Jak wykonujesz symetrię?

Witam chciałbym wiedzieć jak wykonać symetrię funkcji za pomocą płaszczyzny 45°, mam w głowie pomysł i obraz, to z czym mam problem to ustawienie płaszczyzny nie wiem jak to zrobić.

Załączam szkic sztuki w ogóle. 

Korzystam z SOLIDWORKS 2016............................................................. Dziękuję za pomoc!  :)

LEGENDA: 

ZIELONY = część ma być symetryczna 

CZERWONY = płaszczyzna symetrii

ŻÓŁTY  = symetryczny element a ZIELONY 

sans_titre.png

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-differentes-symetries-danssolidworks

@+

1 polubienie

Utwórz punkt, następnie oś przechodzącą przez ten punkt, a następnie płaszczyznę przechodzącą przez oś.

Punkt będzie znajdował się w płaszczyźnie rysunku, oś prostopadła do tej płaszczyzny.

Biorąc pod uwagę twoje usposobienie, dlaczego nie miałbyś raczej zrobić wytchnienia wokół osi? Wydaje mi się, że jest to najprostsze

4 polubienia

Witam

W przeciwnym razie możesz użyć płaszczyzn mediany zgodnie z szerokością pomieszczenia i tą długością, aby następnie utworzyć oś z ich przecięciem i wykonać kołowe powtórzenie 2 elementów w zakresie 360°. W ten sposób, bez względu na to, jak duży jest Twój podstawowy element, Twoje elementy zawsze będą poprawnie ułożone. Oczywiście elementy te muszą mieć kształt pozwalający na zastosowanie tej metody, ponieważ powtórzenie kołowe nie jest symetrią.