W jaki sposób można wprowadzić takie ograniczenie?

witam Chciałbym utworzyć ograniczenie między tymi 2 kawałkami:

Myślę, że musi to wyglądać mniej więcej jak ograniczenie "rowka", ponieważ kiedy obracam ten uchwyt:

Końcówka (niebieski element) musi być przetłumaczona

jeśli masz rozwiązanie, jestem zainteresowany =)

Witam

Dwa rodzaje ograniczeń mogą zaspokoić tę potrzebę. Można je znaleźć w podmenu "Ograniczenia zaawansowane", które należy rozwinąć poniżej "Ograniczenia standardowe", znajdują się:

- Ograniczenie poślizgu:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Width_Mates_SWassy.htm

- W przeciwnym razie ograniczenie symetrii :

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Symmetry_Mate_SWassy.htm

3 polubienia

Ograniczenie bariery wydaje się być idealnym wyborem. W pierwszym polu wybierasz dwie strony sutka, w drugim polu wybierasz dwie strony podłużnego.

Aby zakończyć, będziesz musiał dodać ograniczenie równoległości między dwiema powierzchniami, aby zorientować powierzchnię (ograniczenie suwaka tego nie robi)

I to wszystko, co musisz zrobić, to cieszyć się swoją piękną pozycją :)

1 polubienie

Próbowałem już z tymi 2 rodzajami ograniczeń, ale problem polega na tym, że "sutek" ma ruch obrotowy, a rowek służy tylko do ustawienia tego nypla, aby "niebieski" ogon przesuwał się od prawej do lewej (jeśli obrócisz uchwyt w prawo, ogon pójdzie w prawo i to samo, jeśli skręcę w lewo)

Czyli istnieje jakiś mechanizm, który warunkuje ruch pióra?

Do których zalicza się na przykład jointa.

1 polubienie

W rzeczywistości uchwyt jest uformowany wokół kwadratu, na którym zamocowany jest element napędowy, więc kiedy obracam uchwyt, obraca on smoczek, który sprawia, że śruba (niebieski fragment pytania) jest w prawo lub w lewo

1 polubienie

W rzeczywistości musi istnieć punkt styku (lub odległość) między górną częścią smoczka a częścią, która ma być przesunięta.

Ale SolidWorks radzi sobie z tymi ograniczeniami dość źle, więc co robię :

Stwórz dwie konfiguracje, jedną zamkniętą, a drugą otwartą, bo generalnie nie musimy widzieć ruchu, to są dwie pozycje, które nas interesują.

3 polubienia

Lub mała odmiana. Ale nie wiem, czy to możliwe.

Utwórz oś biegnącą przez środek sutka w pomieszczeniu. A w zespole umieść ograniczenie suwaka między rowkiem a utworzoną osią (rowek w 1. pudełku i oś w drugiej. Jeśli odwrócisz, to nie zadziała!) 

Tak więc, obracając uchwyt, rowek będzie podążał za ruchem. Z drugiej strony, pozostając skoncentrowanym na osi, a nie punktualnie, jak by to miało miejsce w prawdziwym życiu (chociaż?)

2 polubienia

Więc @.PL ograniczenie punktowe lub odległość nie działa, ponieważ nie jestem prostopadły (mniej niż 1 pół stopnia ^^'), jeśli nie znajdę rozwiązania, zrobię 2 pozycje, tak jak mi poradziłeś.

@coin37coin Stworzyłem szkic, aby utworzyć oś przechodzącą przez środek smoczka, ale kiedy chcę zrobić ograniczenie slajdu, nie chce wybrać osi ani nawet szkicu, więc myślę, że nie zrozumiałem, jak to zrobić =S

1 polubienie

@Mooky. Ho les ... Świetnie sprawdza się z tymczasowymi siekierami. Ale rzeczywiście, jeśli chodzi o osie odniesienia, jest martwy

Jest w tym wszystkim pewna niekonsekwencja. Przepraszam za fałszywą nadzieję

Musisz utworzyć wirtualną oś cylindryczną prostopadłą do twojego podłużnego z odpowiednimi ograniczeniami po ukryciu tego walca

Zobacz także te samouczki

https://www.youtube.com/watch?v=bmD_bC_D7wQ

https://www.youtube.com/watch?v=A0huftZkZ3c

@+

1 polubienie

@gt 22: czy mógłbyś mi wytłumaczyć, jak zrobić swoje ^^ (zajmuję się projektowaniem od roku i nigdy nie musiałem używać osi walcowej i nie przypominam sobie, żebym słyszał o tym na zajęciach ^^)

1 polubienie

Próbujesz na chwilę utworzyć wiązanie za pomocą kawałka blachy, który pochodzi z warstwy

Czyli moneta z 4 bokami

Kiedy obracasz klamkę, oczywiście przechodzisz przez

1. 1 strona
  2. 1 Kąt 90°
  3. 1 strona

Jeśli zamiast wygiętej części blaszanej ze stykami kątowymi X

Tworzysz walec, zewnętrzna powierzchnia cylindra nie jest 1 powierzchnią

Tak więc ograniczenie twojego oublonga na tej wspomnianej powierzchni 

Jeśli twój cylinder porusza się tak, że się obraca, twój podłużny będzie się poruszał bez żadnego problemu, oczywiście twoja część zawierająca ten podłużny nie powinna być naprawiana 

Aby uzyskać wizualizację 3D, po prostu ukryj wirtualny cylinder, który służy tylko do ograniczenia ruchu

@+

2 polubienia