Jak narysować ćwierć obrotu środkowych schodów z podłużnicą?

Witam wszystkich,

Jestem początkującym użytkownikiem Solidworks (2015), rysuję ćwierćobrotowe schody z centralną podłużnicą i utknąłem na kącie podłużnicy. Narysowałem dolną i górną część podłużnicy, ale połączenie tych dwóch części jest dla mnie misją niemożliwą.
Po wielu godzinach prób wymyślenia, jak to zrobić, przychodzę do Ciebie, mając nadzieję, że masz rozwiązanie mojego problemu.

Po 4 kroku podłużnica, aby dogonić piąty stopień i podążać za kątem tego ostatniego, musi mieć kąt w kierunku pionowym, ale także poziomym.
Załączam plik do Ciebie, jeśli chcesz rzucić okiem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

escalier_cousin_elina.sldprt

Zajrzyj do linków pod poniższymi linkami:

Wszystko jest całkowicie zdefiniowane

@+

2 polubienia

Niestety, nie wydaje mi się, aby było to rozwiązanie, którego szukam. 

Faktem jest, że będziesz musiał dobrze zwizualizować linki

Klatka schodowa jest daleka od  ideału 

tworząc szkic 3D, który łączy profile, możliwe jest utworzenie żądanej części za pomocą skanowania

@+

Tak, podejrzewam, jestem początkujący. Co uznałeś za anomalię? 

Stworzyłem szkic 3D, który łączy profile, ale to właśnie zrobiłem.... (zdjęcie)

image.jpg

Poświęć trochę czasu na przeczytanie wszystkich wątków komunikacyjnych na 1/4 krętych schodów

Centralny podłużnicy

i zobacz linki załączone do dyskusji

który z + jest krokiem kroków na linii kroku, powinien mieć tę samą stronę 

@+

1 polubienie

Czy nie mógłbyś mi tego zrobić w 2 minuty, ponieważ wydaje się, że robisz wszystko, co w twojej mocy? 

Poświęć trochę czasu na przeczytanie wątków komunikacyjnych

Twoja klatka schodowa c dlaczego?

Mimo to nie daję rady. 

Co masz na myśli? Poza odpowiedzią, że to po to, żeby iść na górę, nie widzę ^^ 

Witam

Zen, jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc.

Twoje schody wydawały się bardzo skomplikowane.

Jakiego materiału drewnianego czy stalowego?

Mała rada: Zrób montaż, zaczynasz mieć dużo szkiców.

Chrtof

Witam ponownie

Spojrzałem na twój plan.

Twoje podpory nie krzyżują się ze sobą. Zacznij od tego.

a następnie narysuj swoje kroki. do zobaczenia, że zacząłeś na końcu.

CHRTOF

escalier.png
1 polubienie

Spójrz na te samouczki

http://lionel.ponnelle.pagesperso-orange.fr/

https://www.youtube.com/watch?v=1G7q0vTOiDc

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Na pytanie gt22: twoja klatka schodowa c dlaczego?

Myślę , że chodziło o to, żeby się dowiedzieć, czy to do pracy czy prywatnie ;)

Jeśli dzieje się tak z powodów osobistych, logiczne jest, że nie masz wszystkich elementów obliczeniowych, aby zdefiniować swoją klatkę schodową.

Jeśli chodzi o samouczek, to nie jest to do końca model, którego szuka nasz przyjaciel, ma lądowanie , podczas gdy tego nie chce. Na różnych zdjęciach, które można znaleźć na tego typu schodach, jest to belka wygięta, a nie pod kątem prostym, więc bardziej skomplikowana, szczególnie dla produkcji.

Tak więc, aby przestudiować i zobaczyć możliwe kompromisy, na które jesteś gotów pójść.

Bądź ostrożny, jesteśmy po to, aby dać Ci metodę pracy (jeśli taką mamy), którą dostosujesz do swojego projektu, a nie po to, aby wykonać pracę za Ciebie ;)

4 polubienia

Próbując znaleźć metodę na wykonanie centralnej podłużnicy pod SW zadałem sobie proste pytanie, jak zrobić tę belkę i znalazłem ten film => domowej roboty centralna podłużnica

Z drugiej strony obawiam się, że nie możemy zrobić próby w kącie schodów, choć wydawało mi się, że damy radę.

Muszę sprawdzić, w jaki sposób obliczana jest liczba kroków, które mają być kontynuowane (ale skróciłem czas, aby się temu poświęcić)

Jutro powinienem już podać metodę na zrobienie mułu.

Do zobaczenia jutro.

Inna prostsza metoda z 2 belkami zamiast jednej "złożonej"

2 belki 

Stąd strona kompromisowa w stosunku do Twoich potrzeb i możliwości osiągania.

1 polubienie

Myślę, że zrobię to z dwiema belkami , a nie jedną wygiętą. Będzie o wiele łatwiej narysować, ale także wykonać. 

Bardzo dziękuję za zapoznanie się z moim pytaniem, a w szczególności firmie FUZ3D za tak duże zainteresowanie