Jak obchodzić się z arkuszami blachy o różnych grubościach w części wielobryłowej

Dopełnieniem (mnie) jest połączenie nitowane jest szczególnym przypadkiem, który może być poddany obróbce w blasze wielobryłowej lub w montażu.
Blacha o wielu grubościach wydaje mi się być narażona na wiele błędów (parametryzacja przez wyjątek, więc ryzyko zapomnienia) i dlatego powinna być wyjątkiem.

@Olivier42: Wolę kontrolowane i łatwe do opanowania odniesienie zewnętrzne (po prostu musisz przeciąć przewód w odpowiednim momencie) niż stos funkcji, które trzeba będzie przejąć (nawet jeśli są to tylko szkice planów), aby oddzielić kawałki i umieścić je w planie.

1 polubienie

@Olivier:

Przepraszam, ale nie jestem przekonany!

remrem: pozwala na wspólne funkcje/cięcia bez przechodzenia przez zewnętrzne odniesienia!!

SW bazuje na odniesieniach zewnętrznych. Przy odrobinie organizacji i rygoru nie stanowi to już problemu. W przeciwnym razie zaprojektujemy maszynę w jednym kawałku!

Lub aby sprawdzić zespół/bałagan bez przechodzenia przez "Edycję części w ASM".

Właśnie w pomieszczeniach nie możemy wykonać detekcji kolizji i nie mówię nawet o możliwym ruchu.

Tworzenie odniesień zewnętrznych "na życzenie" nie powinno odbywać się automatycznie, gdy istnieją inne możliwości.

Nie jestem pewien, czy tworzenie większej liczby problemów jest rozwiązaniem.

1 polubienie

Nie próbuję nikogo przekonywać, ale z drugiej strony powiedzieć, że jest tylko jedna metoda, w przypadku, gdy są 2 (lub więcej...), chcę powiedzieć "nie, nie ma tylko jednej".

Oba podejścia pozostają w pełni słuszne,

Praca tylko z zewnętrznymi odniesieniami nie jest ogólnikowością, oczywiście oprogramowanie na to pozwala, ale trzeba znać konsekwencje, żeby wiedzieć, z czym się potem mierzy.

Jeśli ludzie "wolą" wtedy pracować tylko z zewnętrznymi odniesieniami, to jest to ich wybór, a nie ogólnik.

Praca w wieloobiektowej konstrukcji stalowej PRT nie jest "stwarzaniem większej liczby problemów"...

W niektórych przypadkach jedno podejście oparte na metodzie będzie bardziej odpowiednie, a w innych przypadkach będzie to drugie.

Nie wszyscy pracujemy w tej samej branży i niekoniecznie produkujemy ten sam rodzaj części, więc potrzeby mogą się różnić, podobnie jak podejścia i metody.

Kolejna wielka zaleta korzystania z wielobryłowego PRT "czasami":

funkcja "dodaj spoinę", która pozwala szybko stworzyć ślad linii 3D (i tabelę spoin w razie potrzeby), a przede wszystkim pozwala nie dać się oszukać podczas montażu (z innymi częściami, itp.) i natknąć się na słynne :

To nie działa z powodu spawania, będziesz musiał szlifować...

(lub) lub podkładka nie pasują...