Witam, chciałbym zmierzyć i/lub ocenić długość tej spirali (na zielono na zdjęciu), aby upewnić się, że jej długość odpowiada środkowemu obwodowi koła ⌀8,5 mm po rozłożeniu ". Dokładniej, celem jest, aby wkładając cylinder o średnicy ⌀7,5 mm do tej elastycznej spirali, zamykał ją, tworząc wewnątrz zamknięty okrąg o średnicy ⌀7,5 mm.
Witam;
Czy jest to płaska cewka, czy ma " krok "?
Jeśli są płaskie:
Stworzyłbym nowy szkic na płaszczyźnie " górnej " (jak na zrzucie ekranu), a następnie korzystając z opcji szkicu (których nazwy na razie zapomniałem), w skrócie przekształciłbym cewkę w szkic i tam powinno być możliwe zmierzenie średnic i odległości (albo za pomocą narzędzia do mierzenia, narzędzia do wymiarowania przy odrobinie szczęścia i, Bądźmy szaleni, z opcją oceny " trajektorii ".
- jeśli cewka ma " krok ", zasada pozostaje taka sama, ale przy szkicu 3D, w tym przypadku możliwa będzie tylko konwersja profilu wytłaczania (osi)...
Płaska spirala. Wartość 1.1 jest na razie dowolna.
Skok jest również dowolny, ma na celu odsunięcie go od wewnętrznej ściany i będzie zależał od tolerancji druku 3D.
Chciałbym zachować stałą długość, równą obwodowi (około 26,70 mm), niezależnie od wybranego skoku.
Dokładnie ja też nie wiem, jak ją nawrócić
" Słuchaj, pozwól policji wykonać swoją pracę, ale jak tylko będziemy mieli więcej informacji, wiedz, że będziesz pierwszym, który się dowie "
… Nie mam dostępu do mojego komputera (tymczasowo)...
Szepczą mi do ucha, że powinnam użyć " Silhouette entities"...
Witaj Sylk,
Tak właśnie robię z SW2022SP4.
1=> Wybierasz neutralne włókno swojej spirali za pomocą narzędzia do wymiarowania, powinno to zrobić.
2=> Wybierasz neutralne światłowód, przekształcasz szkic i dodajesz wymiar.
3=> W przeciwnym razie tylko za pomocą narzędzia do pomiaru
@+.
AR.
I nie, to jest " konwertuj szkic ", przepraszam, Maclane...@+.
Witam @A_R Dziękuję
Tak więc z narzędziem do wyceny to nie działa. Z drugiej strony z narzędziem pomiarowym (o którym zbyt często zapominam) działa, dobrze podaje mi długość , to już to.
Gdybym mógł połączyć długość neutralnej linii spirali z długością koła za pomocą równej relacji, byłoby idealnie.
Sylk witaj ponownie,
Cóż, próba połączenia tych danych ze sobą w adnotacji jest możliwa, ale z cote...@+.
AR.
Muszę być kutasem lub miro, ponieważ nie mogę znaleźć " przekonwertuj szkic ".
Znajduję " konwertuj elementy ", ale działa to tylko wtedy, gdy wybiorę szkic koła, który służy jako podstawa spirali, więc tworzy szkic 3d koła, ale nie ma sposobu, aby zrobić to samo, wybierając spiralę
Nigdy nie udało mi się stworzyć relacji między zmierzonym wymiarem a szkicem neutralnego włókna spirali... Możemy stworzyć czujniki z alertami o przekroczeniu danego dystansu, ale nie jest to najłatwiejsze do zarządzania.
Może jeśli stworzę spiralę " od zera " z krzywą opartą na równaniu, moja spirala będzie prawdziwym szkicem, a nie sztywną funkcją
Przechodzisz do zakładki szkicu pośrodku u góry
Tak, to jest " konwertuj elementy " i nie działa na linii spiralnej
Nie mogę wymyślić równania, aby zrobić tę samą spiralę... W każdym razie krzywej też nie mogę ocenić... Kolejne 10 lat, aby to zrobić z powodu niedociągnięć SW
Jeśli ktoś ma wzór na stosunek między krokiem/obrotem/długością, aby znaleźć obrót w funkcji kroku i długości, jestem za tym.
Witaj sylK,
Twoje życzenia zostaną spełnione =>Opracowany ze śmigła
Robiąc dobry użytek.
Miłego weekendu i miłego dnia.
@+.
AR.
Aby przekształcić @Sylk helisę lub spiralę, po prostu utwórz szkic 3D, wybierz spiralę i naciśnij przycisk konwersji elementów.
A potem mierzysz długość swojego szkicu
Zobacz ten samouczek (dla kolei), w którym zasada została już wyjaśniona.
https://mycad.visiativ.com/contenu/réaliser-une-spire-pour-vis-darchimède-en-tôlerie-0
Mój skurczybyk prosi mnie, żebym nigdy nie odpowiadał na tego typu pytania (prawdopodobnie z powodu konwenansów społecznych...)
Może z małym filmikiem?
Ale nie ma jeszcze rozwiązania dla aukcji...
Chociaż:
Tworząc zmienną globalną " NbRevolution ", której wartość jest równa 1.1
Poprzez skojarzenie odpowiedniego wymiaru " wartość obrotu " szkicu "Helisa/spirala " z tą zmienną globalną.
Potrzebujemy również wspomnianego wyżej czujnika " Odległość ":
Przy tym wszystkim możliwe jest skorzystanie z " Studium projektowego " z zakładki "Oceń":
W zmiennej: zadeklaruj zmienną globalną " NbRevolution ".
Cel: Czujnik " mesurexx ".
Teraz można zmieniać wartość " NbRevolution " między mini a max. Aby ustawić obiektyw " Pomiar " na "Blisko" 26.7 mm...
Uwaga spoiler: potrzeba 1 215 obrotów, aby rozstaw osi wynosił 26 668 mm.
Witam
Załącznik makra twierdzi, że wykonuje zadanie...
Przed uruchomieniem makra po prostu wybierz spiralę w drzewie budowania
Promień okręgu jest odzyskiwany poprzez identyfikację szkicu spirali.
Poszukiwanie liczby obrotów odbywa się za pomocą iteracji, na zasadzie bez wątpienia zbliżonej do tej, jaką zastosowano w studium projektowym zaproponowanym powyżej przez @Maclane .
Obliczona wartość jest przypisywana do krzywej przejściowej.
Aby przetestować, nie ma żadnych zabezpieczeń...
lgSpiral.swp (66,5 KB)
Dziękuję , @A_R nie pomaga to całkowicie w moim przypadku, ale miło jest mieć go w swojej skrzynce z narzędziami.
Dziękuję @sbadenis w ten sposób działa lepiej! Próbowałem, wybierając najpierw spiralę...
Potwierdza to, że
To było retoryczne. Jeśli na forum jest jedno pytanie, na które odpowiedź jest pewna, to właśnie to
Potwierdzam, że jest to wartość, której użyłem (1,2159 dla 26,7042).
Dziękuję za wszystkie sugestie.