Jak umieścić wartości rodziny części w zmiennych/parametrach?

Cze wszystkim

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że nadal jest tak aktywne jak zawsze.

Jestem nowym użytkownikiem SolidWorks, ale zanim korzystałem z Catia, niewiele się dla mnie zmieniło.

Dzięki oprogramowaniu SW 2015 stworzyłem w pełni skonfigurowaną część, a także rodzinę części powiązanych z moim produktem.

Jak stwierdzono w moim pytaniu, chciałbym dokonać połączenia między wartościami rodziny części a parametrami w moim pliku.

Ponieważ chciałbym, aby po wybraniu przez użytkownika swojej konfiguracji dzięki rodzinie, wartości tej konfiguracji trafiały do moich ustawień, aby mógł je później jeszcze zmodyfikować.

Dziękuję za odpowiedź,

Witam

Klikasz prawym przyciskiem myszy pole w lewym górnym rogu, przecinając  a i 1 pole z zielonym trójkątem, następnie formatuj komórkę, a następnie ochronę tabulatora i odznacz zablokowane. Teraz, jeśli zmienisz wymiary w 3D, rodzina części zostanie zaktualizowana. Z drugiej strony, gdy tworzona jest rodzina zaznaczonych części, " zezwalaj na aktualizację części........  »

Niech moc będzie z wami.

Witaj OBI WAN,

Dziękuję za odpowiedź!

Ale mam trudności z wyrażaniem siebie, ponieważ tak naprawdę chciałbym zrobić coś odwrotnego: po wybraniu konfiguracji w mojej rodzinie pokoi chciałbym, aby wartości tej konfiguracji zostały zapisane w istniejących ustawieniach.

A nie poprzez ustawienia, zmodyfikuj konfigurację.

Jeśli dobrze rozumiem, chciałbyś, aby Twoja część 3D utworzyła nową linię konfiguracji w Twoim Excelu? W tym momencie wystarczy wybrać konfigurację, którą chcesz dodać do rodziny pokoi po wykonaniu tej czynności

Kliknij prawym przyciskiem myszy swoją rodzinę -> edytuj w nowym oknie, zwykle pojawia się wyskakujące okienko z dwoma polami, w których możesz wybrać konfiguracje lub ustawienia do dodania.

Na komputerze: okno, które otwiera się wraz z pierwszym otwarciem pokoju rodzinnego.

fenetre_famille.png

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz utworzyć część, która jest automatycznie dodawana do rodziny części. Do tego służy Configuration Publisher, który robi to bardzo dobrze.

https://www.youtube.com/watch?v=Ki0oDosbFT0

Umieściłem część w demach, musi być umieszczona w zespole.

PS Jestem w SW2016.

Niech Moc będzie z wami.

xxxx_-_bride_bavette_ok.sldprt

Witam

Nawiasem mówiąc, w rodzinie części (Excel) każdy wiersz rozwinięty poniżej wiersza wartości (wyników) staje się nową konfiguracją.

Miłego weekendu

1 polubienie

Cze wszystkim

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Być może nie rozumiem, co masz na myśli, ale myślę, że to nie odpowiada na moje pytanie. 

W rzeczywistości mam część, która jest w pełni konfigurowalna, powiedzmy rurkę. Dodatkowo , dzięki rodzinie części, pozwalam użytkownikowi na zmianę wymiarów (np. średnicy i długości). Ale kiedy już wybierze konfigurację, którą chce, nadal chciałbym dać mu możliwość zmiany wymiarów, jak chce z ustawieniami.
Problem polega na tym, że w przypadku rodziny części moje parametry stają się bezużyteczne, ponieważ po wybraniu wymiarów nie można ich już konfigurować (ani modyfikować, ale ten problem został rozwiązany przez Obi Wana).
Dlatego chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie wartości wybranej konfiguracji w moich ustawieniach, aby możliwe było późniejsze modyfikowanie wartości bez ponownego przechodzenia przez konfigurację.

Mam nadzieję, że zrozumiałem więcej :)

Miłego dnia

W przypadku programu Excel w pliku dostępnych jest kilka opcji ustawień:

w tym możliwość zakazania modyfikacji (blokowania wymiarów, funkcji lub właściwości)

(zazwyczaj jest to używane w 99% dla utworów bibliotecznych)

W twoim przypadku powinieneś raczej umieścić zezwalaj na modyfikacje,

Wymiary w programie Excel zostaną zaktualizowane tylko wtedy, gdy ponownie otworzysz program Excel po edycji.

Dlatego, jeśli chcesz pobrać wartości we właściwościach (w konfiguracji),

Będziesz musiał utworzyć właściwość (w konfiguracji) z "zakodowanym" linkiem do żądanych wymiarów.

(włącz konfigurację,

kliknij prawym przyciskiem myszy folder adnotacji "Pokaż wszystkie wymiary",

następnie plik właściwości do konfiguracji,

utworzyć właściwość poprzez wpisanie jej tekstu,

następnie, aby zintegrować kod wymiaru, kliknij wymiary w 3D)

Właściwość kodowana wygląda następująco:

$PROPRIETE@Opis

= Ø przyłącza cote@@config@esquisse@nomfichier" mm

i rozwiązany to daje

= przyłącze Ø18 mm

Ostrzeżenie: wadą tej metody jest to, że gdy wymiar konfiguracji jest modyfikowany i prawie niemożliwe jest przywrócenie go do pierwotnego sposobu,

ponieważ otwarcie Excela aktualizuje się z bieżącą wartością.

(z drugiej strony możesz umieścić w Excelu poniżej, z pustymi wierszami, kopię konfiguracji, którą możesz ponownie skopiować i wkleić w wierszu aktywnej konfiguracji)

1 polubienie

W przeciwnym razie istnieje również metoda "tworzenia funkcji bibliotecznej" (jeśli wiesz, jak stworzyć tego rodzaju rzeczy)

(zawsze dzięki rodzinie części A Part by Excel)

I czy można dopuścić lub nie można modyfikować niektórych wybranych kursów...

Następnie musisz stworzyć nowy pokój,

Przeciągnij "funkcję biblioteczną",

umieścić niezbędne odniesienia (konspekt, punkt,...)

wybierz konfigurację,

następnie kliknij w pole "zmień wymiar" (już nie wiem) i to wszystko...

1 polubienie