Rysuję zespół mechaniczny. Zgodnie z normami, w przekroju poprzecznym nie powinienem ścinać drzewa, ale chciałbym pokazać detal w przekroju (na przykład rowek wpustowy). Jednak SolidWorks nie pozwala mi na wykonanie widoku szczegółowego w widoku przekroju. Czy wiesz, jak mogłem to zrobić?
Wydaje mi się, że jest to możliwe, albo wykonując lokalny przekrój poprzeczny, a następnie wykluczając drzewo i tworząc szczegółowy widok tej części. (Może na odwrót)
Aby wykluczyć komponent z cięcia w SolidWorks, po wykonaniu cięcia należy kliknąć cięcie prawym przyciskiem myszy, wybrać Właściwości. Przejdź do Zakresu cięcia i wybierz elementy, które chcesz wykluczyć z cięcia
Nie ma możliwości wykonania przekroju lokalnego na rzucie przekroju. Istnieją dwa rozwiązania:
- robisz przekrój poprzeczny i tniesz całe drzewo, aby zobaczyć rowek wpustowy, nie respektuje on normy
- Wykonujesz lokalne cięcie, które przecina cały zestaw z wyjątkiem drzewa, a następnie wykonujesz drugie lokalne cięcie na rowku wpustowym, jest ono zgodne ze standardem, ale nie masz znaku cięcia w widoku macierzystym
Musisz tylko wybrać rozwiązanie, które wydaje Ci się najmniej złe