Jak umieścić sumę właściwości części na rysunku zespołu?

Witam wszystkich,

Szukam sposobu , aby pokazać na rysunku zespołu sumę wszystkich właściwości części obecnych w tym samym zespole.

Mówiąc dokładniej: w każdej z moich części mam właściwość "LongDeveloppe", w moim zestawie jedynym sposobem, jaki znalazłem, aby uzyskać tę sumę, jest wygenerowanie tablicy momenclature i utworzenie sumy kolumny "LongDeveloppe", a następnie ręczne wstawienie we właściwościach zespołu znalezionej wartości.

Mój problem polega na tym, że przy zmianie długości elementów wartość we właściwości staje się nieprawidłowa.

Szukam więc rozwiązania, aby zrobić to automatycznie

Dziękuję Wam wszystkim  .

Witam

Nie można używać ograniczonych płaszczyzn po obu stronach rozwiniętej długości w zespole? Jeśli tak, po prostu musisz umieścić ocenę między tymi 2 planami.

Witaj a.leblanc,

Nie jest to możliwe, ponieważ produkt, którego używam, porusza się we wszystkich trzech osiach XYZ.

Dziękuję za tę propozycję

Tak, chyba że mierzone elementy znajdują się w kilku osiach, albo w dowolnej osi, albo z krzywiznami...

To wyjaśnia problem guillaume.gaillard

I na pierwszy rzut oka nie widzę prostego rozwiązania/funkcji, aby to zrobić.

Istnieje słynna sztuczka, która polega na przechodzeniu przez konfiguracje "miary" na PRT,

z określoną sekcją wspólną dla wszystkich,

aby zrobić to samo w ASM,

A następnie, aby zmierzyć całkowitą masę i obliczyć jej długość według zdefiniowanego odcinka.

Promienie krzywizny mogą nieznacznie zniekształcić wynik, ale jest to nadal dopuszczalne.

Gdybym chciał, umieściłbym taki tekst  $PRPSHEET: TOTAL"LongDeveloped".

Myślę, że jedynym sposobem jest utworzenie makra?

Co by było, gdybyś wykonał fałszywy szkic w każdej części z linią zajmującą rozwiniętą długość, a w swoim zespole użyłeś właściwości do zsumowania tych długości linii?

"Użyto właściwości do zsumowania tych długości linii?"

Co masz na myśli?

Właściwość stylu ="1@esq1"+"1@esq2"?

Z każdym nowym złożeniem musi być odtworzone to połączenie?

Dlatego zaproponowałem metodę polegającą na przejściu przez "zdefiniowany przekrój / masę całkowitą".

Wszystko, co znajduje się w ASM, jest obliczane globalnie.

Następnie pozostaje tylko utworzyć właściwość w usłudze ASM.

Nie, możliwe jest wymiarowanie  linii bezpośrednio w zespole i powiązanie sumy tych wymiarów z właściwością.

Dlaczego chcesz używać wartości w monetach? Czy nie prościej byłoby zadbać o to, aby mieć je już na etapie montażu?

Całkowicie zgadzam się z Tobą, że dane są w montażu, ale nie rozumiem Twojego rozwiązania.

Oto krótki film, który wyjaśnia tę ideę

vlc-record-2017-04-20-11h46m19s-2017-04-20_at_11-43-39.mp4-.mp4

Proponowana przeze mnie metoda jest wolna od jakichkolwiek ograniczeń związanych z PRT, niezależnie od liczby PRT, ponieważ oblicza długość w odniesieniu do gemometrii 3D (tylko krzywizny mogą generować wadę pomiaru, która pozostaje akceptowalna, w zależności od pożądanej dokładności końcowej).

wystarczy utworzyć/zarządzać konfiguracjami "pomiaru" w PRT

utwórz konfigurację "pomiaru" w usłudze ASM

utwórz równanie w ASM, aby obliczyć długość.

Utwórz właściwość, która będzie odczytywać wartość tego równania.

wada, przechodzimy przez moduł "równania" SW, który nie jest "górą" niezawodności podczas rekonstrukcji (czasami wymaga ctrl+B lub ctrl+Q)

1 polubienie

Olivier42, nie masz jakichś zdjęć do zilustrowania swojej propozycji? czy plik z ASM?

Po lewej stronie klasyczny ASM,

W środku konfiguracja "Pomiar"

po prawej stronie ręczne przeliczenie (czyli niewielka wada pomiaru, ale dopuszczalna)

każdy plik posiada konfigurację "Pomiar" z funkcją skanowania pomiarów

Pozycja pomiarowa może być również wybrana w inny sposób niż konstrukcja.

(w moim przykładzie: Pręt 1 = środek, Pręt 2 = środek, Pręt 3 = na zewnątrz)

Umieszczając jako sekcję "Pomiar" okrągły Ø1.12837917 mm

Objętość = długość

Wada tej metody: Wymaga wiedzy, jak zarządzać swoimi konfiguracjami

Zaleta: Pomiar we wszystkich osiach, nawet w dowolnej osi lub krzywiznach.

capture.png
1 polubienie

Plik 3D,

asm_01.rar
1 polubienie

Oprócz mojego początkowego pomysłu, trochę go uprościłem.

Nie używamy już równań w ASM (więc jest to o jeden problem mniej).

Dziękuję, pomysł jest dobry.