Jak utrzymać aktywny widok przekroju poprzecznego podczas zmiany konfiguracji?

Witam

Właśnie przeszliśmy na SW2021 i zauważamy, że tryb wyświetlania widoku przekroju (w złożeniu) przeskakuje, gdy zmieniamy konfiguracje modelu, co nie miało miejsca w przypadku wersji 2019, której używamy wcześniej. 

Czy jest jakieś ustawienie, które należy zmienić?

W przeciwnym razie myślałem, że  to problem ze sterownikiem karty graficznej, ponieważ mamy też kilka drobnych błędów wyświetlania, szczególnie na mep i wyświetlaczu kreskowania. Administrator IT jest na urlopie, nie mogę  przetestować aktualizacji sterownika:(

Dziękuję za pomoc i dobry koniec roku!!

1 polubienie

Dobry wieczór

Zabierz sobie wątpliwość, mówisz o wycinaniu w MEP lub wyświetlaniu modelu 3D na ekranie. Jeśli to wszystko, proste odświeżenie powinno wystarczyć (ikona jak dwukolorowy ogień)

Nie widzę powodu, dla którego miałby istnieć związek między zmianą konfiguracji a kartą graficzną.

Mam nadzieję, że zainstalowałeś SP5 z 2021 roku!

Jeśli chodzi o inne błędy wyświetlania: czy mógłbyś nam powiedzieć, jaki typ karty graficznej (odniesienie) i która wersja systemu Windows.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam Zozo_mp i najlepsze życzenia

Mowa o przekrojowym wyświetlaniu modelu 3D na ekranie. Chłodzenie to za mało, oczywiście najpierw spróbowałam:)

Pomyślnie zainstalowaliśmy SW2021 SP5.1

Korzystamy ze stacji roboczych DELL PRECISION 5820 z systemem Windows 10 pro w wersji 21H1

ze sterownikiem karty graficznej Nvidia QUADRO P1000 w wersji 23.21.13.8816

Pozdrowienia

Witam @libellule944 

Visiativ właśnie zainstalował dla mnie 2021 rok, a ja właśnie zrobiłem twój kawałek.

Nie mam problemu. Sprawdź, czy masz ten sam problem z elementem, który dla Ciebie zrobiłem  ;-)

Masz jeden, w którym znajduje się przekrój poprzeczny, a drugi, w którym znajduje się nieoszlifowany element.

W moim przykładzie nie ma konfiguracji. Wyślij mi kawałek, żebym mógł zobaczyć, czy mogę coś zrobić

Pozdrowienia

libellule944_bis.sldprt
ważka944.sldprt
1 polubienie

Tak naprawdę nie widzę różnicy między twoimi dwoma utworami, ale myślę, że nie rozumieliśmy się dobrze.

W rzeczywistości mam zespół cylindra z 2 konfiguracjami: cofnięty pręt i pręt wylotowy.

Aktywuję wyświetlacz w przedniej części płaszczyzny, na przykład w konfiguracji z cofniętym prętem, a następnie aktywuję konfigurację wyjścia pręta.

To właśnie przy zmianie konfiguracji tracę wyświetlacz przekrojowy. Za każdym razem muszę go reaktywować. Niestety nie mogę udostępnić swojego pliku, postaram się zrobić mały montaż np. gdy będę miał 5 minut.

Dziękuję za pomoc w każdym razie 

Dobry wieczór

Rzeczywiście, ale nie wydaje mi się, żebyś wskazał, że był to zespół typu jack.

Tak z ciekawości, dlaczego używasz konfiguracji do zarządzania dwoma pozycjami cylindra. Dlaczego to rozwiązanie, zamiast zarządzać nim za pomocą ograniczeń, jedno dla wejścia, a drugie dla wyjścia.

Jeden z naszych kolegów, który opanował konfiguracje, powinien przyjść i ci pomóc.

Powodzenia z resztą

Pozdrowienia

Cześć, Rzeczywiście, używamy konfiguracji, ponieważ w zależności od złożoności naszych cylindrów czasami może wystąpić kilka ruchów pręta (różne pozycje), a zatem kilka ograniczeń do modyfikacji na częściach niezależnych od siebie. A potem to już historia, mamy ponad 20 lat użytkowania solidworks w mojej firmie :)

Dodaję zrzut ekranu z przykładem, a także odpowiednim montażem

Jeszcze raz dziękuję zozo_mp za poświęcony czas

tige_rentree.jpg
tige_sortie.jpg
verin.sldasm powiedział:

Witaj @libellule944,

W cylindrze podobnym do Twojego, zbudowanym w wersji 2020, z obiema konfiguracjami tłoka wejście/wyjście, widok przekroju poprzecznego jest dobrze zachowany podczas przełączania z jednej konfiguracji na drugą. W wersji 2021 podczas otwierania tego samego zespołu widok przekroju poprzecznego jest tracony podczas zmiany konfiguracji.

Przez jakiś czas podejrzewałem problem ze stanem wyświetlania związany z konfiguracją, ale problem nadal występuje, jeśli zachowasz tylko jeden stan wyświetlania.

Ostatni punkt: poprzez zaznaczenie pola "Tylko przekrój graficzny" w menedżerze właściwości widoku przekroju, przekrój jest zachowywany po zmianie konfiguracji. Z drugiej strony jakość wyświetlania ulega pogorszeniu, a wybór wyciętych płaskich powierzchni nie jest już możliwy.

Podsumowując, wygląda to bardzo podobnie do anomalii w wersji z 2021 roku.

Pozdrowienia...

4 polubienia

Dziękuję m.blt

Rzeczywiście, ta sama obserwacja z "tylko w sekcji graficznej"

Zgłoszę problem bezpośrednio do pomocy technicznej, aby zobaczyć. Powiem ci, co to jest

2 polubienia

Witam

Odpowiedź wydawcy po otwarciu zgłoszenia w dziale wsparcia mycadservices: "to błąd w wersji 2021, problem jest znany" musimy zostać powiadomieni, jeśli zostanie rozwiązany. Myślę więc, że będę musiał poczekać, aż SW2022 SP5.x będzie miał nadzieję na ewolucję (zmieniamy wersje tylko wtedy, gdy wszystkie SP są już dostępne)

1 polubienie

Witam

Mam dokładnie ten sam problem przy przesiadce z 2019 na 2021.
Czy wiesz, czy od tego czasu pojawiła się poprawka lub jakieś rozwiązanie, wiedząc, że osobiście byłbym zmuszony pozostać przy 2021 roku, ponieważ jest to wersja, z której korzysta nasz klient.
Jestem na SP 5.1, więc obawiam się, że nigdy nie było żadnych poprawek a priori...
Ale nigdy nie wiadomo? Może okrężne rozwiązanie?

Myślę, że odpowiedź znajduje się niestety w wiadomości tuż powyżej:

Tak więc a priori nie ma innego rozwiązania niż wyższa wersja

FYI, zaktualizowaliśmy do SW2023 SP5.0 i problem został rozwiązany

Tak więc Solidworks potrzebował tylko dwóch lat, aby cofnąć się o 4 lata??!! Jest postęp!! :upside_down_face:

3 polubienia