W jaki sposób mogę uzyskać zróżnicowane parametry kolorów wymiarów w szkicach i na płaszczyznach?

Kolor wymiarów napędowych
Kolor wbitych wymiarów

Podczas szkicowania wymiary sterowane są ustawiane na Szary (zgodnie z potrzebami)
Na rysunku chcę, aby wszystkie domyślne wymiary były w kolorze czarnym.
Ale podobnie jak w opcji systemu, wymiary pilotowane są ustawione na szare, więc te wymiary pilotowane są w kolorze szarym na planach
W jaki sposób mogę uzyskać zróżnicowane ustawienia kolorów wymiarów w szkicach i płaszczyznach?

Witam

Właśnie zrobiłem test i rzeczywiście, twoje pilotowane żebra są w kolorze szarym. (nigdy nie korzystałem z tej funkcji, ale zmieni się :) )

Rozwiązanie, które znalazłem, polega na utworzeniu warstwy w kolorze czarnym, którą można po prostu nazwać żebrami, a kiedy importujesz żebra na dole, wybierasz swoją warstwę. Po walidacji żebra stają się czarne.

W razie potrzeby zamieszczam zrzut ekranu.

1 polubienie

Witam

Możesz przejść do opcji systemu, menu kolorów i ustawić go według własnych upodobań. Znajdziesz tam kolor dla pilotowanych wymiarów.

W przypadku rysunków można również używać różnych warstw.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Warstwa jest również rozwiązaniem, które Visiativ zaproponował po zgłoszeniu, ale najłatwiej jest mi domyślnie ustawić kolor szablonu planu na, co wybraliśmy z Benoîtem (jestem jednym z jego kolegów).

Z drugiej strony nie jest to zbyt intuicyjne, na rysunku musisz przejść do "Kolor linii" (w menu "Format linii") bez zaznaczania czegokolwiek, wybrać kolor bez klikania "Domyślny".

Prawdą jest, że nie skorzystałem z tej możliwości, aby dodać kolor do kontrolowanych wymiarów, ale zamierzam z niej skorzystać, zamiast ręcznie umieszczać nawiasy, aby zobrazować te informacje.

Benoît, możesz zamknąć pytanie ;-)

Najważniejsze jest, aby znaleźć rozwiązanie, które Ci odpowiada.

Jeśli nie musisz regularnie zmieniać koloru, jest to dobra, prosta i skuteczna metoda.

Pamiętaj, że SW używa ostatniego aktywnego koloru bez zaznaczenia.