Jestem początkującym użytkownikiem Solidworks (2015), rysuję ćwierćobrotowe schody z centralną podłużnicą i utknąłem na kącie podłużnicy. Narysowałem dolną i górną część podłużnicy, ale połączenie tych dwóch części jest dla mnie misją niemożliwą. Po wielu godzinach prób wymyślenia, jak to zrobić, przychodzę do Ciebie, mając nadzieję, że masz rozwiązanie mojego problemu.
Po 4 kroku podłużnica, aby dogonić piąty stopień i podążać za kątem tego ostatniego, musi mieć kąt w kierunku pionowym, ale także poziomym. Załączam plik do Ciebie, jeśli chcesz rzucić okiem.
Na pytanie gt22: twoja klatka schodowa c dlaczego?
Myślę , że chodziło o to, żeby się dowiedzieć, czy to do pracy czy prywatnie ;)
Jeśli dzieje się tak z powodów osobistych, logiczne jest, że nie masz wszystkich elementów obliczeniowych, aby zdefiniować swoją klatkę schodową.
Jeśli chodzi o samouczek, to nie jest to do końca model, którego szuka nasz przyjaciel, ma lądowanie , podczas gdy tego nie chce. Na różnych zdjęciach, które można znaleźć na tego typu schodach, jest to belka wygięta, a nie pod kątem prostym, więc bardziej skomplikowana, szczególnie dla produkcji.
Tak więc, aby przestudiować i zobaczyć możliwe kompromisy, na które jesteś gotów pójść.
Bądź ostrożny, jesteśmy po to, aby dać Ci metodę pracy (jeśli taką mamy), którą dostosujesz do swojego projektu, a nie po to, aby wykonać pracę za Ciebie ;)
Próbując znaleźć metodę na wykonanie centralnej podłużnicy pod SW zadałem sobie proste pytanie, jak zrobić tę belkę i znalazłem ten film => domowej roboty centralna podłużnica
Z drugiej strony obawiam się, że nie możemy zrobić próby w kącie schodów, choć wydawało mi się, że damy radę.
Muszę sprawdzić, w jaki sposób obliczana jest liczba kroków, które mają być kontynuowane (ale skróciłem czas, aby się temu poświęcić)
Jutro powinienem już podać metodę na zrobienie mułu.