Jeśli ma utworzyć kulę, to dodana na obrót linii jest półkolem, więc środek kuli będzie punktem środkowym linii,
Jeśli kula istnieje, szkic 3D trójkąta prostokątnego, którego wierzchołki są ścięte względem kuli, więc środek będzie punktem środkowym przeciwprostokątnej. Wydaje mi się również, że ograniczenie koncentracji z punktem jest również wykonalne!
Jeśli sfera została utworzona za pomocą SolidWorks, prawdopodobnie była oparta na szkicu z łukiem koła, którego środek jest środkiem kuli. Po prostu uwidocznij szkic, aby uzyskać dostęp do tego punktu później.
Jeśli kula została zaimportowana i nie ma szkicu do wygenerowania: po prostu zmierz średnicę kuli, a następnie zbuduj szkic 3D z prostym segmentem i punktem pośrodku. Końce tego segmentu są ograniczone tak, aby znajdowały się na powierzchni sferycznej, a odległość od punktu środkowego do jednego końca segmentu jest wymiarowana z wartością promienia. Segment, o którym mowa, jest zatem średnicą kuli, której środek jest środkiem.
Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłby mi Pan wysłać diamentową kulę. 10 i punkt w jego środku, nie jestem pewien twoich rozwiązań, nie mogę tego odtworzyć.
Przydałby się mały plik sferyczny przez webtransfer.
@fauteux1959: Niestety, nie mam wersji SolidWorks kompatybilnej z 2015...
Zasada z ostatniej @Lynk propozycji wydaje mi się najskuteczniejsza: skonstruowanie dwóch segmentów noszonych przez dwie szprychy. Środek znajduje się na przecięciu tych segmentów. Załączony film oferuje uproszczoną wersję tej zasady, która pozwala uniknąć budowy dwóch płaszczyzn stycznych.
Zamieściłem krótki film, w którym przedstawiam sposób na stworzenie ujęcia z trzema odniesieniami, udało mi się stworzyć pierwsze dwa odniesienia, środek dwóch sfer. Ale trzecia, nie wiem, co umieścić, ostatnia płaszczyzna byłaby nachylona przez środek dwóch sfer
Oto inne rozwiązanie pozwalające odzyskać środek elementu sferycznego lub częściowo sferycznego. Zaletą tego rozwiązania jest to, że nie wykorzystuje ono styczności (w szkicu lub między ścianami), które mają tendencję do kapryśności.
-1 skopiuj powierzchnię sferyczną za pomocą " Surface-Offset "
-2 Przekształć skopiowaną powierzchnię, która jest częścią kuli, w kompletną kulę za pomocą " Przywróć powierzchnię "
-3 Utwórz " Punkt " (Geometria odniesienia -> Punkt) z opcją "Środek powierzchni".
Otóż tak! To logiczne, że napisałeś środek powierzchni, który wyklucza ogon kuli. Moralność nie miesza powierzchni z ciałem, co właśnie uczyniłem, kiedy zadałem ci to pytanie. Zasypuję głowę popiołem i mam przyrzeczenie, że jest to zanotowane ;-)