Jak zrobić widok szczegółowy w widoku przekroju?

Cze wszystkim

Rysuję zespół mechaniczny. Zgodnie z normami, w przekroju poprzecznym nie powinienem ścinać drzewa, ale chciałbym pokazać detal w przekroju (na przykład rowek wpustowy). Jednak SolidWorks nie pozwala mi na wykonanie widoku szczegółowego w widoku przekroju. Czy wiesz, jak mogłem to zrobić?

Dziękuję!

Dobry wieczór

Wydaje mi się, że jest to możliwe, albo wykonując lokalny przekrój poprzeczny, a następnie wykluczając drzewo i tworząc szczegółowy widok tej części. (Może na odwrót)

Cześć @ Yoan

Spójrz na te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-profondeur-de-coupe-et-coupe-locale (w języku angielskim)

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/transformer-une-vue-en-coupe-en-vue-iso

W teorii, jeśli dobrze zrozumiałem, masz swoją odpowiedź

@+ ;-)

Dobry wieczór!

Oto jak robię to osobiście:

1 - Kliknij prawym przyciskiem myszy widok przekroju

2 - Nieruchomość

3 - Zakładka "Zakres cięcia"

4 - Pozostaje tylko wybrać w drzewie elementy, które mają być wycinane/nie wycinane w widoku.

Proszę bardzo, proszę bardzo... Właściwie to proste.... :-)

Yann

coupe.zip
3 polubienia

Witam

Myślę, że jest też taka możliwość.

doc1.pdf
1 polubienie

BOnjnour,

Aby wykluczyć komponent z cięcia w SolidWorks, po wykonaniu cięcia należy kliknąć cięcie prawym przyciskiem myszy, wybrać Właściwości. Przejdź do Zakresu cięcia i wybierz elementy, które chcesz wykluczyć z cięcia

Mam nadzieję, że to odpowie na twoje pytanie

Pozdrowienia

sldw.jpg
2 polubienia

Dla mnie z wbudowanymi narzędziami nie da się nic zrobić. Będziemy musieli się rozejrzeć.

Na twoim miejscu stworzyłbym nowy rzut perspektywiczny.

Na tym widoku tworzę sekcję lokalną, która obejmuje cały twój widok.

Ustawiasz opcje tak, aby drzewa były pełne.

W tym samym widoku wykonujesz lokalne cięcie (kolejne), które przecina tylko koniec drzewa, w którym chcesz zobaczyć obudowę wpustu.

Robisz szczegółowy widok końca drzewa, aby zobaczyć obudowę rowka wpustowego w większym rozmiarze (jeśli chcesz)

1 polubienie

Witam

Nie ma możliwości wykonania przekroju lokalnego na rzucie przekroju. Istnieją dwa rozwiązania:

- robisz przekrój poprzeczny i tniesz całe drzewo, aby zobaczyć rowek wpustowy, nie respektuje on normy

- Wykonujesz lokalne cięcie, które przecina cały zestaw z wyjątkiem drzewa, a następnie wykonujesz drugie lokalne cięcie na rowku wpustowym, jest ono zgodne ze standardem, ale nie masz znaku cięcia w widoku macierzystym

Musisz tylko wybrać rozwiązanie, które wydaje Ci się najmniej złe

Miłego dnia

1 polubienie

Witam

Właśnie zdałem sobie sprawę, że powtórzyłem tylko to, co powiedział Lespetitspieds: myślę, że muszę skonsultować się z okulistą. 

Pozdrowienia

2 polubienia

@samuel.chavanne

Dobry wieczór

To jest dokładnie to, co sobie wmawiałam... Lekarz medycyny

Do zobaczenia!