc jak najlepiej iść do przodu.