Jak zintegrować szczeliny między nacięciami części lub listew

Witam

Pozwólcie, że się przedstawię, nazywam się Martin, jestem studentem Solidworks.  

W tej chwili interesuje mnie dzielenie przez powierzchnię i formowanie, ale zadaję sobie pytanie, ponieważ zajmuję się drukiem 3D i oczywiście dwie części uzyskane przez cięcie i pasujące do siebie mają zestaw zerowy na Solidworks i dlatego nie będzie to możliwe, gdy tylko będą do siebie pasować. Jak mogę to zmienić? czasami udaje mi się z przeprowadzkami materiału... Ale czasami jest to zbyt skomplikowane:( Nie mogę.

Na przykład to cięcie wykonane z dołączoną powierzchnią.

Dziękuję!

eclate.jpg

Witam

Z mojej strony; Kiedy tworzę projekt, w którym muszę stworzyć części, które do siebie pasują, umieszczam zestaw 2 dziesiątych obrotu bezpośrednio w projekcie poprzez przesunięcie szkiców. Dzięki temu nie muszę brać wszystkiego od tyłu.

3 polubienia

Witaj @ Martin

Wyjaśnij mi, dlaczego możesz przeciąć tę część przez  powierzchnię (w tekście)

i że nie można wykonać przesunięcia powierzchni przed cięciem

Naprawdę trudno mi to zrozumieć 

Przewodnik 

Powierzchnia została utworzona z przesunięciem

i tworzysz kawałek i poprzez kombinację odejmujesz ten kawałek 

@+

4 polubienia

Witam

Osobiście w przypadku wydruku 3D widzę błąd konstrukcyjny, który będzie bardziej problematyczny z punktu widzenia "precyzji i spasowania zazębienia"; Czubki zębów! Muszą być spłaszczone (lub zaokrąglone), pozostawiając przerwy takimi, jakie są (w punktach). A technicznie rzecz biorąc, mogłoby to nawet wyeliminować potrzebę gry kompensacyjnej, która przy tak małych zębach sprawiłaby, że byłyby naprawdę bardzo cienkie.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, przyjmuję dobrą notatkę! 

Rzeczywiście, nie myślałem o zrobieniu offsetu powierzchni (jestem nowy z powierzchnią), zamierzam spróbować. 

Bardzo dobry pomysł na zaokrąglone zęby! Dziękuję!

1 polubienie