Jak sprawić, by wymiar pojawił się automatycznie w pojedynczym widoku rysunku za pomocą opcji Wstaw wymiar obiektu modelu?

Witam

Oto mój problem:

Chcę skorzystać z automatycznego wymiarowania za pomocą obiektów modelu i wybrać, na którym planie pojawi się mój wymiar.

W poniższym przykładzie wymiar jest oznaczony dla rysunku. Gdy używam narzędzia do automatycznego wymiarowania za pomocą obiektów modelu:

- Jeśli zaznaczę "wyeliminuj duplikaty", mam tylko 1 wymiar, który pojawia się na widoku, który został wstawiony jako pierwszy do rysunku.

- Jeśli odznaczę "wyeliminuj duplikaty", mam wymiar, który pojawia się na 2 widokach (czyli 2 ujęciach). Zobacz przykład poniżej.

Chciałbym mieć możliwość wymuszenia wymiaru, aby wychodził tylko na widok z przodu, na przykład.

W dłuższej perspektywie chciałbym umieć latać: te wymiary pojawiają się na prawej płaszczyźnie, te na przedniej płaszczyźnie itp...

Czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję

Matthias EMON

Nie wydaje mi się to możliwe, ponieważ wybór wymiaru w kontekście modelu według dokumentu:
ttps://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_Dimensions_in_Drawings.htm#:~:text=You%20can%20specify%20that%20dimensions,Auto%20insert%20on%20view%20creation.

ale czy mogę się mylić, czy może jest to możliwe w innym kontekście?

W dokumencie wstawiania jest napisane: "Gdy wstawiasz wymiary we wszystkich widokach, pojawiają się one w najbardziej odpowiednim widoku.", więc może to zrobić z konkretnymi wyborami widoków:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_Inserting_Dimensions_into_Drawings.htm

W przeciwnym razie nie jest to idealne rozwiązanie, ale jeśli zaznaczysz opcję "wyeliminuj duplikaty", możesz użyć Shift, aby przenieść wymiar z jednego widoku do drugiego?http://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_moving_copying_dimensions.htm#:~:text=To%20move%20or%20copy%20dimensions,to%20create%20multiple%20driving%20dimensions.

Witam

Nie jestem wielkim fanem stron przedmiotowych modelu, bo jeśli się nie mylę; Jeśli klikniesz dwukrotnie te strony i zmodyfikujesz je, część nastąpi. W każdym razie, mam takie wspomnienie stażysty, który to zrobił i zastrzelił asm.

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie znalazłem rozwiązania (jeśli takie istnieje). Jeśli go znajdę, poinformuję o wyniku tutaj.

Pozdrowienia

Matthias EMON