Jak zrobić kulę z punktem odniesienia w środku

Aby móc użyć tego odniesienia do utworzenia płaszczyzny w zespole

Mały dodatek, aby lepiej zrozumieć. Chciałbym podmienić kule tak, aby miały odniesienie w środku, abym mógł zrobić płaszczyznę taką jak czerwona strzałka na moim rysunku i utworzyć klips dla połączonych kul

avavec_dimensions.jpg

Szkic załatwi sprawę, na przykład:

• Jeśli ma utworzyć kulę, to dodana na obrót linii jest półkolem, więc środek kuli będzie punktem środkowym linii,
  • Jeśli kula istnieje, szkic 3D trójkąta prostokątnego, którego wierzchołki są ścięte względem kuli, więc środek będzie punktem środkowym przeciwprostokątnej. Wydaje mi się również, że ograniczenie koncentracji z punktem jest również wykonalne! 

Dobry wieczór

Bardzo dobrze możesz umieścić ograniczenie między dwoma punktami, z których każdy może być w innym stanie.

Którą wersję oprogramowania posiadasz?    Ponieważ w 2019 roku, a zwłaszcza w latach 2020 i 2021, pojawiają się nowe możliwości.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Mam wersję 2015, czy mogę zastosować ograniczenie między dwoma punktami w tej wersji?

Dobry wieczór

Jeśli sfera została utworzona za pomocą SolidWorks, prawdopodobnie była oparta na szkicu z łukiem koła, którego środek jest środkiem kuli. Po prostu uwidocznij szkic, aby uzyskać dostęp do tego punktu później.

Jeśli kula została zaimportowana i nie ma szkicu do wygenerowania: po prostu zmierz średnicę kuli, a następnie zbuduj szkic 3D z prostym segmentem i punktem pośrodku. Końce tego segmentu są ograniczone tak, aby znajdowały się na powierzchni sferycznej, a odległość od punktu środkowego do jednego końca segmentu jest wymiarowana z wartością promienia. Segment, o którym mowa, jest zatem średnicą kuli, której środek jest środkiem.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, ale czy mógłby mi Pan wysłać diamentową kulę. 10 i punkt w jego środku, nie jestem pewien twoich rozwiązań, nie mogę tego odtworzyć.

Przydałby się mały plik sferyczny przez webtransfer.

Hello@tous

W załączeniu opis moich poprzednich uwag, zaznaczam, że nie działa środek punktu koncentrycznego (myliłem się) 

doc2-2.pdf
2 polubienia

Witam

@fauteux1959: Niestety, nie mam wersji SolidWorks kompatybilnej z 2015...

Zasada z ostatniej @Lynk propozycji wydaje mi się najskuteczniejsza: skonstruowanie dwóch segmentów noszonych przez dwie szprychy. Środek znajduje się na przecięciu tych segmentów.
Załączony film oferuje uproszczoną wersję tej zasady, która pozwala uniknąć budowy dwóch płaszczyzn stycznych.

centre_sphere.mp4
2 polubienia

Witam 

Uważam, że dwie płaszczyzny styczne pozostają rozwiązaniem dla tych, którzy nie opanowują zbytnio geometrii. 

Pierwszym planie

sekunda

oraz płaszczyzna środkowa, na której rysowany jest szkic, która jest punktem przecięcia płaszczyzny i sfery

Lub inne rozwiązanie 

płaszczyzna TG plus odcinek prostopadły, którego koniec jest przymocowany do powierzchni kuli

Środek tego segmentu jest środkiem kuli

Przepraszam za duplikaty.

Witam

Aby rozwiązać ten problem, zaufałem możliwościom Solidworks w szkicach

W ten sposób uzyskuje się środek kuli w 3 równoległych płaszczyznach i prosty szkic na płaszczyźnie środkowej

Plik części znajduje się w oprogramowaniu SW 2021

Pozdrowienia

centre_dune_sphere_-_3_plans_paralleles_et_une_esquisse_simple_.jpg
centre_dune_sphere_-_3_plans_paralleles_et_une_esquisse.sldprt

Witam

Jeśli jest to ładna kula, dlaczego nie utworzyć punktu za pomocą narzędzi geometrii odniesienia?

Po prostu wybierz powierzchnię i zażądaj punktu w środku powierzchni.

Nie można otworzyć pliku przyszła wersja mnie sw 2015

Hello@Frédéric

Doskonałe rozwiązanie, z tą różnicą, że dla zamawiającego nie jest to idealna kula, ale kula z cylindrycznym ogonem.

Czy możesz nam powiedzieć, jak byś sobie poradził w tym przypadku? Zawsze ciekawie jest zobaczyć, jak koledzy rozwiązują problemy.

Pozdrowienia

@Fauteux1959

Jeśli moja ultra-prosta metoda Ci odpowiada, czy mogę zrobić Ci animowany gif lub wideo?

Zamieściłem krótki film, w którym przedstawiam sposób na stworzenie ujęcia z trzema odniesieniami, udało mi się stworzyć pierwsze dwa odniesienia, środek dwóch sfer. Ale trzecia, nie wiem, co umieścić, ostatnia płaszczyzna byłaby nachylona przez środek dwóch sfer

https://www.youtube.com/watch?v=foWlw1ufLs8&list=PL-BB6m5xrUdNWCjpWrnxp-8E-DWl9Szrf

3. ref to środek kuli w lewym dolnym rogu, na przykład

Wszystko zależy od pozycji samolotu, którego szukasz.

1 polubienie

Cze wszystkim

Oto inne rozwiązanie pozwalające odzyskać środek elementu sferycznego lub częściowo sferycznego.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że nie wykorzystuje ono styczności (w szkicu lub między ścianami), które mają tendencję do kapryśności.

-1 skopiuj powierzchnię sferyczną za pomocą " Surface-Offset "

-2 Przekształć skopiowaną powierzchnię, która jest częścią kuli, w kompletną kulę za pomocą " Przywróć powierzchnię "

-3 Utwórz " Punkt " (Geometria odniesienia -> Punkt) z opcją "Środek powierzchni".

Pozdrowienia.

centre_de_sphere.jpg
centre_de_sphere.sldprt
1 polubienie