Jak rozmieścić powierzchnię cięcia w Solidworks?

Cze wszystkim

Pierwszy post na tym forum! 

Mój problem jest następujący: Próbuję wygenerować kształt 3D, rozmieszczając wyciętą powierzchnię.

Mówiąc prościej, chciałbym narysować moją wycinankę z widoku z góry, a następnie rozłożyć część i pracować z tą geometrią. Przykład na zdjęciach.

Jakiś pomysł? 

Z góry dzięki!

market_tote_bag_-_maharam.jpg

Dla mnie nie jest to możliwe, chyba że za pomocą metody oszukiwania! Solidworks nie wie, jak rozmieścić część. Jedynym sposobem byłoby wykonanie konfiguracji z częścią Draw Bend, a następnie częścią rozwiniętą, ale między rzeczywistością a rysunkiem może istnieć pewien margines.

1 polubienie

Witam

Jeśli narysowałeś swój pokój i nie jest on zamknięty, możesz zrobić to w następujący sposób:

http://www.lynkoa.com/tutos/surfacique/mise-à-plat-dune-pièce-complexe

1 polubienie

Miałam już taką torbę w rękach

Zostały zaprojektowane z polimeru na bazie kauczuku

I prawdą jest, że nacięcia są wykonywane za pomocą kawałka na płaskim kawałku

ale narysować go pod SW to nie będzie łatwe 

Przede wszystkim należy go odkształcić w wyniku koncentrycznego cięcia przez podpory masy i deformacji wspomnianego worka

Nie ma tylko jednej deformacji w jednym kierunku

Deformacja przebiega w 3 kierunkach i jest zarówno dodatnia, jak i ujemna 

więc praca Maxa, która nigdy nie będzie składana pod SW 

@+

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi. Na SW wydaje się to skomplikowane... Aby opowiedzieć cały projekt, torba jest tylko przykładem, chodzi o to, aby wygenerować "spłaszczalne" kształty 3D, aby zaprojektować sprężyny, które idealnie spłaszczają się po ściśnięciu. Uzyskane krzywe służyłyby jako podstawowa geometria. 

Poza sw, może te funkcje wdrożeniowe istnieją w innym, bardziej specjalistycznym oprogramowaniu? Moda, opakowania, blacha, ...