Jak wycinać z zapasu Excel za pomocą zestawienia komponentów SolidWorks?

Cze wszystkim! Pozwólcie, że wyjaśnię moje pytanie:

Zajmuję się tworzeniem nomenklatur maszyn, które projektujemy w naszej firmie.

Moim celem jest stworzenie powiązania między wychodzącymi zestawieniami materiałowymi solidworks, z moją tabelą Excel zawierającą wszystkie (Typ / Ø / Długość / Materiał / Dostawca / ILOŚĆ) znajdujące się w moim magazynie.

Nie wiem, czy dobrze się zrozumiałem, ale w prostym języku angielskim dałoby to swoje:

Maszyna "X": TH M6x10 Śruba (x10)  / M6 Nakrętka  (x10)

==> Tabela zapasów (Excel): Automatycznie usuń emblemat zgodnie z poleceniem maszyny x4 "X".

Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi! :)

1 polubienie

Zestawienie materiałów - Zapisz do pliku Excel

Dotyczy zestawień komponentów w formacie programu Excel.

Aby zapisać zestawienie komponentów w pliku programu Excel:

1. Kliknij zestawienie komponentów na arkuszu rysunku.

2. Kliknij Plik , Zapisz jako.

3. Wprowadź nazwę pliku i kliknij przycisk Zapisz.

Możesz użyć BOM zapisanego w programie Excel lub użyć go jako obiektu OLE w innych aplikacjach. Zapisany plik nie jest powiązany łańcuchem z zestawieniem komponentów na rysunku; Edycje jednych nie wpływają na drugie.

Hej! Dziękuję za tę 1. odpowiedź.

Ale to nie do końca odpowiada na mój problem:

Po zapisaniu zestawienia komponentów w formacie programu Excel, w jaki sposób mogę odjąć to zestawienie komponentów od istniejącego pliku Excel STOCK?

Na przykład, jeśli w mojej nomenklaturze mam - TCHC M6x4 (x4)

Chciałbym, aby odejmowanie odbywało się automatycznie w mojej tabeli Akcje Excela.

Jeśli w arkuszu zapasów

Ilości   komórek ustala się w polach właściwych dla numeru produktu

Jeśli w arkuszu debetowym

Ilości   komórek ustala się w polach właściwych dla numeru produktu

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć te komórki i utworzyć operację odejmowania

za pomocą odpowiednich formuł

@+

2 polubienia

Witam

Musisz utworzyć makro, czy znasz język VBA?

Cóż, mój problem polega teraz na tym, że w ogóle nie widzę, jak połączyć moje komórki giełdowe / debetowe, wiedząc, że znajdują się one w dwóch oddzielnych plikach Excela. Coś, co chciałbym zachować w tej formie (z zapasami Excela i nomenklaturą Excela)

W każdym razie fajnie jest przyjrzeć się mojemu problemowi, dziękuję! :)

1 polubienie

Zobacz ten link

http://www.excel-online.net/liaisons.html

Jak budować linki:

Stworzenie linku między dwoma arkuszami lub między dwoma segregatorami jest w rzeczywistości bardzo proste. W rzeczywistości za każdym razem, gdy tworzysz formułę, wstawiając do niej odwołania, tworzysz połączenia między różnymi komórkami. Ale nie mówimy o linkach jako takich, ponieważ różne odniesienia znajdują się na tym samym arkuszu. Po uruchomieniu formuły (ze znakiem = ) i wskazaniu komórki w innym arkuszu (przez zaznaczenie arkusza z tabulatorem) łącze zostanie utworzone automatycznie. Różnica, którą zauważysz w formule, polega na pojawieniu się nazwy arkusza, który został połączony (arkusz źródłowy) obok odwołania. Przykład: =D5*CENA! Zobacz materiał D7.

Oto przykład łącza między dwoma arkuszami w tym samym skoroszycie:

W  tym skoroszycie programu Excel znajdują się 2 arkusze ("Kurs wymiany" i "Konwersja")

W arkuszu "Kursy walut" znajduje się tabela zawierająca kursy dla różnych walut.

W arkuszu "Konwersja" utworzymy formuły do obliczenia ceny w walucie lokalnej, bezpośrednio na podstawie odpowiedniego kursu znajdującego się w arkuszu "Kursy wymiany". W naszym przykładzie kurs dla lira włoska. Arkusz "Kurs walutowy" jest w tym przypadku arkuszem źródłowym.

W arkuszu   "Konwersja" (arkusz docelowy) utworzymy formułę. Aby przeliczyć w tym przypadku, będziesz musiał pomnożyć cenę w lirach włoskich (LIT) przez odpowiedni kurs w drugim arkuszu. Na poniższej ilustracji przedstawiono formułę.

Uwaga: Wyrażenie "kurs walutowy"! Wskazanie nazwy arkusza połączonej komórki jest automatycznie dodawane do formuły.
Aby sprawdzić poprawność formuły, naciśnij <Enter> po wybraniu komórki do połączenia, co spowoduje automatyczny powrót do arkusza docelowego.

[Powrót do góry]

Łącza między skoroszytami:

Można również połączyć dane znajdujące się w różnych skoroszytach. Zasada tworzenia łącza między skoroszytami jest taka sama, jak w przypadku arkuszy, z tą różnicą, że będziesz musiał poszukać komórki, która ma zostać połączona, przechodząc przez menu Okno, aby wyświetlić arkusz źródłowy.

Podczas tworzenia powiązań między skoroszytami powiązania ...  w menu Edycja aktywuje się

To polecenie otwiera następujące okno dialogowe, w którym można otworzyć plik źródłowy, zmienić źródło łącza lub zaktualizować łącze.

Zachowaj ostrożność podczas przenoszenia skoroszytu programu Excel, który zawiera powiązania S
2 polubienia

Dziękuję za link, ale nie mogę zrobić dokładnie tego, co chcę.

Chciałbym utworzyć powiązanie między dwiema kolumnami Ilość (Plik magazynowy / Plik debetowy), aby program Excel automatycznie wiedział, jak znaleźć odpowiednie odniesienia (Vis TH lub TCLZ) między stanem magazynowym a obciążeniem. Gdy tylko referencje będą się zgadzać, może nastąpić odejmowanie.

W załączeniu znajduje się przykładowa tabela Stock z znajdującymi się w pliku zestawienia komponentów Excel (Solidworks) w kolorze żółtym.

capturem.jpg

Nie rozumiem też, po co jest twoje malarstwo

Link to komórki, a nie kolumny w Exell

Od Ciebie zależy, czy utworzysz łącza między komórkami w tym samym arkuszu / innym arkuszu lub innym skoroszycie

I to właśnie ten link z pudełka do CSE pozwoli Ci wykonać pożądane operacje

Tak więc kwadraty muszą zawsze pozostać w tym samym miejscu

Opublikuj zestawienie komponentów części Exell

Publikowanie arkuszy giełdowych Exell

Twoja ilość pice znajduje się w bardzo różnych pudełkach

Tak więc z tych bardzo odrębnych pól tworzysz swoje linki

Witam

@gt22 daje Ci właściwe rozwiązanie.

Wymaga to jednak wiedzy, jak opanować formuły programu Excel.

Możesz zrobić wszystko, co chcesz, z Excelem lub jeszcze lepiej Accessem, którego komórki umieszczają warunki z wieloma zagnieżdżeniami w komórce, w tym komórkę A123, która znajduje się w arkuszu quichemolle_V12 . Możesz nawet zrobić jeszcze więcej rzeczy Siuksów za pomocą VBA w programie Excel.

Uwielbiam IF Następnie, to jest to, co sprawia, że jesteś fajny.

1 polubienie