Cze wszystkim
Od kilku dni próbuję zamodelować ten łańcuch (obrazek poniżej):
Próbowałem wielu różnych technik (prostowanie, skręcanie...), ale nic rozstrzygającego.
Czy możecie mi pomóc znaleźć najlepsze podejście do modelowania?
Dziękuję za pomoc.
Cze wszystkim
Od kilku dni próbuję zamodelować ten łańcuch (obrazek poniżej):
Próbowałem wielu różnych technik (prostowanie, skręcanie...), ale nic rozstrzygającego.
Czy możecie mi pomóc znaleźć najlepsze podejście do modelowania?
Dziękuję za pomoc.
Witam
Myślę, że musisz utworzyć link, a następnie powtórzyć się cyklicznie.
Z drugiej strony, w przypadku łącza, wykonaj przeciągnięcie zgodnie z trajektorią (trajektoria szkicu 3D).
@+
Witam
Musisz stworzyć szkic, który odpowiada trajektorii osnowy, a następnie wykonać powtórzenie zgodnie z krzywą
Witam
Myślę, że powinieneś przedstawić link za pomocą przeciągnięcia, którego przekrój jest okręgiem, a trajektoria jest szkicem 3D.
Gdy masz już łącze, wstaw je do zespołu i powtórz je ponownie podążając ścieżką, która będzie szkicem 3D.
Edit: Zgadzam się z moimi szybszymi kolegami z klasy! :)
FYI (ale może już wiesz), można to zrobić tak "w prawdziwym życiu" : https://www.youtube.com/watch?v=YsC0oK2Y09c od 3:40
Może to dać lepsze wyobrażenie o trajektorii!
W przypadku linku jest trudniej, nie sądzę, aby odpowiadał mu przekrój cylindryczny po pochyleniu.
Osobiście wykonam wytłaczanie eliptyczne z kolejnym otworem eleptyku w środku, następnie usunę materiał na zakładkę ogniw, a wszystko to upiększę kilkoma liśćmi, aby było ładniejsze
Możesz zacząć od przeciągniętej elipsy, a następnie użyć funkcji "gięcia" , aby skręcić element. Z mojej strony jest to raczej satysfakcjonujące.
Istnieje funkcja o nazwie "Zgięcie".
Możesz narysować kształt swojego linku na płasko, a następnie skorzystać z tej funkcji, zaznaczając pole "Skręt".
Gdy skręt jest w porządku (zwykle ustawiony na 90°)
Potem próba okrężna. (lub w tym przypadku powtórzenie sterowane krzywą).
Edit: Co dziwne, nie mogę stworzyć "płaskiego" na linku przed zgięciem, aby wyglądało bardziej realistycznie. Powtórzenie przeskakuje...
Nie widziałem stacji @Pierre... Przepraszam