Dobry wieczór.
Po szukaniu, jak połączyć 2 żebra na dwóch różnych kawałkach . Teraz szukam sposobu na połączenie 2 żeber na tym samym szkicu.
Mam 2 żebra, C1 i C2. Chciałbym, aby te dwie strony były identyczne, ale nie znam wartości, chciałbym, aby oprogramowanie samo szukało rozwiązania, aby zrównoważyć te 2 strony.
Jest w stanie znaleźć rozwiązanie, ponieważ jeśli narysuję 2 linie konstrukcyjne i podam relację szkicu równości między tymi dwiema liniami, automatycznie dostosowuje je tak, aby miały tę samą długość.
Ale to nie jest praktyczne. Czy można zrobić to samo z ofertami? Lubię co:
Mówię, że C1 jest wybrzeżem pilotowanym, i mówię, że C2 jest równe C1.
A oprogramowanie samo się o siebie troszczy, aby znaleźć rozwiązanie.
Załączyłem plik Word, aby wyjaśnić na zdjęciach, co chcę zrobić.
doc1.docx
Witam
Wymiarujesz swoje dwie linie konstrukcyjne, a następnie klikasz dwukrotnie na jedną z dwóch stron, następnie usuwasz liczby i robisz = następnie klikasz po drugiej stronie i tam zostaną połączone. Cóż, jeśli dobrze zrozumiałem, czego chcesz.
5 polubień
Możesz także kliknąć prawym przyciskiem myszy na wybrzeże i "wartości linków", nadasz mu nazwę, tak samo jak na 2. wybrzeżu "wartości linków", a będziesz szukać nazwy, którą podałeś wcześniej.
Zaletą w porównaniu z rozwiązaniem @ac cobra 427 jest to, że można kliknąć i modyfikować z 2 stron drugiej, w przeciwieństwie do = lub można modyfikować tylko wymiar bez =, a drugi następuje następujący.
Z drugiej strony rozwiązanie = jest szybsze.
4 polubienia
W przypadku prostego krawata wolę umieścić =, co jest bardziej wizualne, jeśli ktoś inny musi zabrać model z tyłu.
2 polubienia
Dobry wieczór.
Dziękuję za odpowiedzi, ale żadne rozwiązanie nie działa.
Kiedy stworzę pierwsze żebro, jest OK.
Ale jeśli stworzę drugą skocznię, automatycznie umieszcza ją na sterowanym wzniesieniu. A na tym wybrzeżu nic nie mogę zmienić.
Jeśli próbuję połączyć wartości, to jest to samo.
Udało mi się uniknąć użycia wymiarów, tworząc linie konstrukcyjne na szkicu zamiast wymiarów. Następnie dodaję równą relację do dwóch linii konstrukcyjnych. I automatycznie dostosowują się do właściwej wartości.
Próbuję szukać, ale wydaje mi się to niemożliwe z kotanii.
Witam
Zaproponowane rozwiązania są uczciwe w stosunku do Państwa wyjaśnień.
Myślę, że mylisz "Driving Dimension" (wynikający z konstrukcji) i "Driving Dimension" (wartość, którą możesz zmodyfikować).
W SOLIDWORKS wymiar sterowany nie może być zmieniany samodzielnie.
W twoim przykładzie, jeśli chcesz, aby twoje 4 okręgi zawsze znajdowały się w 4 rogach kwadratu, musisz rzeczywiście umieścić relację równości na 2 liniach konstrukcyjnych (plus relację koincydencji między punktami środkowymi) i na 4 okręgach , a następnie wymiarujesz jeden ze środków między 2 otworami .
Następnie, jeśli chcesz, aby wymiary pojawiały się między innymi okręgami, wystarczy je zwymiarować (w tym przypadku wymiary będą koniecznie kontrolowane (nie można ich modyfikować).
Będziesz musiał tylko zmodyfikować tę ocenę, a wszystkie inne zostaną zaktualizowane. Zapobiegnie to umieszczaniu remisów lub remisów na swoich kursach.
Przynajmniej tak zrozumiałem o twoim problemie.
Jeśli nie, proszę o więcej wyjaśnień.
Pozdrowienia
cotes.png
3 polubienia
Czy możesz udostępnić swój plik, abyśmy mogli zobaczyć, dlaczego drugie wzgórze jest pilotowane? Być może musisz zwolnić szkic, usuwając inną stronę.