Jak stworzyć łańcuszek (biżuterię)

Cze wszystkim

Od kilku dni próbuję zamodelować ten łańcuch (obrazek poniżej):

Próbowałem wielu różnych technik (prostowanie, skręcanie...), ale nic rozstrzygającego.

Czy możecie mi pomóc znaleźć najlepsze podejście do modelowania?

Dziękuję za pomoc.

Witam

Myślę, że musisz utworzyć link, a następnie powtórzyć się cyklicznie.

Z drugiej strony, w przypadku łącza, wykonaj przeciągnięcie zgodnie z trajektorią (trajektoria szkicu 3D).

@+

capture.jpg
2 polubienia

Witam

Musisz stworzyć szkic, który odpowiada trajektorii osnowy, a następnie wykonać powtórzenie zgodnie z krzywą

2 polubienia

Witam

Myślę, że powinieneś przedstawić link za pomocą przeciągnięcia, którego przekrój jest okręgiem, a trajektoria jest szkicem 3D.

Gdy masz już łącze, wstaw je do zespołu i powtórz je ponownie podążając ścieżką, która będzie szkicem 3D.

Edit: Zgadzam się z moimi szybszymi kolegami z klasy! :)

2 polubienia

FYI (ale może już wiesz), można to zrobić tak "w prawdziwym życiu" : https://www.youtube.com/watch?v=YsC0oK2Y09c od 3:40

Może to dać lepsze wyobrażenie o trajektorii!

1 polubienie

W przypadku linku jest trudniej, nie sądzę, aby odpowiadał mu przekrój cylindryczny po pochyleniu.

Osobiście wykonam wytłaczanie eliptyczne z kolejnym otworem eleptyku w środku, następnie usunę materiał na zakładkę ogniw, a wszystko to upiększę kilkoma liśćmi, aby było ładniejsze

1 polubienie

Możesz zacząć od przeciągniętej elipsy, a następnie użyć funkcji "gięcia" , aby skręcić element. Z mojej strony jest to raczej satysfakcjonujące.

1 polubienie

Istnieje funkcja o nazwie "Zgięcie".

Możesz narysować kształt swojego linku na płasko, a następnie skorzystać z tej funkcji, zaznaczając pole "Skręt".

Gdy skręt jest w porządku (zwykle ustawiony na 90°)

Potem próba okrężna. (lub w tym przypadku powtórzenie sterowane krzywą).

Edit: Co dziwne, nie mogę stworzyć "płaskiego" na linku przed zgięciem, aby wyglądało bardziej realistycznie. Powtórzenie przeskakuje...

Nie widziałem stacji @Pierre... Przepraszam

chaine_bijou.sldprt
5 polubień