Jak wskazać zmieniające się wymiary podczas aktualizowania rysunku

Witam

Chcę wskazać na rysunku wymiary, które zmieniają się w porównaniu z poprzednim rysunkiem. Celem jest ułatwienie pracy podwykonawcy nad modyfikacją programu CNC. Znam "trójkąty" dla poprawek, ale zwykle kojarzą mi się one z tabelkami poprawek. Czy jest inny sposób?

Dziękuję

Chmura rewizyjna?

http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/hidd_dve_revision_cloud.htm

Chmura przeglądu menedżera właściwości PropertyManager

Nowy typ adnotacji Chmura poprawek umożliwia tworzenie kształtów przypominających chmurę na rysunku.

Aby wyświetlić menedżera właściwości PropertyManager , należy:

• Na rysunku kliknij przycisk Przejrzyj  toolbar_revision_cloud.pngchmurę (pasek narzędzi Adnotacja) lub kliknij przycisk Wstaw > Adnotacje > Przejrzyj chmurę .

Kształt chmury

Revision_Cloud_Rectangle.pngProstokąt 
Revision_Cloud_Ellipse.pngElipsa 
Revision_Cloud_Irregular_Polygon.pngWielokąt nieregularny 
Revision_Cloud_Freehand.pngRęce 

Maksymalny promień łuku

PM_Radius.gif Maksymalny promień łuku chmury rewizjiWybierz: Promień wymiaru.

Styl linii

Korzystanie z widoku dokumentu

• Wybierz, aby użyć stylu i grubości skonfigurowanych w Właściwościach dokumentu > Adnotacjach > Tabelkach zmian.
  • Wyłącz, aby ustawić styl tools_options_frameleaderstyle.gif lub grubość . line_thickness.png

Kalka PM_Layer.gif

Stosuje ścieg spoiny do określonej warstwy rysunku.

Witam, używamy bąbelków rewizyjnych z tabelami. Obok każdego zmodyfikowanego wymiaru umieszczamy balon z literą odpowiadającą indeksowi modyfikacji. Jeśli ocena znajduje się obok A, oznacza to, że została zmieniona na indeks A.

Miłego dnia

G.

6 polubień

Dziękuję za odpowiedzi!

Sprawa załatwiona!

Może to być niespójne, ale często widzę czarne diamenty, które wskazują na zmianę. I nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że to symbol kontroli.

1 polubienie

A.Leblanc : Wydaje mi się, że symbolem kontrolnym jest trójkąt na końcówce, "nie wypełniony", ale jest bardzo podobny, więc używanie diamentu może być niebezpieczne.

1 polubienie

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare

@+ ;-)

Często spotykałem się z "rewizją trójkąta / chmury" dla zmian indeksu.

Wydaje się jednak, że chodzi o stworzenie jednego planu przez analogię do drugiego.

A więc nowy numer planu i początek początkowej wskazówki.

Drobna uwaga:

Umieść znacznik alfa w dymku, jeśli dotyczy on ASM, istnieje ryzyko pomylenia go z bąbelkiem zespołu, chyba że korzystasz z zarządzania warstwami (a więc i kolorem).

Podobnie, nawiasem mówiąc, widok podkreślenia bąbelka szokuje mnie, ponieważ grozi to pomyleniem go z oceną.

W przeciwnym razie, jeśli jest to część, istnieje ryzyko pomylenia jej z niektórymi informacjami o obróbce, takimi jak E w okręgu itp.? chyba, że stoi za tym zarządzanie warstwami (a więc i kolorem).

1 polubienie

Witam

Aby umieścić indeksy na wymiarach, umieszczam na przykład literę między prenthesis (A) po <Sun>(A) w tekście cytatu, tak że gdy przesuwam wymiar, indeks podąża za nim.

Fred

indice_sur_cote.jpg
3 polubienia

Yari Luchessa, jeśli Twój problem został rozwiązany zgodnie ze wskazaniami w Twojej wiadomości, pamiętaj, aby oznaczyć go jako rozwiązany, wybierając odpowiedź, która odpowiedziała na Twój problem ;)

2 polubienia