Polecenie Rozciągnij umożliwia zmianę położenia węzłów elementu, przy jednoczesnym zachowaniu ich relacji z innymi węzłami elementu. W przeciwieństwie do skalowania, rozciąganie powiększa lub zmniejsza elementy w jednym kierunku. Umożliwia także przenoszenie pojedynczych elementów w obrębie konspektu.
Podczas rozciągania metoda wyboru określa, czy elementy są przesuwane, czy rozciągane.
Wszystkie elementy, które znajdują się w całości w oknie wyboru, zostaną przeniesione.
Wszystkie elementy, które przecinają wielobok lub okno wyboru, są rozciągane lub zwijane w następujący sposób: punkty końcowe są zmieniane w oknie wieloboku lub skrzyżowania, a pozostałe punkty końcowe są zachowywane w swoich pierwotnych położeniach.
Pozostałe elementy rysunku zachowują swoje położenia i kształty.
Można rozciągać linie, segmenty polilinii, półlinie, łuki, łuki eliptyczne i splajny.
Aby rozciągnąć elementy:
Kliknij przycisk Edytuj > Rozciągnij (lub wpisz Rozciągnij).
W obszarze graficznym wybrać elementy, które mają zostać rozciągnięte.
Użyj okna wielokąta lub skrzyżowania, aby uwzględnić węzły, które mają zostać rozciągnięte. Po zastosowaniu tej metody do wyboru elementów można określić opcję Usuń , aby usunąć elementy ze zbioru wskazań. Po wyczyszczeniu funkcji naciśnij Enter.
Naciśnij Enter.
Określ punkt początkowy i punkt docelowy, aby ustawić odległość rozciągania dla elementów.
Elementy są rozciągane zgodnie ze specyfikacją.
Aby rozciągnąć elementy za pomocą przesunięcia, należy:
Kliknij przycisk Edytuj > Rozciągnij (lub wpisz Rozciągnij).
Użyj okna wielokąta lub skrzyżowania, aby uwzględnić węzły, które mają zostać rozciągnięte. Po zastosowaniu tej metody do wyboru elementów można określić opcję Usuń , aby usunąć elementy ze zbioru wskazań. Po wyczyszczeniu funkcji naciśnij Enter.
Naciśnij Enter.
Określ opcję Przesuń , aby rozciągnąć określone elementy o wektor. Określ względne położenie rozciągniętych elementów, określając przemieszczenia X, Y i Z. Jeśli rozciąganie ma być wykonane tylko w kierunkach X i Y, nie należy określać wartości Delta Z.
-lub-
Określ punkt początkowy, a następnie naciśnij Enter , aby użyć punktu jako osadzania.
Elementy są rozciągane zgodnie ze specyfikacją.
Aby rozciągnąć pojedynczą jednostkę przy użyciu uchwytów encji:
Kliknij jeden z uchwytów encji.
Przesuń wskaźnik w inne miejsce i kliknij.
Aby rozciągnąć wiele jednostek przy użyciu uchwytów encji:
Przytrzymaj naciśnięty Shift i kliknij wiele uchwytów encji.
Zwolnij Shift i kliknij uchwyt encji (będzie to uchwyt podstawowy).
Dziękuję za tę odpowiedź, udało mi się lepiej zrozumieć narzędzie.
Niestety, to nie jest to, czego szukam.
Mówiąc bardzo precyzyjnie, szukam funkcji (w razie potrzeby innego oprogramowania, jeśli Draftsight na to nie pozwala), która pozwoliłaby na uzyskanie przemieszczenia punktu, ale która w rzeczywistości utrudniałaby modyfikację krzywej.
Na przykład dowolny widok z przodu składający się z kilku punktów i odpowiadający mu widok z góry, który byłby krzywą. Kiedy przesuwam punkt do widoku z przodu, jego rzutowanie na widok z góry przesuwa się jeszcze bardziej, powodując zmianę krzywej.
Czy Draftsight na to pozwala? Jeśli nie, do jakiego oprogramowania mogę się zwrócić?
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rozumiem, że draftsight nie jest produktem dla mnie. Zamierzam zacząć korzystać z solidworks, oprogramowania, którego używałem już 15 lat temu, podczas mojego BTS-a. Jeszcze raz dziękuję i na pewno do zobaczenia wkrótce po inne rady.