Dopełnieniem (mnie) jest połączenie nitowane jest szczególnym przypadkiem, który może być poddany obróbce w blasze wielobryłowej lub w montażu. Blacha o wielu grubościach wydaje mi się być narażona na wiele błędów (parametryzacja przez wyjątek, więc ryzyko zapomnienia) i dlatego powinna być wyjątkiem.
@Olivier42: Wolę kontrolowane i łatwe do opanowania odniesienie zewnętrzne (po prostu musisz przeciąć przewód w odpowiednim momencie) niż stos funkcji, które trzeba będzie przejąć (nawet jeśli są to tylko szkice planów), aby oddzielić kawałki i umieścić je w planie.
remrem: pozwala na wspólne funkcje/cięcia bez przechodzenia przez zewnętrzne odniesienia!!
SW bazuje na odniesieniach zewnętrznych. Przy odrobinie organizacji i rygoru nie stanowi to już problemu. W przeciwnym razie zaprojektujemy maszynę w jednym kawałku!
Lub aby sprawdzić zespół/bałagan bez przechodzenia przez "Edycję części w ASM".
Właśnie w pomieszczeniach nie możemy wykonać detekcji kolizji i nie mówię nawet o możliwym ruchu.
Tworzenie odniesień zewnętrznych "na życzenie" nie powinno odbywać się automatycznie, gdy istnieją inne możliwości.
Nie jestem pewien, czy tworzenie większej liczby problemów jest rozwiązaniem.
Nie próbuję nikogo przekonywać, ale z drugiej strony powiedzieć, że jest tylko jedna metoda, w przypadku, gdy są 2 (lub więcej...), chcę powiedzieć "nie, nie ma tylko jednej".
Oba podejścia pozostają w pełni słuszne,
Praca tylko z zewnętrznymi odniesieniami nie jest ogólnikowością, oczywiście oprogramowanie na to pozwala, ale trzeba znać konsekwencje, żeby wiedzieć, z czym się potem mierzy.
Jeśli ludzie "wolą" wtedy pracować tylko z zewnętrznymi odniesieniami, to jest to ich wybór, a nie ogólnik.
Praca w wieloobiektowej konstrukcji stalowej PRT nie jest "stwarzaniem większej liczby problemów"...
W niektórych przypadkach jedno podejście oparte na metodzie będzie bardziej odpowiednie, a w innych przypadkach będzie to drugie.
Nie wszyscy pracujemy w tej samej branży i niekoniecznie produkujemy ten sam rodzaj części, więc potrzeby mogą się różnić, podobnie jak podejścia i metody.
Kolejna wielka zaleta korzystania z wielobryłowego PRT "czasami":
funkcja "dodaj spoinę", która pozwala szybko stworzyć ślad linii 3D (i tabelę spoin w razie potrzeby), a przede wszystkim pozwala nie dać się oszukać podczas montażu (z innymi częściami, itp.) i natknąć się na słynne :
To nie działa z powodu spawania, będziesz musiał szlifować...