Jak stworzyć obróbkę elektryczną

Witam

na SW, jak tworzyć niestandardowe elementarne obróbki.

Jak otwór z pogłębiaczem stożkowym naprzeciwko powierzchni początkowej.

Dziękuję

1 polubienie

W SolidWorks można tworzyć "funkcje biblioteczne".

Zobacz pomoc:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Create_Library_Feature.htm?id=bab79dcc33604808b094025cdb18cddf#Pg0

Załączam przykład funkcji bibliotecznej.

fixation_implicite-_trou_log_chc_m10.sldlfp
1 polubienie

Witam

Twoje pytanie jest wiele w rzeczywistości, kluczem jest wiedzieć, co chcesz zrobić:

-Jeśli jest to obróbka mechaniczna, taka jak wiercenie, po prostu przejdź do zakładki <funkcje> i wybierz <Wspomaganie wiercenia>. Ale możesz zrobić znacznie więcej niż tylko wiercenie: usuwanie materiału, wytłaczanie, uzwojenia.... Szukasz czegoś konkretnego?

-Jeśli chodzi o twój pomysł na "przeciwne" pogłębianie, będziesz musiał po prostu wybrać przeciwną stronę do swojej początkowej powierzchni, aby mieć ją w przeciwnym kierunku. W rzeczywistości musi koniecznie prowadzić do jednej powierzchni, w przeciwnym razie, jak można włożyć w materiał?^^

Chyba że chcesz stworzyć konkretny kształt wewnątrz materiału, w którym to przypadku bardziej odpowiednie byłoby wytłaczanie, a najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie materiału z profilu w przypadku skomplikowanych kształtów.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie, w przeciwnym razie możesz bardziej szczegółowo opisać swój problem tutaj.

++

1 polubienie

Jako przykład dołączona jest moja interpretacja funkcji "przeciwstożkowego kąta"

Aby z niego skorzystać, skopiuj załączony plik do folderu "biblioteka projektów"

(Aby sprawdzić, gdzie znajduje się ten katalog: Narzędzia--->Opcje--->Opcje systemu-->Lokalizacja pliku-->Biblioteka projektowa)

lamage_inverse.sldlfp
2 polubienia

NB@flegendre

Dziękujemy za szablon funkcji bibliotecznych! Ale to nie jest produkcja/obróbka skrawaniem? Chodzi mi o to, że kiedy tworzysz (wprowadzasz innowacje) do części/koncepcji, istnieje niewielka szansa, że będziesz mieć pod ręką fdb, który idealnie pasuje do Twojego nowego badania  (przykład 6 otworów, które nam dajesz, na przykład).

W jakich aplikacjach korzystasz z tych funkcji po swojej stronie?

++

1 polubienie

W pierwszym podanym przykładzie seria wierteł jest standardowa (2 otwory na kołki + 4 gwintowniki), więc stworzyłem z niej funkcję biblioteczną.

Wciąż:

Kiedy umieścisz tę funkcję regału na swoim nowym elemencie, wszystko można szybko skonfigurować: otwory Ø, odległości od środka,....

(patrz załączony widok na czerwonym kwadracie)

fonction_de_bibliotheque.jpg
1 polubienie

@Riky: Funkcje biblioteczne w oprogramowaniu są używane do wielu funkcji (usuwanie materiału, wytłaczanie, wiercenie, skanowanie itp.), pojęcie obróbki lub nie jest moim zdaniem ważne, więc wszystko jest konfigurowalne, a pliki dostarczane przez flegendre są tylko przykładami zakresu tego, co można zrobić za pomocą funkcji bibliotecznych.

Pozdrowienia

6 polubień